29.8.2013

Tomaattien Top 30 • kesä 2013

Flunssaisena on vaikea pysyä aloillaan. Jotain on pakko puuhata, jotenka jatketaan tomaattiaiheesta vielä ja listataan vuoden 2013 tomaatit. Ja okei, niitä on 27 eikä 30, mutta ei voi sanoa "Top 27", eihän? Tässä siis kesän yhteenveto - mikä tomaattilajike yllätti, mikä harmitti, kuka pääsee ensi vuonna jatkoon?

Huomaa, että pidän mmmmmakeista tomaateista, eli jos olet kirpsakan perään, et luultavasti ole samaa mieltä kanssani järjestyksestä. Tuomariston kriteerit siis ovat täysin yksimielisiä. Pidän myös eniten raakana ja tuoreeltaan syötävistä tomaateista, pihvi- ja ruokatomaattilajikkeita viljelen kovin vähän, kastikkeita ja kuivattuja tomaatteja voi tehdä vain rajallisia määriä per syksy...

Tässä siis, listan pohjalta kohti menestyjiä, saanko rumpujenpärinän säestämänä esitellä:

27 Cheerio
Rungollinen keskikokoa hieman pienempi punainen tomsku. Tämä on kait vanha ameriikkalainen lajike jonka aikaisena lajikkeena pitäisi toimia hyvin ulkona. Viime vuonna se kasvatti kasvihuoneessa onnetoman rangan ja muutaman hassun mitäänsanomattoman tomaatin. Kokeilin tänä vuonna avomaalla ehkä aavistuksen verran paremmalla tuloksella. Tämä pudottaa herkästi tomaattinsa ja maussa on jotain kummallisen kitkerää, mistä en yhtään pidä.





26 Djeena Lee's Golden Girl
Himpan keskikokoa surempi keltaoranssi runkotomaatti. Tätä oli viime vuonna, mutta oli hankala saada kasvamaan kunnolla ja sato oli myöhäinen. Tänä vuonna ei ole tuottanut vielä ainoatakaan kypsää hedelmää, mikä on iso miinus meidän ilmastossa. Keskisatoisa.



25 Appelsiinitomaatti
Keskokoinen oranssi runkotomaatti. Herkullinen hedelmä JOS se ehtii kypsyä, sama ongelma kuin yllämainitun kanssa, eli ei yhtään kypsää tomaattia vielä, mur. Tänä vuonna on kuitenkin ollut hyvä tomaattivuosi, eli ei pitäisi olla lämmöstä kiinni. Keskisatoisa.








24 Marmande
Punainen pihvitomaatti, runkotomaatti.
Tämä monen puutarhurin kestosuosikki oli kyllä pettymys. Montaa tomaattia ei ole tuottanut, ja vaikka kuinka luvataan, että sopii uloskin, niin eipä ole yhtään kypsää tomaattia vielä. En taida kokeilla toiste, elleivät ole jotain aivan järisyttävän mahtavaa maultaan.







23 Villitomaatti
Tämä taitaa edustaa jonkinlaista alkukantaista tomaatin muotoa. Kasvaa hulluna joka suuntaan aivan järjettömällä vauhdilla, ei pensaana, vaan varkaa varkaan varkaana. Varret ovat ohuita ja paljon kovempia kuin sukulaisillaan. Vaikka kuinka koitin poistaa varkaita, niin en pysynyt tämän vauhdissa. Ulkona kasvava yksilö on jotenkten hallinnassa, mutta kasvihuoneeseen laitettu taimi voitti minut. Mietin välillä viittaako "villi" tuohon kasvutapaan aiko alkuperään...

Vähän hermoilin uskallanko maistaa hedelmiä, kun kuulin, että moni tomaatin sukulainen on tappavan myrkyllinen. Mutta tokihan suuhunsa pitää työntää vähän kaikkea... Hedelmä on pikkuruinen ja punainen (kuvassa suurimmat yksilöt), erittäin makoisa ja kirpeä. Tämä taitaa mennä kategoriaan "oli hauska kokeilla", mutta oli minulle hiukan aggressiivinen kasvi...



