9.3.2014

NIKSIPIRKKA • lehtikompostilaatikot

Nämä kompostilaatikot syntyivät lähes vahingossa. Kun muutimme nykyiseen asuntoon, oli piha kuorrutettu puisilla teassilaatoilla. No mehän halusimme maata esille, joten laatat joutivat naapurille. Muutamasta kuitenkin rakennettiin pikkuinen pihakaappi minulle, pihan lapset kastoivat sen osuvasti VajaMajaksi ja ulkomuoto olikin kuin puusta tehty BajaMaja...

Kuitenkin kun ukko alkoi rakentamaan grillikatosta rivarin sisäpihalle (jonka yhteyteen tuli minulle siistimpi puutarhakaappi), mietti hän mihin ihmeeseen saisi VajaMajan hävitettyä alta pois. Samalla seisoin etupihassa rapsuttamassa niskaani, koska ei ollut lehtikompostia mihin tyrkätä kevään siivousjätteet. Onneksi ukko laski VajaMajan "selälleen" ja valo käveli ylös - pohjat vaihtuivat kansiksi ja pienellä tuunaukselle minulla oli kompostilaatikko! Tadaa!Lopputulos oli niin hyvä, että ukko päätti anastaa isältään muutaman levyn lisää ja rakensi toisen kahden kompostilaatikon setin viereen. Vaivihkaa hinasin vielä sisäpihalle piilottamani talousjätekompostorin etupihaan, ja valmiina oli kompostirivistö vailla vertaa!

VajaMaja-kompostin tekoon tarvitset:

- 9 terassilaattaa, mieluiten vanhaa, jotta mahdolliset kyllästeaineet olisivat jo liuenneet sen, minkä ovat liuetakseen
- ruuveja ulkokäyttön
- neljä saranaa
- koukkuja ja silmukoita jos haluat etulevystä helposti irtiotettavan
- kakkoskakkosta muutama pätkä
- jos maa on kovin rikkaruohoinen, niin voit laittaa pohjaksi jonkun suodatinkankaan, mutta samalla estät lieroja kapuamasta kompostiin, eli se pitää ottaa huomioon.Pykää ensin kuvan näköinen kehikko. Kakkoskakkonen on hyvä, mutta käyä mitä löydät. Menekki riippuu siitä, minkä kokoisia levyjä käytät.

Sitten ruuvaa levyt taakse ja sivuille. Keskilevyä joutuu pätkimään vähän nurkista ennenkuin se sopii.
Seuraavaksi ruuvaa kannet paikoilleen saranoilla. Käytä jykeviä saranoita, niin kannet voivat nojata niihin kun ovat avoimina.

Loppufinessina avattavat etuluukut. Jos jaksat kääntää ja tyhjentää kompostin ylhäältä, niin ruuvaa toki etulevyt kiinni. Meille kuoleville avattava etulevy on aika kätsy. Tämä on ainut kohta, joka vaatii vähän näpertelyä. Hanki neljä L-koukkua ja neljä silmukkaruuvia per etulevy. Silmukat ruuvataan pystypalkin sisäpintaan ja L-koukut etulevyyn. Ajatus on, että renkulat ripustetaan L-koukkuihin. Tämä voi vaatia vähän sovittelua, mutta on sen arvoista! Allaolevasta kuvasta näet etulevyyn ruuvatut L-koukut sekä runkoon ruuvatut silmukat. Ukko laittoi pienet lankunpalaset vahvikkeiksi etulevyyn, jotta sai koukut tukevasti kiinnitettyä.
Koukut ja rinkulat kannattaa ylä- ja alareunoihin joka etulevyyn.Tadaa!

Huomaa, että näissä tuotettua multaa ei voi suositella ruokamullaksi, vaikka puumateriaali olisi kuinka vanhaa.
Tässä kohta vuoden vanhaa kompostia.
Kompostin vieressä alkaa hiljalleen näyttämään sinivuokkoiselta!
Tykkää Puskantakaa-Facebooksivuista, niin saat ilmoituksen uusista blogipostauksista!

4 kommenttia:

  1. Tulin etsimään sitä sun sanomalehdestä taiteiltua istutuspussukkaa, mutta juutuinkin tähän. Taitavaa, upeaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Toivottavasti löysit pussukankin: http://puskantakaa.blogspot.fi/2013/09/niksipirkka-siemenpussi.html

      Poista