9.1.2014

NIKSIPIRKKA • Helppo puutarhatyökaluvyö

Joululoman aikana tartuin härkää sarvista, tarkemmin sanottuna minulle aika tuntemattoman eläimen sarviin – ompelukoneen. Kohtasin kavalan koneen päättäväisesti ja sain oikeasti jotain aikaiseksi! Jos minä osaan ommella tällaisen, osaa kuka tahansa joka vaan osaa pujotella langat vehkeeseen.

Luin tämän blogipostauksen, ja päätin, että tuosta se lähtee. Tuo on hyvä ja selkeä ohje, mutta harvemmin seuraan ohjeita kuitenkaan.

Aloitin miettimällä tarkkaan kaikkia työkaluja ja vermeitä, mitä käytän puutarhassa, mitä kaikkea saa aina etsiä sieltä täältä. Päädyin siihen, että vyöhön tarvitsen neljä taskua, eli tilat istutuslapiolle, oksasaksille, sidontanarulle ja puhelimelle. Mittasin kaikki vermeet ja pättelin siitä taskujen koot. Noiden lisäksi käytän paljon saksia, tussia ja nimilappuja, mutta niille on oma taskunsa puutarhahousuisani (niistä lisää myöhemmin).

Tässä olisi mittapiirros (huom! kuvat saat klikkaamalla suuremmiksi, jos haluat tiirailla jotain yksityiskohtaa tarkemmin):
Hankin huonekalukangasta (ei ehkä ole paras usein pestäväksi, mutta kun kangaskaupassa ehdottivat...), tukevaa ja paksua sellaista. Sitä tarvitsee kaksi 30 x 23,5 cm palaa, kaksi 31 x 18 x 5 cm palaa sekä yksi pala joka on 13 cm x vyötärönympärys + 10-15 cm (kuvassa en ollut laskenut saumavaroja kokonaisleveyteen, ups!). Voit käyttää ohuempaa kangsta, mutta silloin sitä on hyvä käyttää kaksinkertaisena noissa nelikulmaisissa paloissa.

Tuo takimmainen pala on taskun takaosa ja etummaisesta tulee itse taskut. Alareunaan tehdään pienet laskokset jotka "tekevät taskut", siksi päälipala on hieman leveämpi. Tätä leveämmäksi en tekisi, tai taskuista tulee liian avonaiset ja tavarat putoilee.

Seuraavaksi valitaan kanttausnauha. Kätevä tekee sen samasta kankaasta, jota käyttää muutoin, laiskempi ostaa valmista nauhaa ja tällainen käsi kuten minä, leikkaa rimpsuja kernikankaasta. Se ei juurikaan rispaannu, on ohutta ja  ei liian joustavaa. Leikataan 2,5-3 cm rimpsuja (siis kaikki yhtä leveitä), vähintään 30 cm pitkiä. Kanttausnauha ommellaan rumien reunojen päälle, tadaa!

Heti alkuun pääsee kanttausnauhailemaan, sillä taskun yläreunaan pitää aluksi ommella sellainen. Itse siksakkasin ensin tuon kukkakankaan yläreunan, sillä se rispaantui todella helposti. Sitten senkun taittaa kangassuikaleen pituussuunnassa, kiinnittää neuloilla ja ompelee nätisti suoraan. Tai ompelee jotenkuten sinnepäin, niinkuin minä.

Voit sik-sakata kaikkien palojen reunat ympäriinsä jos haluat, ennenkuin laitat kanttausnauhan, minä tein sen varmuuden vuoksi.

Sen jälkeen pitää taskupalan ulkoreunat ommella kiinni. Eli neuloilla palojen laidat kohdikkain, ja sitten pitkulaisen palan reunat (ei pohja) ommellaan suoralla saumalla kiinni aluspalaan. Laitoin muutaman neulan keskelle pitämään pääliosan kurissa reunojen mpelemisen ajaksi.

Sitten keskität taskun keskiosan taustapalan keskiosaan. Mittanauha käyttön, tässä ei silmäpeli auta! On olemassa jotain taikakyniä jotka häviävät, ja joilla voi vetää kunnon viivat vaikka ylhäältä alas, mutta jos et ole Harry Potter niin piirrät kankaan keskikohtaan mahdollisimman huomaamattoman merkin ja nuppineulalla merkkaat taskun yläreunaan sen keskikohdan. Alareunassa ei ole niin väliä, se jää kanttausnauhan alle. Ja neuloilla kiinni.

Sitten surruutat suoralla saumalla taskujen välisauman kiinni. Ompele pari-kolme kertaa edestakaisin, että sauma varmasti pitää. Jos haluat eri kokoiset taskut, niin ompelet muualle kuin keskelle. Mutta kannattaa tehdä reilusti erikokoiset taskust, tai näyttää mokalta...


