29.6.2014

Avoimet Puutarhat 29.6.2014



Lauantaipäivä ennen H-hetkeä oli aurinkoinen ja jäätävään alkukesään verrattuna lähes helteinen. Helsinki Pridea saivat paikallaolijat (kuvien perusteella) viettää paahteisissa merkeissä. Sunnuntai valkeni harmaana ja tuulisena. Vaikea kuvitella kahta erilaismpaa päivää peräkanaa, eilen oli toukokuu ja tänään lokakuu. Aamukymmeneltä alkoi tihuttelemaan ja puoleen päivään mennessä vettä tuli enemmän tai vähämmän kuin siitä kuuluisasta perseestä. Vaakasuoraan.

Eipä siinä mittään. Vedin sadetakin niskaan, jätin ukot harrastuksiinsa (toisen raketelemaan legoilla ja toisen rakentelemaan kaiuttimia) ja hilpasin lähimpään avoinna olevaan puutarhaan.

Suuntasin auton nokan Pernajan kirkonkylän suuntaan, Annemamman pihaan. Paikalla olin 7 minuuttia yli puolenpäivän, ja autoja oli jo rivissä nurmella! Kännykkäkamera taskuun ja puskiin sukeltaminen hop!

Tämä ihanuus tulee vastaan jo pihatiellä entisen ojan reunalla.


Täältäkin löytyy rehevää hyötymaata! Taustalla näkyy orastavaa autoriviä.


Vierailijoita sateenvarjoineen ja emäntä sadetakissa. 
Yläpihassa kukkivat upean raikkaat, sitruunankeltaiset akileijat.
Tässä Anne näyttää hempeää puolikerrannaista akileijaa, lähes kaikkien akileijojen kukinnan
huippu on juuri taittunut, valitettavasti.
Alapihan uusi säntillinen vauvala. Vanhaa en olisikaan vauvalaksi tunnistanut täysikasvuisine taimineen.
Alapihan näyttävä kokonaisuus on ryteiköstä viime kesänä esiin kaivettu monumentaalinen kiviröykkiö.
Mahtava pyamidi, mitä kaikea kivaa sen ympärille voisikaan keksiä!



Olin kävellä tämän sopukan (tupakkanurkkauksen) ohi, onneksi Anne hihkaisi!
Lisää kuvateksti

Ulkopuolella olevia käsienpesuvesiä ei tarvinne tänään täyttää, täyttyvät itsestään.

Hauska idea! Ja oh, tuota kaunokkia!
Täne ihanan laikkuköynnöksen alle talon takana olevalle terassille pakenin
ensimmäistä kovaa kuuroa.
Seuraavaksi iirispläjäys! Onpa ihanan värinen!
Pihassa on monenmoista pientä oleskeutilaa. Vanhemmat jättikokoiset kukkapenkit ovat niin rehevät ja kookkaat, että niissä kulkevat pikkuiset käytävät riittävät lähinnä huoltoja varten penkkiin ujuttautumiseen. Lisäksi löytyy uusia alueita, kuten syreenirinne, ruusutarha ja pikku arboretum hennonpienine puunalkuineen. Niin paljon on katsottavaa, että onneksi emäntä välillä kerkesi huikkaamaan että "näitkö tuon" tai "tule katsomaan tätä". Olisin muutaman helmen missannut!

Puutarha (en nyt kuitenkaan pysty tätä ihan vaan pihaksi kutsumaan) on pullollaan perennoja, pensaita ja puita. Vaikka samoilin pari tuntia tällä 8000 neliön alueella (koko korjattu, enpä muistanut läheskään oikein), niin missasin vaikka ja mitä. Anne kertoi usein hankkivansa erikoisempia taimia Tommolan tilalta, Vakka-taimesta sekä Virosta.
Loistavan valkoinen!!
Heleän sininen ihanuus, vesipisarat eivät mainittavasti haittaa kuva, slurps!

Ooooh! Tämä komistus loistaa kauas!
Tämän keltakurjenpolvimeren kukkiessa näky on varmasti henkeäsalpaava.