22 Yellow Pearshaped
Keltainen kirsikkatomaatti, rönsyilevän pensastava. Todella hauskan ulkonäkönsä ja suhteellisen hyvästä satoisuudestaan huolimatta tämä jää listan hännille, sillä maku on todella surkea. Jauhoinen koostumus, vetinen maku, ei kirpeä eikä makea. Verrattavissa kaupan keskitalven tuotoksiin. Pettymysten pettymys.







21 Maja
Punainen pensastava, keskikokoinen tomaatti. Aikaiseksi ja erinomaiseksi ulkotomaatiksi mainostetuksi tomaatiksi oli kyllä erinomaisen myöhässä kehittämään hedelmiä, kasvatin siis ulkona. Mutta kun pääsi vauhtiin, alkoi raakileita putkahtamaan hurjaa vauhtia. Jos joku vielä suostuisi kypsymään...







20 Schellenbergs favorit
Jättikokinen rungollinen pihvitomaatti, keltaoranssi. Länsinaapuri näyttäisi olevan mattimyöhäinen ja jaksaa näköjään tehdä vain muutaman hedelmän. Mutta tomaatit ovat todella jättikokoisia ja hyvänmakuisia. Yhdestä tomaatista saakin koko pastakastikkeen kerralla.








19 Ildi
Keltainen suhteellisen aikainen kirsikkatomaatti, semirungollinen. Ihan kiva. Tästä ilmeisesti yleisesti pidetään, mutta itse tykkään makeammista tomaateista. Ei tämä ole pahakaan. Toimi ihan hyvin avomaallakin.



18 Glacier
Rungollinen, lievästi pensastava, aikainen, ulkokasvatukseen kehitetty punainen keskikokoa himpun verran pienempi tomaati. Tämäkin on "ihan kiva". Jos tykkää ihan superperustomaatista, niin pienemmällä vaivalla niitä saa kaupan luomutiskiltä. Halvemmallakiin. Mutta toimii avomaalla, selvä plussa tässä maassa.
17 Sub Arctic Plenty
Pensastava, reheväkasvuinen ja keskikokoisia tomaatteja tekevä kestävä ulkolajike. Minulle uusi tuttavuus joka oli ihan positiivinen yllätys kauniine, kiinteine tomaatteineen. Vähän reilumman sadon olisin toivonut ja mielenkiintoisemman maun. Suosittelen kuitenkin ulkokasvattajille.




16 Erk
Punainen rungollinen pihvitomaatti. Toinen yleinen kestosuosikki, joka ei ole minusta ihan ykkönen. Ihan mukavan oloinen toki, mutta ei kuitenkaan liiemmin säväytäkään. Mukava perustomaatti. Ei erityisen paha, ei erityisen hyvä, diibadaaba.
15 Champagne Cherry
Todella vaaleankeltaisen läpikuultva, pikkuruinen, pensastavan rönsyilevä kasvutapa. Parempaa nimeä ei tälle tomaatille voisi keksiä! Taisin rungottaa tämän hiukan liian tiukkaan, sillä se pukkaa mahdottomasti varkaita vielä elokuun loppupuolellakin eikä satoa juurikaan ole tullut. Tomaatit ovat todella herkullisia, mutta myös erittäin herkkiä halkeamaan. Kokeilenpa pensas/riippuversiona ensi vuonna ja katsotaan kipuaako korkeammalle top-listalla.


