10.8.2013

NIKSIPIRKKA • Levänpoisto

Opinpa Avointen puutarhojen vierailulla niksipirkan. Jos käyttää kuutiotankkia vesisäiliönä (tai muuta, mihin valo pääsee) niin vesi helposti levättyy. Näin tapahtuu helposti etenkin jos tankkiin kippaa vesiliukoiset ravinteet ja kastelee hiiitaaastiii tippaletkuilla, kuten kuvan tankin chilinkasvattaja-omistaja tekee. Niksipirkan mukaan veteen kuuluu upottaa pari pätkää kupariputkea, se pitää levän loitolla.

Akvaristitaustani takia levät ovat tulleet tutuiksi. Seuraa Niksipirkka-jatko: 


Piha-altaiden ja lammikoiden omistajalle levät ovat ikuinen kumppani (riesa). Ulkolätäkössä levät pitävät kurissa riittävä vedenkierto ja rehevästi kasvavat kasvit. Kasvien kasvaessa ravinteita ei jää leville, eli altaaseen kannattaa istuttaa niin paljon kasveja kuin kehtaa. Syksyllä kannattaa kuitenkin muistaa, että pohjalle mädäntyvät kasvinjätteet kannattaa siivota pois, ellei lammikko ole ihan aito oikea luonnonlammikko joka tietenkin kutakuinkin hoitaa itsensä. Jos mätänevää kasvimassaa jää altaan pohjalle liikaa, voi seuraukset olla tuhoisat, sillä mätänemisprosessissa happi kuluu altaasta rajua vauhtia ja tämä voi keikauttaa kaiken elävän tasapainoa.

Jos ulkolätäkössä on asiat pahasti tolaltaan ja vesi ennemmin näyttää tulleen saarioisten tehtaalta säilykepurkissa, on vanha niksi veden kirkastamiseen - olkipaali. Otetaan yksi kappale kuivaa olkipaalia ja heitetään se veteen (kuiva heinä ajanee saman asian). Odotetaan pari päivää ja vaikutuksen pitäisi olla ilmiselvä (itse en ole käyttänyt, mutta tuttavien käyttäjäkokemukset ovat aina päätyneet suurisilmäiseen hämmästelyyn). Nosta paali pois ja hoida allasta taas hieman säntillisemmin.


2 kommenttia:

  1. Oma lammikko on suunnitteilla, joten vinkit oli tarpeeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa jos tästä oli sinulle apua, kiitos kommentistasi :) lammikko on vaativa osa puutarhas, joten siitä ksnnattaskin lukea paljon.

      Poista