Sade ei vähennä jasmikkeen ihanaa tuoksua.
Kurjenpolvimeri pensaan takana.
Reportterikin kävi jututtamassa emäntää, mutta onneksi sain minäkin ihan reippaasti aikaa hänen kanssaan. Käytiin katsomassa henkilökohtaista hiekkakuoppaansa puutarhan reunalla, josta Anne saa kärrättyä hiekkaa mielin määrin pihapolkuja ja istutuksia varten. Aikamoinen kultakaivos. Hiekkakuopan vieressä on vielä iso kasa haketta, miehensä tekemää. Hakkeen avulla Anne pitääkin jättikokoisen puutarhansa lähestulkoon rikattomana, aika kateellinen olen! Mutta haketta mahtaa kulua aiiiikamoiset määrät...

Myyntiin kaivettujen taimien joukosta hihaan tarttuivat jouluruusun siementaimi, koreakärsämöä iso paakku, huisku-unikkoa sekä pikkuinen köynnöskuusama. Hupsis.
Näin heleän sinistä sävyä en ole nähnyt kuin sinivaleunikossa!
Valitettavasti kamera ei vanginnut sinisen kiurunkannuksen oikeaa sävyä...

Ja vielä pionipläjäys, Annen pihassa olivat pionit kerenneet jo aukeamaan, kuinka ihanaa!


Tämänkään tummanpuhuvan pionin väritystä en saanut edes kuvankäsittelyllä toistumaan oikeana! Upea!
Himoitsemiani valkoisia pioneja pilkotti joka puolella!
Annen onneksi en tuonut lapiota mukanani...


Pioneja välkkyi siellä sun täällä, joka puolella, ihanaa! Omalla pihallani, linnuntietä vain neljän kilometrin päässä, pakastuivat kaikki nuput sentin kokoisina. Etenkin valkoisia pioneja on Annella paljon, minun lemppareita!


Sateen yltyessä vaanin missä minkin katonreunan alla, ja kun sateeseen tuli pieni suvantovihe hyökkäsin kännykkäkameroineni kasvien kimppuun. Vähän väliä pyyhkin kännykkäparkaa nessulla ja toiveikkaana selasin sadetutkaa.










Mahtava hennonsävyinen röyhelö!  

Minusta mahtavinta oli se, että pihassa selvästi eletään, se ei ole näyttelyobjekti, vaan elämäntapa.
Humosristinen kyltti seisoi pahimman työmaan kohdalla.
Lopulta (kahden tunnin samoilun jälkeen) sade voitti minutkin.
Lopulta emäntä värjötteli kaatosateessa päivänvarjon alla, puristaen kastunutta kasvikirjaansa sadetakin alla, veden valuessa sadetakilta farkuille. Silloin minä vihdoin yritin irroittaa otteeni pihasta, että hän pääsisi sisälle lämmittelemää ja vaihtamaan kuivat vaatteet ylleen. Helppoa ei ollut lähteä.

Heitin sadetakin takakonttiin ja ajoin kotiin mökille. Vasta noustessani autosta kotipihassa huomasin märät läikät auton penkillä. Ja kaikki vaatteet alusvaatteita lukuunottamatta olivat kostuneet enemmän tai vähemmän. Enpä vaan aiemmin huomannut, niin innostunut olin! Kiitos Annelle!

Nyt neljä pientä perennapenkkiäni tuntuvat varsin kohtuullisilta. Pitäisikö vielä yksi penkki...

27.6.2014

NIKSIPIRKKA • Puiden ja pensaiden aluset kuntoon!

Olen taistellut jokusen vuoden puiden ja pensaiden alusten siisteyden kansa. Haluan, että siellä kiertää ilma, jotteivät homeet ja tuholaiset viihtyisi ja haluaisin ettei siellä kasva nokkosia. Tuntuu olevan kovin vaikeaa. Olen kitkenyt ja kokeillut erilaisia katteita, mutta rehevässä paikassa ne eivät kertakaikkiaan riitä, vaan kuorikatteiden, hakekatteiden ja ruohosilppukatteidenkin läpi tunkee leinikkiä, juolavehnää ja tietenkin sitä nokkosta.

