8.2.2015

Kutitteleva kevään odotus

Nyt kun vihdoin voisi rauhassa mennä ulos kuvaamaan talventörröttajiä auringonpaisteessa (ja tänään aikamoisessa tuulen tuiverruksessa), niin käykin klassisesti: sitä tulee uppouduttua kevääseen. Olo on ihana, kun valo lisääntyy ja kylvöt valtaavat mielen. Töissä kolleega totesi, että vihdoin tuntuu siltä, että kevät on hiljalleen ulossa, kun Helsingissä on tänä viikonloppuna venemessut. Minä mietin hiljaa itsekseni, että keväthän on jo ollut monta viikkoa!

Siementen kanssa on jo tullut puljailtua, monta lajia on hangen alla odottamassa lämpöisiä kelejä. Multiin on työnnetty chilejä ja keijunmekon toivon vielä itävän, vaikka huonolta kyllä näyttää sen suhteen. Pelargonit ovat talvehtineet hienosti, ainoastaan yksi raasu näyttää heikolta.
Kaksi aika äklönväristä loisteputkea per hylly ovat pitäneet jalopelakat hienossa kuosissa läpi talven.
Huolimatta siitä, että kodinhoitohuoneemme on talouden lämpimin.
Ylpeänä voin kertoa, etten tätä kuvaa varten nyppinyt pois kuin kolme
kuivaa lehteä. 

Netissä jyllää siemen- ja perennatilaukset, olen jo ihanan pääagitaattorin Suvin ja intoa lietsovan hörhöporukan kanssa törsännyt omaisuuden Tsekkien ihmemaahan. Siellä perennat maksavat niin vähän, että olo on sama kuin pienenä karkkipäiväostoksilla kiskalla. Muistatteko, kun valitsi karkit näin: "merkkareita kahdellakymmenellä pennillä, nallekarkkeja viidelläkymmenellä pennillä, lätkäliigoja kahdellakymmenellä pennillä...", ja täti laittoi niitä ikkunan takana yksitellen pussiin. Nyt sävel on: "päivänliljoja kolmella eurolla, joulurusuja viidellä eurolla, iiriksiä kahdella eurolla"...

Olen täysin hurahtanut ulkomaiseen tarjontaan ja halpoihin hintoihin, sillä samaisen pääagitaattorin johdolla olen vielä astumassa Hollantiin ja Puolaan, Virostakin on vielä tulossa siemeniä.

Ulkomailta (ja muutenkin nettikaupoista) taimia tilatessa pitää kuitenkin varautua mahdollisiin pettymyksiin. Ainakaan planttu ei ikinä näytä samalta, kuin kaupan kuvassa. Joskus tulee vääriä kasveja, joskus jopa kuolleita yksilöitä. Itselleni ei ole käynyt vielä näin, mutta vahinkojahan sattuu.

Itse on myös vastuussa kasvin vaatimusten selvittämisessä, Googlen käännöskone antaa useimmiten suhteelisen hupaisat käännökset muutenkin niukoille kasviesittelyille. Tsekkien tai Hollannin kasvuvyöhykkeet eivät ole samoja kuin meillä ja ne ihanimmat kasvit mitä luultavimmin eivät menesty meillä.

Aina ei myöskään tiedä millaisessa tilassa kasvit tulevat, paketissa voikin olla pelkät lepotilassa olevat juuripaakut ilman multaa, jolloin pitää olla vauhdilla vastaanottamassa tilaustaan ja laittamassa kasvin multiin. Mutta muutaman kimppatilauksen kokemuksella on pakko todeta, että kyllä se on sen arvoista!

Enää pitää keksiä mihin ihmeeseen nuo kaikki istutan, kun ne rantautuvat Suomeen keväämmällä? Apua!
Uudet chilit vauhdissa!

Nostin syksyllä tämän chilin sisälle kypsentämään viimeisiä palkojaan, mutta tästä taisikin tulla talvehtinut planttu.

Keijunmekon siemenistä ei kuulu mitään. Taisivat saamani siemenet sittenkin olla liian vanhat.

6 kommenttia:

 1. Minäkin hiukan katselin tsekkien valikoimaa ja näytti huikealta. En siltikään tilaa, en, en, en ja vielä en. Mieli kyllä tekisi, mutta kun olen laittanut hangen alle noin kuudenkymmenen eri perennan siementä, niin ensin pitää löytää heille sopivat paikat pihalta ja vasta sitten uskallan tilailla muualta taimia. Mutta on tämä kevään odotus ankeaa, tule jo kevät, tule jo...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, parempi vaan jos ei anna pikkusormea ;) Vaikeaa se kylläon. Itselläkin on viimevuotisia lajeja siirtämättä penkkiin (varmaan 20 lajia) ja nyt siemeninä ulkona tai viittä vaille ulkona 30 lisää... Ja penkeissä tekee jo nyt tiukkaa! Pöljä olen.

   Poista
 2. Nuo keijunmekon siemenet sitten ovat niin arvaamattomia. Välillä itää kuin viimeistä päivää ja toisesta erästä ei yksikään nouse. Nyt minulla itävät vuoden 2011 siemenkeruut vielä ihan hyvin, joten ei niitä aina ikäkään hidasta. Joku muu tekijä siinä täytyy olla, joinakin vuosina siemenet vain saavat paremman kasvun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylvin vielä varta vasten nousevan kuun aikaan, mutta eipä näy mitään! Pöh. Olisin antanut pomolle kevätlahjaksi, kun hän "löysi" nuo viime kesänä ja tuli laukaten kertomaan minulle kuinka pervon kukan oli löytänyt ;)

   Poista
 3. Mä koitan viimeiseen saakka olla ostamatta lisää perennoja. Sitten lähden käymään kaverin luona joka aina ystävällisesti "pakkomyy" (hah, melkein väkisin ryöstän niitä taimia häneltä) mulle kaikkia etelän herkkuja joita ei saa mahtumaan mihinkään.

  Siemeniä kun ei ole pakko laittaa mihinkään, mutta perennat alkaa jossain vaiheessa voida hiukan huonosti jos niitä ei muista istuttaa koko kesänä eikä oikein kastellakkaan...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se vaan kumma, miten niitä kasveja vaan valuu sieltä täältä, ihan kuin itsekseen tulisivat ;) Itselläni on muutama kuunlilja purkissa jo kolmatta talvea. Saa nähdä näkevätkö ensi kesää enää...

   Poista