14 Nevas
Pensastava, punainen, keskikokoinen perustomaatti. Kotimaisen harrastajan itse risteyttämä lajike (Nevas on siis paikka Sipoossa), joka ei ole järisyttävän satoisa mutta on terve, luotettava, roteva ja hyvä avomaallakin. Emotaimen ostin vuosia sitten Lindbergin puutarhasta Sipoosta, minne siemen oli päätynyt harrastajalta. Ihastuin tähän rehelliseen perustomaattiin ja ihan kotimaisuutensa ja harvinaisuutensa takia olen sitä viljellyt joka vuosi vähintään yhden taimen verran.



13 Green sausage
Rungollinen, vihreä puikula. Uusi hullunkurinen ja runsassatoinen tuttavuus minulle. Hedelmä on pitkulanmallinen, keskikokoinen ja kypsyy hitaasti ruskeanoranssiksi vihreillä raidoilla. Maku on hyvä, tomaatti on kiinteä. Tässä kerrankin tomaatti, jonka hassu ulkonäkö ei ole kaikki kaikessa!







12 Roma
Pensastava punainen ruokatomaatti, hieman keskikokoa suurempi hedelmä, joka on hauskan suippo. Tämä perinteisin perinteisistä eteläeurooppalaisista ruokatomaateista on minusta mitä tahansa pihvitomaattia parempi kastiketomaatti. Hedelmäliha on kiinteää ja siemeniä on vähän. Maku on täyteläisen makea olematta liian karkkimainen ruoanlaittoon.






11 Black pear
Keskikokoista himpun verran suurempi, hieman pisaranmallinen ruskea runkotomaatti. Aina kun kuulen tomaatin olevan ruskea (tai "musta"), niin innostun, sillä maailman arvostetuimpiin tomaatteihin kuuluvat juuri ruskeat tomaatit. Black pear on suhteellisen myöhäinen lajike, mutta ensimmäisiä kypsiä hedelmiä on toki jo saatu. Maku on pehmeä ja samettinen, plussana kiva muoto ja sopiva koko.





10 Sweet million
Pensastava/rungollinen punainen kirsikkatomaatti. Tämä on ehkä yksi maailman suosituimmista tomaateista. Eikä syyttä. Satoisa, kivan kokoinen, miellyttävän makea ja satovarma. Whats not to like? Tämä voi hyvässä paikassa, oikealla lannoitteella ja tasaisella kastelulla ja pölytyksen onnistuessa kutakuinkin hukuttaa kasvattajansa tomaatteihin.





9 Black russian 
Rungollinen, ruskea tomaatti. Muikean hyvä ruskea tomaatti, joka on yleiskäyttöön sopivan kokoinen, hieman kaupan perustomaattia suurempi. Maku on täyteläinen ja pehmeä mutta kuitenkin hieman kirpsakka. Ei kypsy kovinkaan aikaisin, mutta tätä hyvää kannattaa odottaa.








8 Tigerella
Brittiläinen perinnelajike, keskikokoinen, rungollinen, sopivan satoisa, raidallinen. Tigerella on kestosuosikkini ja sen siemeniä olen kerännyt joka vuosi, niin kauan kun siemeniä olen kerännyt. Se on hyvä perustomaatti joka tarkoitukseen ja on hauskan raidallinen. Raidat myös kertovat milloin Tigerella on kypsä - vasta kunnolla kypsässä tomaatissa raidat muuttuvat keltaisiksi, siihen asti ne ovat vihertävät.





7 keltainen nimetön kirsikka
Keltainen kirsikkatomaatti. Ostin tämän taimena viime vuonna taimitarhasta, ja myyjä sanoi nimeksi 'Slava'. Mutta käsittääkseni 'Slava' on punainen. Tämä on kuitenkin keltainen suurehko kirsikka, joka kyspyy lämpimän keltaiseksi. Tekee ihanan pitkiä terttuja suhteellisen aikaisin ja on mukavan makea. Jää varmasti meille elämään nimettömyydestään huolimatta.






