30.8.2013

Varokaa, hörhöjä liikenteessä!!

Alku- ja loppukesästä se iskee. Pitkin maata alkaa ulkopuolisen silmin päämäärätön liikehdintä ja meteli. Kyseessä on puutarhanistien kokoontumisajot.

Virallisesti näitä nimitetään taimivaihdoiksi. Niitä edeltää bittiavaruudessa lenteleviä intensiivisiä kokoontumispaikan mietintöjä, päivämäärien sovitteluja, vaihdokasehdokkaiden esittelyjä ja vaihtojen sopimisia ja yltäkylläisten nyyttärituominkien listailua. Hörhö pyörii pitkin omaa pihaansa kartoittamassa jakopaloja, siementaimia, istutusastioita ja multaa. Kun kaikki on valmista ja h-hetki koittaa seuraa lopulta autoon pakkautuminen. Autoihin sullotaan niin paljon erinäköistä kasvia siementamesta pensaaseen, että jopa poliisi on joutunut pysäyttämään ja sakottamaan yhtä hörhöä sillä perusteella, ettei autosta nähnyt ulos. Hörhö itse osoitti lähes tyhjää kojelautaa, mutta ei ollut kuulemma mennyt läpi.

Hörhöt liikehtivät koollekutsuvan hörhön kotipihalle – ihmisen, joka on avannut kotinsa ovet määrittelemättömälle määrälle tuttuja, puolituttuja ja ventovieraita hörhöjä. Hatunnoston arvoista. Hörhövieras painaa kaasua, sillä hän tietää pääsevänsä kohta nistilään, jossa kukaan ei katso vinoon jos puhut heucherasta, hostasta tai rentoakankaalista. Tai jos kynnenaluset ovat multaiset, tai farkkujen takamus käsien pyyhkimisestä. Paikan päällä nämä asiat ovat arkea.

Kaikki ruoka (10:lle osallistujalle) ei mahtunut kuvaan. 
Heti perille päästyä seuraa pyhä vaihtoseremonia, jossa tuttuja moikataan, uusiiin tutustutaan ja sinä samassa viuhuvat taimet ja vaihtolistat käsissä – ovatko kaikki saaneet pyytämänsä? Tuntemattomia kasvoja ei hyljeksitä näissä piireissä, vaan kaikki kutsutaan samaan pöytään, kaikkihan me olemme aloittaneet jostain. Tunnelma on aina rento, asiaton ja hörsyävä.

Hörhö puhuu toisesta hörhöstä nimimerkillä, ihan kuin olisimme peli-netti-irkkimaailman kasvatteja, eikä keski-äkäistyviä naisihmisiä (valitettavan harva miesharrastaja eksyy näihin rientoihin mukaan). Onneksi joidenkin ristimänimenkin jo tietää, mutta silti huomaa että on helpompi puhutella ihmisiä nimimerkillä, sillä kaikki eivät tiedä tai muista kaikkien nimiä. Joten juttelukavereina on kaikkea Tuomipihlajista Tipilintuihin... Hmm.

Ihana kahvitteluhetki.
Sitten seuraa yleensä järjetöntä kahvittelua (jokainen yleensä tuo ruokaa sen verran, että yhden tuomiset riittäisivät kaikille) ja rupattelua. Mutta pian hörhölaumassa on aistittavissa rauhatonta liikehdintää, kameroita kaivetaan vihjailevasti esiin ja kun viimeinenkin tajuaa vihjeen niin alkaa odotettu isäntäperheen puutarhakierros. Sitten ihmetellään ja sorkitaan, vertaillaan ja pyöritään. Pihamaalla pyörii ylensä lintuparven tapainen lauma, samanlaista ääntäkin lähtee naapureidenkin iloksi. Kuka löytää uuden suosikin, kuka ihmettelee kukinnon väriä tai lajikenimeä.

Lauma valuu pihalle vatsat pinkeinä.
Hauskaa näissä vierailuissa on myös se, että näkee kasveja suuriksi kasvaneina ja samall olosuhteet, missä ne ovat sellaisiksi kasvaneet. Oppii paljn uusia kasveja jos ei pelkää kysellä ja joka kerta olen huomannut tunnistavani yhä useamman kasvin. Nyt erotankin sujuvasti arovuokon lehden tähtiputkesta. En olisi erottanut vielä vuosi sitten, saatikka tiennyt että niitä on olemassa. Kovin olen vielä noviisi, mutta sehän on tämän harrastuksen ihanin puoli - aina oppii lisää ja ympärillä on niin paljon ihania ihmisiä auttamassa, kannustamassa ja ihan vaan olemassa. Kiitos teille. Ja etenkin Mellille kannustaessaan minua tähän blogin kirjoittamiseen, se lämmitti kovasti sydäntä!

Raikas maksaruoho.
Kokoontumisajojen jälkeen höröt valuvat isosti hymyille hitaasti omiin kotipuutarhoihin selvittelemään mitä kaikkea tulikaan vaihdeltua (tosihörhö tuo aina isännöivän perheen riesaksi ylimääräisiä taimia yleiseen jakoon), kehräämään uusille ihanuuksille, ruukuttamaan mahdollisia paljasjuurisia taimia tai vähintäänkin varmistamaan, että kaikki taimet ovat sellaisessa tilassa, että selviävät suraavaan aamuun. Olo on kuin jouluaattona.