Tiedän, että puutkin voivat parhaiten, jos niiden tyvellä ei kasva nurmikkoa. Nurmettoman alueen pitäisi olla suuri, mielellään latvuston kokoinen alue. Hedelmäpuiden juurella pörräävä ajettava ruohonleikkuri ei varmasti myöskään tee hyvää juurille ja ne ikuiset tupsut puiden juurella saavat karvani nousemaan. En halua mitään kliinistä puts-puts-pihaa, mutta jotain rotia sentään! Ja vaikka puutarhojen muodonmuutosohjelmissa tämä toive aiheutta minussa väistämättä oksennusrefleksin, niin toivon helppohoitoisuutta. Kiitos.

Eli alkoi hedelmäpuutarhan kattaminen. Tässä hapankirsikan alusen teko.

Ensin hankitaan jostain halvalla jotain pihakiveä, tiiltä tai muuta reunakiveä. Purkutyömailta voi saada tiiltä ilmaiseksikin.

Kuoritaan varovasti nurmikkoa pois, muistaen, että monen kasvin juuret ovat lähellä pintaa. Laita puun runkoon naru ja toiseen päähän tukeva keppi. Näin sinulla on kätevä ympyrämitta. Tee solmut kunnolla – jos solmu valuu, suurenee ympyrä ja kun pääset loppuun, voi tuloksena olla aikamoinen oho.







Hanki juuriestekangasta jos olet rikas. Tai jotain muuta kangasta, joka pitää rikat loitolla. Vaikka mansikkakangasta.




Lado ensin kivet maapohjalle, jotta näet, että ne istuvat nätisti, eikä jä jättirakoa lopuksi. Jos omistat rälläkän, voit trimmata vikaa kiveä, muutoin joudut pienentämään tai suurentamaan ympyrää. Ja huomaat kuinka "tasainen" nurmikko on...


Peitä sitten alue kankaalla, nosta kankaan reunat ylös kuopan reunoille ja lado kivet paikoilleen. Ole tarkka puun tyviosan kohdalla. Kankaan tule peittää maan ja puun tyviosan kunnolla, mutta kangasta ja katetta ei saa latoa runkoa vasten kuin ihan muutama hassu sentti, tai puu kärsii. Leikkaa kangas mattoveitsellä mistä se jää pilkottamaan.


Kata paksulla kerroksella kaunista katetta. Katteen tyypillä ei ole paljoa väliä, paitsi että havunkuosikate voi olla liian hapanta monelle marjakasville. Itse käytin haketta, mitä ollaan tehty pihlajarisukoista sun muista. Hiekka voisi myös olla nätti ja suhteellisen helppo kitkeä.

Jos omistat kanttausraudan ja pidät kanttaamisesta, voi kivet unohtaa. Kovin juolavehnäisessä massa kanttaus kuitenkin on usein riittämätön keino pitää puun alusta siistinä.

Nyt voit kätevästi ajaa nurmiparturilla renkulaa pitkin eikä runkotupsuja ole mailla halmeilla!

Lopuksi vielä "ennen-kuva" toisesta suunnasta:


Tykkää Puskantakaa-Facebooksivuista, niin saat ilmoituksen uusista blogipostauksista!

24.6.2014

RESEPTI • Vännä helpot herkkutortut


 Puskantakaa-reseptit pyrkivät olemaan ilmastoystävällisiä, mutta helppoja ja maukkaita, 
keskittyen oman sadon hyödyntämiseen. Reseptit ovat useimmiten omia sovelluksia 
jostain löydetyistä resepteistä ja pyrin kertomaan lähteen, mikäli se on edelleen muistissa. 

Katsoin toissapäivänä televisio-ohjelmaa, jossa joku ohimennen sanoi "but I made tarts". Piti googlettaa, että mitä ne nyt sitten tarkalleen ovat. Jaa, erilaisia piirakoita, näemmä. Ohjelmassa vilahti miniversioita, ja sillä istumalla keksin, että viisveen pomimat raparperinvarret sopisivat sellaisiin täydellisesti. "Tartin" voi täyttää vaikka millä, eli täysin poropeukaloleipurina sovelsin tietty ihan oman täytteen (ja jännitin jälleen kerran, tuleeko syötävää vai nielläänkö taas irvistellen).