6 Black cherry
Satoisa pensastava/rungollinen kirsikkatomaatti. Tämä on usean vuoden kestosuosikki. Kypsyy tumman viininpunaisen ruskeaksi, vaikka kannan ympärille helposti jää hieman vihertävä alue. Ei ole niin samettinen kuin isot ruskeat tomaatit, mutta on todella hyvä salaateissa, grillivartaissa ja etenkin suoraan suuhun napsittuna.







5 Benewah
Tässä yksi vuoden yllättäjistä. Amerikasta kotoisin oleva punainen perus-runkotomaatti, ulkonäöltään ihan kaupan tomaatin näköinen. Mutta kun siihen puraisee, on maku juuri sellainen mielikuvien makean auringonkypsyttämä, mistä talvisin unelmoi. Parempaa tomaattia ei ole tomaatti-mozzarella-basilika-salaattiin. Tätä ei henno kypsentää, vaan on herkku nautittuna sellaisenaan. On kuulemma kylmänkestävä, eli pitänee ensi vuonna kokeilla avomaallakin.



4 Jaune flamme
Aivan ihana tomaatti! Rungollinen, hedelmät keksikokoisia tai hiukan pienemmät. Keltaiseksi tomaatiksi todella vivahteikas, suoranainen maistelijoiden elämys. Täyteläistä makeaa, pientä kirpeyttä - tässä on kaikki! Ehdotonta suosikkiluokkaa. Ainut miinus on hedelmän taipumus halkeilla ja lisäksi jotkut yksilöt eivät kypsy tasaisesti, hmm... Voikohan olla puutarhurissakin jotain parannettavaa ;)





3 Black prince
Rungollinen, ruskea pihvitomaatti. Yksi maailman arvostetuimpia tomaattilajikkeita. Suhteellisen hidas kypsymään ja tomaatin koko on joskus turhan suuri, ruskeasta tomaatista en oikein osaa tehdä kastiketta (siis RUSKEAA ketsuppia, vai??) ja on liian iso leivän päälle. Tuosta vain herkkupalaksi sitä ei myöskään poimi, sillä tuo on jo puolen aterian kokoinen. Mutta maku on jumalaisen samettinen, makea pienellä hapokkuudella.




2 Amish Gold
Rungollinen tomaatti, puikulanmallinen hedelmä joka kypsyy syvän oranssiksi, keskikokoinen. Vuoden suuryllättäjä - makeampaa tomaattia en ole koskaan syönyt! Tässä ei tunnu olevan hapokkuutta lainkaan. Tästä ei ole ruokatomaatiksi, siihen tämä on liian makea. Parhaiten sopii suoraan puskasta napsittuna tai mahdollisesti vartaissa tai salaateissa, jossa makeus on OK. Mutta makean tomaatin ystävänä olen tähän aivan myyty! Satoisuus on varsin hyvä.


1 Rosalita
Vaaleanpunertava kirsikkatomaatti, rungollinen/pensastava. Hedelmä pienehkö. Tämä pieni kullannuppu vei sydämeni. Aikaisemmat kokemukseni vaaleanpunaisista kirsikkatomaateista ovat olleet vähintään laimeita, joten minulla ei ollut minkäänlaisia ennakko-oletuksia tämän suhteen. Rosalitan maku on makea ja vivahteikas, hedelmälihaa on reilusti ja maku sopii jotenkin todella hyvin herkkään ulkomuotoon. Luulin jo napsineeni suurimman osan tomaateista suihin, kun tämä yhtäkkiä kehitti valtavan raakilepilven katonrajaan. Sanoisin, että tämä on urhea, pieni, herttainen tomaatti. Toinen nappiin nimetty lajike.



••••••••

Yhteenvetona sanottakoon, että ulkokasvatetut tomaatit olivat mukiinmenevä menestys, jokseenkin ne eivät yleensä kilpaile maussa kasvihuoneen suojissa kasvaneille. Maja yllätti satoisuudellaan, mutta nyt elokuun lopussa odotan edelleen kypsymistä. Muilla satoisuus oli keskinkertainen, mutta sentään kypsyivät ajallaan.

