11.8.2013

NIKSIPIRKKA • Tomaatinsiemenet talteen

Nythän niksipirkkojen kirjoittelu yltyy, toista jo viedään. Viljelen kesäisin reilut 20 eri tomaattilajiketta, osan kasvihuoneessa, osan ihan avomaalla. Kaikista kerään siemenet talteen seuraavaa vuotta varten, etenkin perinnelajeista.

Talteenotto on helppoa, vaikeinta on pitää kaikki tomaatit järjestyksessä. Siksi poimin kauniit ja hyvin kypsyneet yksilöt ensin paperimukeihin ja varustan ne lajikenimillä. Kun tulee aika syödä ko tomaatti niin kaivelen siitä "siemensörsselin" talouspaperille, kirjoitan tomaatin nimen paperin nurkkaan ja annan siementen kuivua siihen kiinni. Keväällä rapsutan kuivat siemenet irti ja laitan multiin, eikä edes haittaa, vaikka vähän paperia jäisi siemeneen. Avot. Helppoa kuin lonkan veto.

Siemenet siis tosiaan kannattaa ottaa talteen sen sijaan, että joka vuosi ostaa uudet kalliit siemenet. Tomaattihan käytännössä pölyttää itsensä. Emi ja hede ovat niin lähekkäin kukan sisällä, ettei siitepölyä useinkaan pääse toisiin tomaatteihin. Mutta kannattaa muistaa, että ristipölytyksen vaara on olemassa, ja jos seuraavana vuonna tomaatti onkin hassun näköinen, on vahinko päässyt käymään. Ei hätää, kaupasta ja harrastajilta saa uusia siemeniä.

Lisäksi on hyvä olla tietoinen siitä, että F1-merkityt tomaattilajikkeet eivät tuota "emotomaatin" näköisiä jälkeläisiä. Tämä F1 lukee siemenpussissa tomaatin nimen perässä ja tarkoittaa, että tomaatit ovat ensimmäisen polven risteytyksiä. Silloin seuraavasta sukupolvesta tulee enemmän tai vähemmän jommankumman "isovanhemman" näköisiä. Ei välttämättä yhtään huonoja, mutta harvemmin niistä tulee samanlaisia, kuin se tomaatti, josta siemenet otit. Usein kaupan vihannestiskissä on juuri näitä F1-tomaatteja.

Perinnelajike (heirloom tomato, jos erehdyt johonkin kukkaroakutistavaan ulkomaan nettikauppaan) on tomaatti, joka tuottaa itsensä näköisiä jälkeläisiä. Suosi niitä, niiden joukossa on sekä hauskannäköisiä että upean makuisia tomaatteja. Itse pidän mmmmmakeista tomaateista, joten tämän vuoden hitti on oranssi keskikokoinen 'Amish gold'. Se on kuvassa tuo alanurkassa oleva vähän pitkula oranssi. Sen vieressä on hauskannäköinen 'Yellow pearshaped' joka kuitenkin on aika jauhoinen ja mauton. Aika keskellä on ihana raidallinen (brittiläinen perinnelaji) 'Tigerella', hyvä perustomaatti, joka on kestosuosikkini. Se on aina juhlan paikka, kun saa upottaa hampaansa uuteen tuttavuuteen. Vielä on vasemmassa nurkassa raidalliselta pikkumakkaralta näyttävä 'Green sausage' maistamatta, eli juhlaa on vielä edessä tälle satokaudelle.

Ai miten niin hurahtanut tomaatteihin? Kohta pitänee laittaa teille joku tomaattiresepti tulille.

4 kommenttia:

 1. Eihän noita kaikkia edes tunnista tomaateiksi. :)

  VastaaPoista
 2. Eipä niin - ja makukin on monessa niin taivaallinen, ettei tomaatiksi usko edes puraistuaan, kun on itse tavan kaupan tomaatilla kasvatettu.

  VastaaPoista
 3. Ompas sulla lajikkeita, ihguja! Mulla vaan 'Gardener's delight' ja nyt tänä kesänä 'Black cherry'ä joka onkin tosi nami! Tuo 'Tigerella' kiinnostaisi kun perunoissakin ollu enkkujen vanhoja kantoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Black cherry kuuluu jokavuotisiin lajeihin meillä. Se on satoisa, nätti ja herkullinen.

   Poista