5.9.2015

Matoja, matoja!

Vihdoinkin alkaa kompostointi sujumaan! Toki lultavasti myös kostean kesän avittama onnistuminen tämä...

Ukkosmyrskyn pilvenreunaa tähyillen päätin tonkia lehtikompostia. Sehän on perustettu tänä keväänä tänne muuttaessamme. Arvatkaa loksahtiko leukani, kun tungin lapasen pinnan alle, ja tämä tuli vastaan (siis tuolla keskellä):

Päältä kuiva, mutta kun vähän sörkki, niin keskeltä paljastui ruskeaa ja mehevää tavaraa! Wohoo!

Kuusvee, eiku anteeksi seitsemänvee, bongaa lieroja!

Parin lapionpiston perusteella olin jo siirtämässä kompostin tiiviimpään jälkikompostoriin, johon olisin sekoittanut keittiökompostia. Kuitenkin lapion osuessa ulkonurkkaan, tupsahti aimo määrä kuivaa neulasta esille. Nostin kompostista kottikärryihin niin paljon kuin jaksoin. Sitten sekoitin pohjalle jääneet kompostit kunnolla ja sekoittelin kottareista loput takaisin. Sain todella siistin ja tasaisen seoksen, joka ehkä voi olla valmista siirtää jälkikompostiin vielä tänä syksynä. Jei!

En kyllä ole ollut mitenkään kovin tarkka sen kanssa, mitä kompostiin olen heittänyt, eli seassa on satavarmasti rikkojen siemeniä. Voi siis olla, että vielä jonain vuonna "kiitän" itseäni vuolaasti. Mutta tämä onneton kompostoija on kyllä tällä hetkellä aikalailla rinta rottingilla.

Ei lapiolla, vaan talikolla, ettei kullankalliit lierot mene palasiksi!

Valmis, sekoitettu komposti. Vielä vähän aikaa ja tuo saa hypätä tiiviimpään jälkikompostoriin.

Ja jottei tämä postaus olisi niin ruma, niin – kukka!

Jos haluat yhtä nätit ja näppärät kompostit, niin ohjeen löydät täältä: Kompostoriohje

-----------------------------------------------
Tykkää Puskantakaa-Facebooksivuista, niin saat ilmoituksen uusista blogipostauksista!
Puskantakaa löytyy nyt myös Instagramista.

4 kommenttia:

 1. On siinä ilonaihetta, tosi mehevältä näyttää! Itsekin olen tuoreehkona omakotitaloasukkina intopinkeenä kompostoinnista. Syksykään ei ole yhtään hullumpaa aikaa, kun puista putoaa ihanaa kompostintäytettä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta sitä tosiaan saa sylin täydeltä! Itse esikäytän kyllä osan lehdistä perennapenkeissä talvisuojana ja lykkään ne kompostiin vasta keväällä :)

   Poista
 2. Minulla on erikseen keittiökomposti, johon laitan sekaan kasvin osia, jotka ei sisällä rikkojen siemeniä tai juuria. Sitten pidän ns. tunkiota, johon menee vähän kaikkea rikkaa ja haravoinnin tuotokset. Tunkiota en ole vielä koskaan tyhjentänyt, vaan siihen lykkään aina kurpitsat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on ruokakomposti, mutta täällä Helsinkiläispihassa ei ole tilaa tunkiolle... Olen onnellinen jo siitä, että tilaa riittää neljälle puutarhajätekompostille, yhdelle talousjätekompostille sekä sille vähän tiiviimmälle jälkikompostille, jonne sekoitan noita kahta loppumuhintaan. Kun ovat siistejä laatikoita, niin ne kehtaa pitää näkösällä. Tavoitteens olisi muikean tanakat mullat! Ongelmana on risukomposti, taisiis se, mihin tungen oksat. Meillä kun ei ole takkaa, missä polttaa niitä (vielä ainakaan) ja metsään ei saisi viedä. Kaikki eivät myöskään mene hakettimesta läpi. Tuntuu mahdottoman tyhmältä viedä sellaiset sorttiasemalle, joten ovat nyt "kaunistaneet" pihaamme koko kesän yhdessä kasassa :P

   Poista