Piiraista tulikin kannelliset versiot, eli pikkuisia torttuja! Ihana vahinko. Eikä tarvinnut antaa isän koiralle salaa, vaan tästä tuli sellainen herkku, että oksat pois! 

Tämä ei kyllä voineen, juustoineen ja uunin lämmittämisineen mikään ilmastoherkku ole, mutta lähiruokaversiona tämän voisi toteuttaa oikein hyvin. Enkä todellakaan suosittele laihduttajille...

Taikina:
125 g huoneenlämpöistä voita
100g maustamatonta tuorejuustoa
2,5 dl vehnäjauhoja

Kuorrutus:
1,25 dl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
1 muna (lumu)
60g sulatettua voita
2 tl vaniljasokeria

Täyte:
Raparperihilloketta

Taikina: sekoita huoneenlämpöinen voi ja tuorejuusto mahdollisimman tasaiseksi tahnaksi. Lisää jauhot ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Vuoraa 12 muffinssin vuoan kolot reunoihin asti taikinalla. Aseta jääkaappiin odottamaan. Vuokien vuoraaminen vaatii vähän näpertelyä, mutta muutoin on kyllä maailman helpoin taikina.

Kuorrutus: Sekoita jauhot, vaniljasokeri ja sokeri keskenään. Lisää muna ja vatkaa kuohkeaksi (käytä sähkövispilää, kestää parisen minuuttia sillä). Lisää lopuksi vielä sulatettu ja jäähtynyt voi. Helppo nakki.

Keitä raparperihilloketta (tämä on ehkä paras tehdä ensin, että se kerkeää jäähtymään). Ota siis raparperinpalasia ja paaaaljon sokeria kattilaan (eli maun mukaan, sokeia voi hyvin lisätä loppuvaiheessa, jos maku on liian ärtsy). Lirauta tilkka vettä kattlan pohjalle (ettei kattila kärähdä ennenkuin raparperi alkaa mehustumaan) ja laita kattila hellalle. Sekoita koko ajan ja keitä kunnes raparperi kiehuu vähän rikki. Tarkista sokerin määrä maistamalla ja anna hillokkeen viiletä. Tanakampaa hlloa saat, jos käytät tavallisen sokerin sijasta hillosokeria. Pari keskikokoista vartta raparperia riittää, mutta keitä ihmeessä liikaa, raparperihilloke on niin hyvää muutenkin. Vaikka viilillä, puurossa tai vaikka paahtoleivällä. 

Laita taikinalla vuorattuihin muffinssikoloihin hilloketta kolmasosa - puolet tilavuudesta ja kuorrutus-sörsseliä yhtä paljon. Jätä tyhjää puolen sentin tai sentin verran, että kuorrutuksella on vähän tilaa kohota.

Paista uunissa 150-175 asteessa puolisen tuntia tai kunnes kuorrute on kullanruskeaa. 

Anna viiletä sen verran, ettet polta suuta!




Tästä tuli niin hyvä (ja eritoten helppo) kokonaisuus, että pitänee kokeilla erilaisilla täytteillä pitkin kesää. Tokkopa kaikkia täytteitä tarvitsee keittää hillokkeeksi, etenkään marjat. Viisvee toivoi jo vadelmatäytteisiä, itse haaveilen omena-kaneli-calvados -versiosta. Ja voisi kokeilla mustikkaa. Ja karviaisia. Ja pallo vaniljajäätelöä kylkeen. Ja luulen, etten tänä kesänä pääse laihtumaan.

Tykkää Puskantakaa-Facebooksivuista, niin saat ilmoituksen uusista blogipostauksista!

23.6.2014

Uusi potager mökille

Miksi minä teidät, oi lukijani, hylkäsin keväällä? No uuden potagerin vuoksi. Vanha keittiöpuutarha oli auttamatta liian pieni, lisäksi sen on vallannut juolavehnä ja peltokorte ja multa oli aivan väsynyttä. Perunamaa ja edesmannyt kasvihuone sijaitsi tontin aurinkoisimmalla kohalla, joten ajatus oli siirtää "tuotanto" siihen.

Tältä näytti maalis-huhtikuun taitteessa kun kasvihuoneen sokkeli oli saatu purettua. 



