28.7.2014

RESEPTI • Raikastava hellejuoma

Puskantakaa-reseptit pyrkivät olemaan ilmastoystävällisiä, 
mutta helppoja ja maukkaita, keskittyen oman sadon hyödyntämiseen. 
Reseptit ovat useimmiten omia sovelluksia jostain löydetyistä resepteistä 
ja pyrin kertomaan lähteen, mikäli se on edelleen muistissa. 


Tällaisina päivinä, kun on liian kuuma mihinkään, kun kasvit ja nurmikko huutavat vettä ja itse likkumattakin tuskastelee hikisenä mahdollisimman vähissä vaatteissa, on raikas viilentäjä enemmän kuin tervetullut.

Tämän juoman sovelsin, kun ukon olisi tehnyt mieli teetä, mutta totesi olevan liian kuuma moiselle. Ja juoma piti saada nopeasti, ei mitään siirappien keittelyitä, kiitos!

Hain pihasta kolme kunnon oksaa pyöröminttua, pari pientä oksaa piparminttua ja noukin jääkaapin perukoilta mojitoon joutumiselta välttyneen limen. On muuten todella vaikea sulkea jääkaappia tällä kelillä, kun seisoo hikeä valuvana bikineissä jäätävän ilmavirran edessä ja vaan tekisi mieli hypätä pää edellä matotölkkiin ja vetää jääkaapin ovi kiinni perässä. Uih!

Noniin, repsuttiin. Kuten yleensä, määriä ei tullut mitattua, tee oman maun mukaan, maistele välillä.

Siinä raaka-aineet.
Viisvee (joka on muuten kohta kuusvee) riipi lehdet oksista ja vippsi ne kahden reilunkokoisen kannun pohjille. Kiehautin muutaman desin vettä ja kaadoin päälle, niin että lehdet just ja just peittyivät. Näin ne saivat kuumaa ja luovttivat kunnolla väriä ja makua. Viisvee sekoitteli "teetä". Mitä pidempään liottelee ne kuumassa vedessä, sen vahvempaa mehua saa.

Sillä välin minä kaadoin pari desiä sokeria juomalasiin, kaadoin tilkan kuumaa vettä perään ja sekoittelin. Helpompi ja nopeampi saada sokeri liukenemaan niin (miten niin hetimullenyt). Jaoin sokeriliemen kahden kannun välillä ja viisvee sekoitteli. Sitten vaan kannut täyteen kylmintä mahdollisinta hanavettä. Ja viisvee sekoitteli jälleen ja maisteli.

Sillä välin leikkasin yhden luomulimen siivuiksi. Mehu oli viisveen makuun vielä hiukan aikuista, joten liottelin desin sokeria lisää ja kippasin joukkoon. Vettä kannuihin menee yhteensä (silmäarviolta) kolme litraa. Käytä itse just niin paljon sokeria kuin omaan suuhun tuntuu sopivalta.

Lopuksi limenrenkaat kannuihin ja maistelemaan. Toinen kannu meni suoraan jääkaappiin viilentymään entisestään. Ensmmäisten lasien viilentäjiksi otettiin jääpalat avuksi. Tämä hellejuoma tietenkin paranee, jos se saa seistä hetken ja maustua, mutta kyllä ensimmäinenkin lasi maistui ihanalta! Illalla lasiin sekaan voisi kaataa tilkan bacardia. Jos meillä olisi bacardia.

Valmista, eipä kestänyt kauaa!

Tärkeintä reseptissä on piparminttu. Sitä ei saa olla liikaa tai tuntuu kuin joisi hammastahnaa, vaan just sen verran, että se jättää suuhun viileänraikkaan tunteen piiiiitkäksi aikaa. Ah!

Minttujahan saa hankittua taimistoilta, mutta ole varovainen sen istuttamisen kanssa - minttu on todella ärhäkkä leviämään! Itse olen pitänyt sitä ainoastaan isoissa ruukuissa tai rajatuilla alueilla (joista se väistämättä karkaa).

Eli lyhennettynä suurinpiirtein-mitoilla:

- 3 iiisoa oksaa pyöröminttua (tai muuta mietoa minttua)
- 2 pienehköä oksaa piparminttua
- 3 litraa vettä
- yksi luomu lime
- sokeria maun mukaan (aloita puolellatoista desillä)

Enjoy!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti