16.9.2013

RESEPTI • Makea chilikastike


Puskantakaa-reseptit pyrkivät olemaan ilmastoystävällisiä, mutta helppoja ja maukkaita, keskittyen oman sadon hyödyntämiseen. Reseptit ovat useimmiten omia sovelluksia jostain löydetyistä resepteistä ja pyrin kertomaan lähteen, mikäli se on edelleen muistissa.



Makea chilikastike

Jossain vaiheessa syksyä on aina se tilanne, että kypsänä on kaikkea - mutta ei mitään tiettyä riittävästi mihinkään suurempaan säilöntäprojektiin. Silloin apuun astuupelastaja ja jokapaikanmauste, eli makea chilikastike. Tähän ihmesoosiin voit laittaa vähän mitä haluat, riippuen siitä, mitä kaapissa sattuu olemaan. Pääsääntö on pitää makea ainesosa suurimpana. Mukaan pitää tietenkin aina saada myös chiliä. Ja sitä sopii laittaa just sen verran, kuin itse haluaa, ihan häivähdyksen tai sen verran, että korvakarvat kihartuvat.

Sain tämän reseptin suullisena perintönä monen puutarhahörhön tuntemalta Mirja-Mummilta, ja se tulee ehdottomasti jatkamaan perinnettä meidän huushollissa.


•••••••••


Perussoosiin tarvitset:

n. 2,5-3 kg omenaa
1 kg kurpitsaa
1 kg tomaattia
2 isoa sipulia
4-5 valkosipulinkynttä,
4-5 dl sokeria (vähemmän jos käytät hillosokeria)
1,5-2 dl etikkaa
suolaa

Ja tietty chiliä, tähän satsiin laitoin viisi lemon drop -palkoa (ja soosista tuli erittäin mietoa, lapsellekin sopivaa), mutta määrä riippuu paljolti käytettävän chilin lajikkeesta ja kypsyysasteesta sekä tietenkin omasta mausta.

Mitat ovat noin-mittoja ja maun-mukaan-mittoja.

Sokerin voit korvata hunajalla ja kurpitsan kesäkurpitsalla. Itse en ole koskaan käyttänyt mitään kurpitsaa, mutta kylläkin paprikaa niiden sijasta. Mausteitakin voi lisätä maun mukaan, esimerkiksi pippurit ja inkivääri toimivat oikein hyvin, mitkä tahansa yrtit myöskin. Veikkaisin, että omenan voi jatkaa luumuilla ja kasvimaasta voinee lykätä vähän yhtä sun toista sekaan.

Leikkaa kaikki ainekset palasiksi ja vippaa kattilaan. Tomaatti kuorineen, niin saat tärkeitä kuituja mukaan. Älä lisää vettä, keitä jonnin aikaa, sekoita usein. Surauta tasaiseksi sauvasekoittimella.

Maista soosia ja jos on liian makeaa, lisää etikkaa, jos on liian pliisua niin lisätään chiliä. Jos epäröit mausteisuutta, niin anna viiletä seuraavaan päivään ja maistele viileänä. Sen jälkeen voi vielä lisätä mausteita, kuumentaa ja purkittaa/pullottaa. Säilytä mieluiten jääkaapissa. Namnam. Sopii sellaisenaan nuudelien päälle, leivälle leikkeleiden alle, pizzaan tomaattikastikkeen sijasta, vain mielikuvitus on rajana.

2 kommenttia:

  1. Moi, harvoin tulee säilykereseptiä vastaan, josta innostuisin, kun en kumminkaan niitä ehdi juuri toteutella. Pakastan tai kuivaan tai säilytän kellarissa vaan siltään ja sekoittelen sitten näistä aineksista ruokia talven mittaan. Mutta nyt tuli vastaan resepti, joka innosti :) Kiitos!

    Ainut harmi nyt vaan on se, että meidän omenasato oli niin onneton, että ei ole omenia ja luumupuut ovat kuolleet kirsikanversotautiin :((

    Mieleen tuli ajatus, että omenat voisi ehkä osittain korvata pakastetulla raparperilla + ekstra sokerilla ja lisätä sitten jotain muuta ainesosaa, esim. kurpitsaa. Tämä idea lähti siitä, että meillä on tehty tosi hyvää raparperichutneytä, joka on pääasiassa raparperia ja valkosipulia.

    Resepti on hyvässä tallessa ja tulee vielä joskus käyttöön :)

    t. Tuomipihlaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veikkaan, että tuo on toteutettavissa muillakin makeilla ainesosilla ihan hyvin. Mirja-Mummi käyttää siis kurpitsaa tai kesäkurpitsaa omenan kaverina, eiköhän omenan siis voi korvata raparperilla. Minusta tämä on just hyvä "kaatissäkki" -resepti, johon voi lykätä vähän kaikkea jämää, mitä muusta jää yli.

      Voi, jos saisi kunnon kellarin, jossa säilyttää ruokia! Ei olisi tarvinnut antaa pois kymmenen vikaa pottukiloa ja spagettikurpitsat voisivat olla muualla kuin taivasalla odottamassa suuhun joutumista. Ilman kellaria ei voi kyllä puhua oikeasta kotitarveviljelystä, vaan ihan hupiviljelystä.

      Poista