Kas näin tulis pergola. Eikös vain?
Potageria piti siis rakentaa joka mahdollisena hetkenä kevää aikana, että kylvökset kerkeisivät ajoissa. Tuon piti olla ihan pikapikajuttu, mutta tyypilliseen tapaan koko juttu lähti aivan lapasesta. Koska kasvihuoneprojektin piti viedä koko kesän, niin sanoin, että siirretään kasvimaa silleen nopeasti ja perustetaan se kunnolla ensi keväänä. Joopajoo.

Maansiirtoa, maansiirtoa, huhhaheijaa.
Aloitettiin huhtikuussa purkamalla edesmenneen kasvihuoneen sokkelin. Kun se oli poissa, totesin laatoituksen olevan niin siistissä ja suorassa kunnossa, että surettaisi purkaa. Mutten keittiöpuutarhaa halunnut laatoituksellekaan perustaa.

No ukkohan pyöri ympyrää minuutin verran, ja tokaisi sitten "Ettet ehkä haluisi pari kynnöstukea lisää?". Kyllä tuo mies vaan osaa markkinoida hyvin kohderyhmälleen. Kun vastasin myöntävästi maalasi hän ilmaan hienon kuvan toivomastaan grillauspaikasta, pergolakatosta ja istuskeluryhmästä. Siinähän se oli. Minä vielä mittailin ja mietin riittäisikö jäljellejäävä alue keittiöpuutarhaksi, ja palat alkoivat loksahtaa paikoilleen.

Palojen loksahtelu vaan tarkoitti aikamoista kaivuu- ja maansiirtourakkaa. Ukko keksi silloin kadota verstaansa uumeniin. Aloitin tasoittamalla perunamaata uuden potagerin perustaksi.  Puolen päivän urakoinnin jälkeen ukko tuli piipahtamaan verstaalta, iloisesti ilmoittaen räjäyttävänsä koko pytingin päreiksi. Mökkiä pitää nostaa irti maasta, veranta rakentaa kokonaan uusiksi ja sitten vielä sisuskalut uusia kokonaan. Jaahas. Kaon uusimisesta hän sentään luopui (on se jossain välissä piakkoin uusitava). Aloin pelätä, että ryytimaa ei kerkeä valmiiksi kylvöjä varten.

No, kun pottumaa oli tasoitettu piti yksi pieni kirsikkapuu siirtää, minttumaa kaivaa ylös (ja samalla pohjustaa alue uudeksi kukkapenkiksi, kröhöm). Kuoppia piti täytellä ja jonnimoinen notko entisen kasvihuoneen edustalta piti tasoittaa, että pääsisi ruohonleikkurillakin ajamaan. Ehdotin pengertämistä, kun tajusin kuinka paljon tavaraa piti tuoda jotta "mäki" olisi riittävän loiva isolle nurmiparturille, mutta ukko sanoi tuovansa painuneen verstaan alta täytettä riittämiin. No sitten.

Ensimmäiset kaulukset asennettu oleskelualueen reunalle. Vihdoin alkaa näyttämään joltain!


Hahmottelin miten uudet lavakaulukset tulisivat pottumaan kohdalle. Lisäksi tyhjensin vanhat laatikot. Niiden mäntyiset tukipuut olivat jo kolmessa vuodessa aivan entiset, mutta lehtikuusilaudat, joista laatikot muutoin on rakennettu, vaativat ainoastaan muutaman ruuvin (toiiinsa, ei tukipuihin), puhtaaksi harjauksen ja siirron. On se vaan hyvää tavaraa. Nekin siis siirsin uudelle alueelle. Aikamoisen palapelin jälkeen kaikki, paitsi yksi laatikko löysi paikkansa. Mansikkamaan pitää löytää paikkansa uuden kasvihuoneen kupeesta. Tai jostain.

Tiilireunaa ja juurikangasta. Naru on muuten hyvä apu, että rivi pysyy suorana! 
Sitten päätin peittää alueen juuriesteellä ja kantata se upottamalla tiilireunan maahan. Ympäri pitää päästä nurmiparturilla. Kontaten siis vietettiin taas hetki jos toinenkin. Ukko poikkaisi laikalla alempien lavakaulusten tuet, ettei mikään puhkoisi kangasta ja hiljallee alkoi potager ottaa muotoa. Vihdoin!

