20.8.2013

RESEPTI • Tomaatit talteen talveksi

Puskantakaa-reseptit pyrkivät olemaan ilmastoystävällisiä, mutta helppoja ja maukkaita, keskittyen oman sadon hyödyntämiseen. Reseptit ovat useimmiten omia sovelluksia jostain löydetyistä resepteistä ja pyrin kertomaan lähteen, mikäli se on edelleen muistissa.

On tullut kyselyitä siitä, mitä kaikkea tomaatille voi tehdä, nyt kun sitä alkaa tulemaan ikkunoista ja ovista jos paria planttua enempää on erehtynyt istuttamaan. Meillä tomaattia tulee 3-4 sangollista, joten millään ei keretä syömään kaikkia tuoreina. Suosikkitavat säilöä ovat meillä kepsutti, kuivatut tomaatit ja pakastekastike.

Kepsutti:
1600 g kypsää tomaattia (tämä on vähemmän kuin kuvittelet)
1 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
n 2 dl hunajaa
2-3 purkkia tomaattipyrettä
1 dl etikkaa
2 tl suolaa

••••••

Tässä toimii parhaiten isot tomaatit ja tämä on erinomainen resepti niille vähemmän kauniille yksilöille, joita ei halua salaattiin. Pieniäkin voi käyttää, mutta kalttaamiseen menee tuhottomasti aikaa (kokeiltu on, puuh). Jos haluat hassun kepsutin, käytä erikoisen värisiä tomaatteja, esimerkiksi keltaisista tomaaeista saa lähes keltaisen kepsutin, kuvan 'Green sausage' -tomaateista voisi ehkä saada vihreää kepsuttia!

Kalttaa tomaatiti, eli tee ristiviilto tomaatin kärkeen, upota kiehuvaan veteen n 20 sekunniksi, nosta jäiseen veteen. Itse laitan ihan jääkuutioita kylmään veteen, että on kunnolla kylmää. Tämän jälkeen kuoret irtoavat helposti. Ensimmäisessä kuvassa näet, kuinka osa tomaateista melkeinpä kuorii itsensä.

Leikkaa tomaatit palasiksi (poista kannat) ja kippaa isoon kattilaan. Hienonna sipulit ja lisää muutkin aineet kattilaan. Keitä 30 min, tai pidempään jos haluat väkevämpää (vähemmän) kastiketta. Sekoita usein!! Voit myös aihtaa pyren omaan tomaattiin, silloin puolisen litraa kaltattua ja leikattua tomaattia vastaa pyrepurkkia. Ja saat keittää kasaan aiiiika kauan. Eli se on hidas versio.

Kun olet keittänyt soosista sopivan paksuista, ota sauvasekoitin ja surruuta seoksesta sileää. Siemenet saat pois painamalla seos siivilän läpi, jos haluat oikein sunnuntaihienoa ketsuppia.

Kaada kepsutti puhtaisiin purkkeihin tai pulloihin. Olen myös käyttänyt oikein hyvin pestyjä vanhoja ketsuppipurkkeja. Säilytä ääkaapissa, säilyy ainakin vuoden. Kepsutti maistuu sekä perinteisenä kepsuttina, että tomaattikastikkeena esimerkiksi herkkuvoileivissä.

Lähde: Puutarhakeskiviikko-ohjelma / Tareq Taylor.Kotikuivatut tomaatit
Tomaatin voi erinomaisesti kuivattaa ja tehdä "auringonkuivattuja" tomaatteja ihan itse. Tähän sopii parhaiten keskikokoa hieman pienemmät tomaatit sekä kirsikkatomaatit. Kuivaa paksuiksi siivuiksi (tai ihan vaan halkaistut) tomaatit vihanneskuivurissa käyttöohjeen mukaan tai vaihtoehtoisesti uunissa mahdollisimman miedolla lämmöllä (max 50 astetta, eli uunin luukkua saisi pitää raollaan). Yrttejä voi kuivattaa ritilällä jääkaapin päällä, mutta näin mätäkuun aikaan en kokeilisi säilyttää paksuja ja kosteita tomaateja hautovassa lämmössä päivätolkulla...

Kuivattaessa vahdi tarkkaan, etteivät tomaatit kuivu koppuraisiksi, vaan jäävät kunnolla nahkeiksi. Lado puhtaaseen purkkiin ja nakkaa oman maan yrttejä (esim oreganoa, timjamia, rosmariinia maun mukaan) sekä öljyä niskaan. Kansi kiinni ja jääkaappiin. Anna maustua pari viikkoa - kuukauden. Säilyy kuukausitolkulla. Jos tomaatit menevät koppuraisiksi, ne eivät "vety" öljyssä. Kokeiltu on.

Lähde: Kunhan itse kokeilin, ja toimi.


Pakastekastike
Tee tomaateista tomaattikastiketta, esimerkiksi aikaisemman tomaattipasta-ohjeeni mukaan, tai mausta tomaattimurskasi oman makusi mukaan. Lado itsellesi sopivia kerta-annoksia pakastepusseihin ja sen jälkeen rypistä pussi niin, ettei siihen jää paljoa ilmaa. Paina siis soosiklimppi tiiviisti pussin pohjaan, silota pussi kiinni kastikeklimppiin ja ohjaa ilma ulos rypistetyn "pussinkaulan" kautta. Tee lopuksi solmu ihan pussin suuaukon päähän. Kumoa pussi kyljelleen ja taputa klimppi litteäksi levyksi. Näin saat käytettyä pakastimesi tilan maksimaalisesti - kaikki kastikkeet, tahnat tai soseet (myös esipaistettu kuutioitu sieni sekä jauheliha) kannattaa pakastaa tällaisissa litistetyissä pusseissa, niin et pakasta turhaa ilmaa.

Lähde: Isä opetti pienenä.

2 kommenttia:

  1. Ketsuppi on oikeastaan aika halventava nimi tälle. Ketsuppia tarvitaan einesmakaroonilaatikkoon. Tämä Kepsutti on loistavaa esimerkiksi voileivissä tai muualla, missä tarvitaan hienoa tomaattikastiketta. Silloin kun maukas mausteinen kostuke on se, mitä tarvitaan, jotta saadaan täydellinen tulos (esim. täydellinen voileipä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siksi en halventanut sitä, vaan resepti on nimenomaan Kepsuttiresepti ;)

      Poista