Herkkää hempeyttä
Itse olen joka taimivaihdon jälkeen pökerryksissä kasvien nimistä ja suurhörhöjen perennapenkkien laajuudesta ja innostus ja uudet ideat löytyvät kuin itsestään. Omassa tuttavapiirissä minua pidetään suurhörhönä, mutta voi kuulkaa, tietäisittepä vaan! Omat penkkiviritelmät tuntuvat aina kovin piskuisilta näiden vierailujen jälkeen...Ihanainen pensaskärhö!
Antelias emäntä jakoi auliisti omistaan


Hostapläjäys
Kellokellokello


Valkoiset "linnut" ovat karkaamassa pellolle!

"Lintujen päät" lähikuvassa
Jykevät kiviportaat Kuvat ovat 27.8.2013 järjestetystä taimivaihdosta - Iso kiitos Maijalle, eli Mehilainen75!Elokuun lopun ahkerat kukkijat
En voi kuin suositella taimivaihtoon osallistumsta, nykypäivän Suomessa on harvinaista herkkua tavata ihmisiä kasvokkain, jutella esteettömästi itselleen tärkeistä asioista, vaihtaa kokemuksia ja mielipiteitä ja kaikki tämä jopa ilman alkoholia. Toki tämä edellyttää, että löydät hörhöjen luo – internetin keskustelupalstojen syövereihin, hahaa!
Upean dramaattinen väriyhdistelmäPikkutalvio karkumatkalla

Syysvuokko katsoo illansuussa pellolle
Lopulta lapiokin sai levätä
Saalis


15 kommenttia:

 1. Ihania kuvia ja ihanasti olet kertonut meidän hörhöilystä :D
  Nään taas omaa pihaani ihan eri vinkkelistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos oli hyvä :) oli kyllä niin ihana piha, kiitos kun päästiin käymään! Tänään olen istutellut sieluni kylläiseksi kun vihdoin kapusin sängystä :) meksikonhanhikki jäi erityisesti mieleen, upea ilmestys. Kuvat siitä vaan eivät onnistuneet :P

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 2. Oih tiedän tunteesi, sain alku kesästä vierailla suurhörhöjen taimivaihdossa Nuppulassa ja olin aivan hurmioituneena tuon päivän jälkeen! Ehkä mekin vielä joskus tullaan suurhörhöiksi;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt olen tilkkutäkkihörhö, sillä kaikkia kasveja on noin 15 neliösentin alalla vieri vieressä (tai päällekkäin). Kovasti aina mietin, minkäkokoiset puutarhat ihmisillä on kun vaihtotaimiakin on niin jumalaton määrä ja taimia on sen kokoisina, että kehtaa jakaakin. Vaihtojen jälkeen sitä ymmärtää olevansa vielä lapsenkengissä ;)

   Poista
 3. Ah niin totta joka sana, lukiessa ja kuvia katsoessa palaa naamalle se sama joulunjälkeinen hymy. Ja jutun kannustamana putsasin vähän kynnenalusiakin :-D

  Ellium

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etenkin seuraava aamu muistuttaa joulupäivän aamua, kun herää ja menee katsomaan lahjavuorta. Onneksi ei vielä olla ihan aikuisia!

   Poista
 4. Joo ei, kyllä mun on pakko laittaa sivusi suosikkeihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kumarrus, aikamoinen kunnia minulle!

   Poista
 5. Hienosti kirjoitettu ja Maijalle vielä kiitos kotiinsa kutsumisesta. Oli hauska yrittää tunnistaa hörhöjä jalkojen perusteella. Aion ottaa käyttöön myös omalle kohdalleni tuon tilkkutäkkihörhön, on vaan niin osuva termi.
  T: Puutarhakeiju Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia! Vaikea oli saada edustavia jalkaotoksia (ajattelin että kaikki eivät halua esiintyä julkisesti kasvoillaan), kun harva pysyi montaa hetkeä paikoillaan... Jolinarin pinkit kengät tunnistaa helposti ja sinun Reinot, mutta sen jälkeen menee jo vaikeaksi. Niin paljon ihanaa on työnnetty penkkeihin, että keväällä seurannee armoton juoksuistutus ;)

   Poista
 6. Ihanasti kirjoitettu! Mäkin tunnustaudun suosiolla tilkkutäkkihörhöksi, mutta onneksi sieltä tilkkutäkistäkin aina jotain saa irti vaihtoja varten ;-)

  Kivasti mä oon päässyt pinkkien kenkieni kanssa melkein kaikkiin kuviin! :-)

  Kirsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaan kuvien piristämisestä lenkkareillasi, Muotovalio! :)

   Poista
 7. Ihana juttu =) Hienosti välittyy tunnelma ja itselle nousi kasvoille se ääliömäinen & tyytyväinen virnistys :D

  Miikos

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Miikos! Sen tunteen tosiaan muistaa, jos on kokenut sen ;)

   Poista