Potut työnsin heti multiin kun vaan pystyin. Alueen etureuna on vielä "vähän" kesken. 
Muutama laastipaljullinen hiekkakuopan hiekkaa pyöri nurkissa ja niillä katoin laatikoiden väliset käytävät. Vanhasta keittiömaasta hain sen hiekan, minkä sain siististi rapsutettua irti. Ja sitten armoton mullan kuskaaminen alapihasta tontin toiseen nurkkaan. Minulle lapioiminen ei teetä tuskaa, mutta täyden multakottarin työntäminen 28 asteen helteellä töyssyistä (loivaa) ylämäkeä saa kyllä sydämen hakkaamaan ja hiem virtaamaan. Ukko onneksi riensi apuun, ihana mies.

Lopulta sommiteltiin vielä ötököitä vastaan harsot pariin laatikkoon ja vihdoin oli aika laittaa kasvu alulle!

Lopulta, toukokuun akussa oli kylvöaika!
Perunat sain maahan ihan säädylliseen aikaan. Juhannuspottuja ei tule, mutta ei haittaa. Lantut, palsternakat, kyssäkaalit ja nauriit menivät harson alle, sillä meillä joku syö kaalikasvit alta aikayksikön. Salaatteja kylvin ja viisvee sai ripotella porkkanaa.

Koska mökillä käydään vain viikonloppuisin, on meillä suurena ongelmana itämisvaiheen kosteus, taisiis kuivuminen. Viisvee nerokkaana miehenalkuna heitti kommentin "niiden päälle tarttis saada kasvihuoneet". Minulla välähti – kasvihuoneesta irronneet kennolevythän ovat tallessa! Niitä viriteltiin lavakaulusten päälle ja hyvä oli. Pari viikkoa seurattiin itämistä ja hyvää kasvua, kunnes tuli ensimmöiset yllätyshelteet. Siihen sitten kärähtivät kaikki salaatit ja suurin osa porkkanoista. Ärgh. Kehityksen paikka.

Mutta nyt on uusintakylvöt harsotettu, viimeisetkin kylvöt tehty, kurkut ja kurpitsat saatu ulos ja nyt vain odotetaan satoa! Ah!

Tässä on jo ensimmäiset kylvöt tehty, toukokuun alussa. Jes!
Ja alla tilanne nyt juhannuksena. Keskilaatikoihin värkkään vielä pavuille lisää tukia ja nurmikon loivennuskohta on vielä osittain kesken. Niin, ja se ukon viittoma grilikatoskin puuttuu. Mutta ruokailuryhmä saatiin jo hinattua paikoilleen ja laatikoissa kasvaa (kurkkuja ja kurpitsoja lukuunottamatta, niitä en ole uskaltanut tuoda avomaalle vielä, kun yölämmöt laskevat niin hurjan alas vielä). Tästä tuli kyllä kertaheitolla lempipaikkani tontilla!

Oikeaan alakulmaan tulee kivikkopenkki minttumaan tilalle. Ja grillikatos nousee oikeaan nurkkaan. 

Kuva vasemmalta. Nyt nurmikkoalue ja luiska on jo pidemmällä, jei!
Tässä vielä toisesta suunnasta. Tyytyväinen olen!

---------------------------------
Tykkää Puskantakaa-Facebooksivuista, niin saat ilmoituksen uusista blogipostauksista!

21.6.2014

Muodonmuutos juhannuksesta juhannukseen

Tänä vuonna on tullut juhlittua jo ihan riittävästi, jätettiin siis sen suuremmat juhannushulinat väliin. Nyt mökin rauhassa hengittelen hiljaisuutta. Vilpoinen sää sai minut vihdoinkin siivoamaan mökin, tähän mennessä se on saanut kylpeä talven hiirenpapanoissaan. Yök.

