7.6.2014

Kasvihuonekausi korkattu!

Kaikki istutettu 24.5. Miten tähänkin meni koko päivä?? 
Siivotakaan en kerennyt.
Noniin, pieni kasvihuone on täksi kesäksi kursittu kasaan. Syysmyrskyhän heitti panelit pitkin peltoja ja kaatoi kasvihuoneen kumoon, mutta onneksi kaikki osat olivat ehjät.

Pari viikkoa sitten kiidätettiin tomaatit mökille, kursittiin kasvari kasaan, kunnostettiin kasvualustat, istutettiin tomaatit ja vieläpä pykäsin varjostusta helteen keskelle, sillä tomaatit eivät olleet tottuneet 35 asteen paahteisiin vielä. Puh! Olipa rupeama, mutta halusin tomaatit pois kaupunkipihasta, sillä seuraavalla viikolla juhlistettiin häitämme kaupunkipihassamme. Itse kyllä taiteilen sisäpihalla kaikenmoisien purnukoiden ympärillä, mutta juhlaväeltä ei voi vaatia samaa...

Käväistiin viikolla perheen kesken pikaisesti maistraatissa, mutta tietty oli järjestettävä puutarhajuhlat ystäville. Mikä ihana tekosyy häät olivat! 

Ruoat ja muut valmistelut tehtiin itse, tietenkin, mutta tietenkään kaikki ei mennyt aivan niin kuin esitteessä luvattiin. Aikataulukin oli pettää, mutta ilman avioriitaa selvittiin, vaikka juhlavaatteita kiskottiin niskaan samalla kun vastaanotettiin ensimmäisiä vieraita. Ja tulihan se aurinko esille juuri, kun vieraat saapuivat, jippii!

Juhlavalmistelut alkoivat lässähtäneellä juustokakulla...
ja pari tuntia ennen vieraden saapumista tuli kaatosade...

...mutta tuli juhlista kuitenkin oikein onnistuneet!

Ihanimmat työkaverit ikinä muistivat suklaakirsikkapensaalla, lisukkeena vielä sato tälle vuodelle (kirsikkasuklaakovehteja, nam!).  Kyllä ne minut vaan tuntevat.

Mutta takaisin varsinaiseen aiheeseen – kasvihuoneeseen. Nyt kaksi viikkoa ulosistuttamisen jälkeen kaikki kasvit ovat hengissä ja kasvaneet.

Tämän vuoden uutuuskokeilu, wonderberry, löytyy kasvarista kahden taimen voimin. Kylvin sen jo lopputalvesta, sillä pakkauksessa uhattiin itämisajan olevan jopa kuukausi. No se todellakin oli niin pitkä! Lisäksi itämisprosentti ei minulla ollut kuin 20%. Sen jälkeen nuo kasvoivat sisällä ikkunalaudalla noin 20-25 cm korkeiksi ja rupesivat kukkimaan. Ulos istuttaessa niissä oli jo ensimmäiset raakileet. Kahden kasvariviikon jälkeen ihmemarjat ovat kasvaneet aivan hurjasti! Saapa nähdä onko tullut tehtyä klassiset ja tungettua kasvit liian tiiviisti.

Wonderberry on amerikkalainen kasvi, jonka marjat ovat myrkyllisiä siihen asti, että kypsyvät. Maultaan eivät kuulemma ole mitenkään kummoisia, mutta ilmeisesti niistä saa todella hyvää hilloa. Pakkohan tuota on kokeilla, katsotaan mitä tulee!

Wonderberry
Ihmeellisiä marjoja.


Tomaateista laitoin tänä vuonna tapojeni vastaisesti yhden kaupallisen hybridilajikkeen, kaikkien hehkuttaman Sungold F1:sen. Katsotaan nyt onko niin hyvä, että pitää ruveta ostelemaan siemeniä. Lisäksi on oma hybridini kasvussa. Tai siis kun tomaatit kypsyy niin tietää onnistuiko viimekesäinen risteytys. Siitä enemmän sitten. Muut laittamani lajikkeet ovat tänä vuonna: outdoor girl, sub arctic plenty, amish paste, black cherry, black pear, tigerella, costoluto genovese, indigo rose (se "oikea musta" tomaatti, saas nähdä!), yellow pearshaped, bloody butcher, benewah, glacier, gardeners delight, villitomaatti, amish gold, gilbertie paste, black from tula ja patio plum (joka oikeasti näyttäisi jäävän todella pieneksi. Puolet ainakin siis avomaalla, mikä varmasti vähentää sadon määrää, nyyh.


-----------------------------------

Tykkää Puskantakaa-Facebooksivuista, niin saat ilmoituksen uusista blogipostauksista!

8 kommenttia:

 1. Yritin käydä ostamassa eilen samaisia laatikoita, mitä sulla on kasvarissa. Jokapaikasta loppu :( Muutama muukin vissiin halunnut istuttaa tomaatteja niihin. Etsintä jatkukoon huomenna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan! Laastipaljujen ei luulisi olevan ihan sesonkituote kuitenkaan. Kokeile tokmanneja, honkkareita ja vastaavia jos rautakaupoista on loppu..?

   Poista
 2. Pitikin kysymäni, että mitä nuo laatikot ovat kasvihuoneessa. Ovat siis laastipaljuja. Kätevää. Pitänee minunkin ensi kesänä hommata samanlaisia. Mielenkiinnolla odotan kesän kuluessa uutisia erilaisista tomaateista. Onnea hääpäivän johdosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Postaukseni takia saksanmaalla asuva ystäväni teki hälyttävän huomautuksen koskien laastipaljuja - sielläpäin niiden käytöstä varoitetaan, ei saisi edes käsitellä ilman hanskoja. Tämä laastipaljujen käyttö pitää nyt selvittää!

   Poista
 3. Onpa sulla jo isona Wonderberry!! Omani vasta kukkii.. mutta hyvältä näyttää sekin parvekkeella.
  Marjojen maku pitäisi olla hyvä sitten, kunhan ovat aiv an tummia ja himmeitä - ei saa olla kiiltoa lainkaan jäljellä. :) Piiraassa ja hillossa erinomaisia, mutta kypsinä pitäisi maistua tuoreiltaankin.
  Mukava lisä kotimaisiin marjoihin..
  Tomaatit ovat riehaantuneet helteestä jo niin, että useassa on jo raakileita - myös niissä 'myöhäisissä' lajeissa. Kannattaa asua etelään avautuvassa asunnossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat venähtäneet todella paljon kasvihuoneeseen päästyään, siis varmaan tuplanneet koonsa kahdessa viikossa! Mutta ovat toki jo aikaisin keväällä kylvetty. Mielenkiinnolla odotan, joka vuosi pitää olla jokin kummajainen kokeilussa :)

   Poista
  2. Ensi vuonna laitan minäkin hyvissä ajoin sitten... Aikaista sadosta huolehtii nyt Physalis (ananaskirsikka), jonka laitoin varmuuden vuoksi talvella, kun joskus menneinä vuosina en saanut itämään millään. Tänä vuonna kaikki siemenet itivät, ja taimia sai tyrkytellä joka tuttavalle...
   Ekat hedelmät syöty, aika hauskaa, kun samaa lajia saa kaupan hedelmähyllyltä: pieni rasia kolumbialaisia herkkuja maksaa noin 2 €...

   Poista
  3. On omat herkut vaan ekstrahyviä, se on totta :D

   Poista