Seuraavaksi pohjasauman kimppuun. Siihen tulee siis kaksi ryppyä tai laskosta per tasku. Ne kannattaa muotoilla huolellisesti yhtä suuriksi kumpaankin suuntaan ja katsoa, että saumasta tulee muutoin litteä (kiinnittää neuloilla). Itse tein rypyt mahdollisimman lähelle reunoja (silmämunamitalla arvioin, paljonko tilaa pitää ulkoreunoille jättää kanttausnauhaa varten). Keskellä rypytin rypyt ihan kiinni toisiinsa. Mutta ne voi tehdä myös keskemmälle taskua, tulee vähän eri look. Ja jos rypyt kääntää toiseen suuntaan, tulee sellainen brittiarmeijalook. Sitten vaan sauma kiinni suoralla ompeleella surruuruurrrrur.

Olis niinku jo aika taskun näköistä kamaa!

Seuraavaksi ommellaan kanttausnauha kaikkien rumien ulkoreunojen päälle, myös yläreunaan (sitä en tässä kohti ollut tajunnut tehdä).

Seuraavaksi käännät sojottavan läpän taaksepäin, tästä tulee tunneli, johon vyö työnnetään. Voit tehdä tästä palasta korkeamman (siis silloin, kun leikkasit kankaan, et nyt enää tässä vaiheessa, pöljä), etenkin jos haluat paljon leveämmän vyön, näihin mahtuu varmaan 6-7 cm leveä vyö, mutta minulla oli vain kapea muovilukko kaapissa, joten tein 5 cm leveän vyön. Minä taiteilin kanttausnauhan paikoilleen samalla kun ompelin tuon kujan. Joojoo, olisi voinut pelleillä vähän vähemmän. Tuo sauma on ehkä vaikein, ja kannattaa ommella se nurinpäin, sillä taskujen pyöriessä käsissä on todella vaikea ommella suoraan. Sauma tulee siis ihan lähelle taskuja, mutta älä nyt vaan ompele niitä umpeen.

Sitten on tasku valmis. Toista, jos haluat taskun toisellekin puolelle vyötä.

Lopuksi vielä vyö. Otetaan kangaspala, taitetaan se pituussuunnassa kahtia ja käännetään vielä ne repsottavat reunatkin sisälle. Neuloilla kiinni, ettei karkaa. Sitten suorala saumalla sekä ala- että yläreunasta ommel pitkin koko vyötä, niin tulee litteä ja siisti vyö. Fiksu silittäisi tuon ennen ompelemista, mutta minä en ole fiksu. Ihan riittävän hyvä tuli ilmankin. Pujota muovilukon kiinnitysosa vyön päähän ja ompele se kiinni jollain raivoisalla ees-taas-metodilla, ettei se revähdä auki joku kaunis päivä.

Pujota taskut vyöhön. Taskut ovat tarkoituksella irtonaiset, saat ne pyöräytettyä pepun puolelle tai eteen oman mielesi mukaan. Jos tuntuu, että ne liikkuvat liikaa, niin mikään ei estä ompelemasta ne kiinni vyöhön siihen asentoon, missä ne sinusta ovat parhaimmillaan. Lopuksi kiinnitä lukon vastapuoli (tämä on äidin jemmoista, varmaan jostain minun vanhasta vaatteesta 70-80 -luvulta) ja tadaa!

Kyllä nyt kelepaa!



En olisi millään uskonut, että pystyisin moiseen. Saumat eivät ole katseenkestäviä (en oikein ymmärrä aluslangan päälle, miten se aina onkaan yhtä sykkyrää), mutta pahimmat sotkut sain piiloon. Kyllä tässä kehtaa näyttäytyä! Jee! Eikä kestänyt montaa päivää edes.

6 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos! Nuo kuuluvat yhteen puutarhahousujeni kanssa, niistä tulee piakkoin jotain pientä. Niistä tuli hianot <3 <3

      Poista
  2. Jestas, kun on kätevä vyö. Taidanpa tehdä itselleni samanlaisen näinä syksyn/ talven pimeinä iltoina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos innosti! Oli kyllä helppo ja palkitseva pikku projekti näin kevättä odotellessa :)

      Poista
  3. Tämä lisätään heti valmistuslistalle! :) Tämä vaikuttaa tosi hyvänkokoiselta, taskuineen ja kaikkineen. Ja ihanan kankaan olit löytänyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa mitata omat työkalut ja jos on minua näppärämpi, niin voi tehdä useammankin taskun (laskin, että menee noin 3 cm kangasta lisää per tasku). Tuo kangas on ihan Eurokankaasta, mutta on siis kalustekangasta, jonka lapussa luki "ei vesipesua". Saas nähdä kuin käy. Olen kyllä saanut tästä komenttia, että hienopesulla voisi pesukin onnistua. Toivotaan parasta!

      Poista