Kissat tulivat myös mökille. Nyt pitää muistaa pitää ulko-ovet kiinni, vaikka nuo matamit eivät enää ole mitenkään kiinnostuneita livahtamaan pihalle. Lämmin peitonalunen on heistä paljon kutsuvampi. Ensimmäisenä yönä jätettiin sähköpatteit päälle eikä lämmitetty porin matteja, päivällä kun tuntui hieman liiankin lämpimältä sisällä. Klassinen virhe. Mietin yöllä miksi Tipi huusi makuuhuoneen oven takana ja oikein paukutti ovea. Kun tulin aamulla olohuoneeseen ymmärsin kuinka viileä raukoilla oli ollut. Nyt koko kolmikko tuhisee ansaitusti sohvalla paksun viltin alla. Ja mateissa on tulta. Ja ukko googletti termostaatillisia pattereita.

Puutarha ei ole viime viikkojen aikana kastelua vatinut, vettä tulee tasaisesti. Tänään alkoi rankkasade juuri, kun olin vetämässä ulkovaatteita niskaan mennäkseni aamukierrokselle. No, onpa aikaa katsastella, kuinka paljon mökin piha on muuttunut vuodessa.

Tässä kuva otettuna kuistilta 29.6.2013.

Alla juuri sadekuurojen välissä ottamani kuva, eli 21.6.2014. Kuvasta ei ihan välity kaikki huikeat 11 lämpöastetta... Edellisestä kuvasta tuntuu olevan ikuisuus, mutta tottahan se on, että tuossa oli vuosi sitten nurmikkoa. Ehkä en voikaan vielä vaatia, että perennat olisivat vielä jättikokoisia ja muhkeita.

Kuten näkyy, on taustallakin tapahtunut paljon. Kuvakulma on aika tarkasti sama, vähän laajempi oikealle, että sain koko penkin mukaan. Pieni omppupuu vaan peittää kivimuurin. Kesällä kaadettiin tuo hirvittävä "pensaspuu" ja sen takaa pari jättikokoista pihlajaa (josko niitä pikkupihlajia ei olisi koko metsänpohja täynnä, mur). Pikkupihlajat mies kukisti raivaussahalla. Sitä saanee jatkaa vielä muutama vuosi, ennenkuin sota pihlajia vastaan on voitettu.

Talvella isä lisäksi kaadatti vasemmalta, tulevan kasvihuoneen takaa, koko metsikön ja lisäksi muutaman männyn tuosta kuvassa käkyvästäkin metsiköstä. Nyt näkee ihanasti pellolle ja saan toivottavasti metsäpuutarhani aluille tänä kesänä. Tuossa reunassa oleva koiran- ja vuohenputkisto on toki aikamoinen haaste pihlajamaton lisäksi. Mutta kyllä tuo kauniiksi lehtimetsäpohjaksi vielä muuttuu! Nyt esillä ovat ihanat suuret tammet, ah!

Loppuun vielä muutama kukkakuva juhannusfiilistelyn vuoksi. Nämä sain napattua tuijotettuani sadetutkan puhelinapplikaatiota tarkkaan, että näkisin, milloin kuurojen välissä on riittävä väli. Enkä muuten tuosta maininnasta kostunut senttiäkään, tämä blogi kun on voittoa tavoittelematon. Se nyt vaan sattuu olemaan niitä harvoja appseja, mitä käytän jatkuvasti. Tosin lopulta kostuin kyllä ulkona, hahaa!

Hento meksikonakileija kukkii ensimmäistä kertaa. Sen tulinen oranssi väri ei millään taltioidu kuvaan...

Lehtolapsi-akileija. En vaan pysty kitkemään näitä pois.
Vuorikaunokki aloittelee.

Harakankellot ovat eksyneet perennapankkiin. Tällainen kukinta ei kyllä haittaa tippaakaan!
Tule hyvä sinivaleunikko, älä tule paha sinivaleunikko. Vähän on kitukasvuinen tämä...
Maailman hempein akileija.
Tämän kurjenpolven nimestä en ole varma, mutta ei se ole ruma kuitenkaan!
Hempeyttä!
Ja vielä akileija McKana. Pieni jättikukkainen akileija. Minulla taitaa olla akileijakausi, jos et huomannut.
-----------------------------------
Tykkää Puskantakaa-Facebooksivuista, niin saat ilmoituksen uusista blogipostauksista!