Jatkoon pääsee ehdottomasti kaikki top 14 sisään tulevat. Tilaa on suuinpiirtein 25 lajikkeelle, jiten paljon voi ensi vuonnakin kokeilla, siemenkansiossa onkin liuta siemeniä, joita en millään pystynyt tänä vuonna laittamaan.

Mieluusti kuulisin, mistä tomaateista itse pidät, sillä joka vuosi on saatava useita uusia lajikkeita kokeiluun!

19 kommenttia:

  1. Mulla oli tänä kesänä vain yhtä tomaattia ulkosalla ja se ei ole vielä edes kypsää hedelmää antanut :( Ensi vuonna saan laitettua kasvihuoneeneen. JEE! Siksipä innokkaana lueskelin kokemuksiasi eri lajeista :) Kokeilemisen arvoisia olisi vaikka kuinka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, jos oli apua :) Siemenpusseista kannattaa tiirailla etenkin sanaa ulkokasvatukseen tai vähintäänkin aikainen jos mielii tomaattia ulos. Tein keväällä myös kokeiluja siitä, saanko tomaattia aikaisemmin jos kylvän siemenet aikaisin - ekat kylvin jo joulukuun puolella! Eroa näkyi selvästi vasta niiden tomaattien kohdalla, jotka oli kylvettu maaliskuun jälkeen, ne olivat hitaammat. Kaikki sitä ennen kylvetyt tekivät hedelmää ihan samaan aikaan, vaikka osalla oli nuppuja jo ulos viedessä...

      Poista
  2. Mä oon tykästynyt Totemiin, joka on kooltaan kirsikan ja ison tomskun välistä. Itse kasvi on tosi pieni ja tukeva, amppelitomaattina tätä myydäänkin. Kun kasvihuoneeseen mahtuu vain rajallinen määrä, niin tämä on niin sievä ja ryöhäämätön, että hyvin voi kasvattaa kuistin rappusilla ruukussa. Ongelma on vain, että kanat on oppineet poimimaan tomaatteja, ontoksi nokittuja kuoria on aina välillä rappusten juurella :-)

    Kasvarissa on tänä vuonna ollut pastatomaatti San Marzanoa, ihan ok, hyvin kypsyneetkin.

    Ellium

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totemista on ollut paljon puhetta, vielä ei ole siementä osunut eteen, mutta ehdottomasti pitää kokeilla. Ja San Marzano näyttää just mun näköiseltä tomaatilta - tykkään ruoanlaitossa enemmän pastatomaatieista kuin pihvitomaateista, niistä tulee vähemmän lillua ja enemmän "sitä itteään" ;) Voi niitä kanoja, ei ne ole niin tyhmiä kuin aina sanotaan, kyllä nekin osaavat hyvän päälle.

      Poista
  3. kiitos listauksesta, muutama suosikeistasi päätyy nyt minun kokeilulistalle. Taustalla vasta yksi kasvarikesä, ja itse hyväksytin jatkolistalle vain Gardeners Delightin, Erkin, Black Cherryn ja Mini balconyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitänee muistaa, että maku on kovin henkilökohtainen - itse en mitenkään innostunut Erkistä. Sen sijaan Yellow pearshaped listauksen jälkeen kiri vähän, se ei olekaan ihan mauton, kunhan sen antaa kypsyä aivan viimeisilleen. Taas Jaune Flamme hieman laski sijoituksessa myöhäissyksyllä ilmenneen huonon säilyvyytensä ansiosta - jokainen halkeili jonka koitti kypsytellä sisällä.

      Poista
  4. Kiitos hienosta yhteenvedosta! Jänskä katsoa mitä näistä omista tulee. Mukavaa uutta kasvukautta!
    Season

    VastaaPoista
  5. Mitä lajikkeita olet tänä keväänä laittanut/laittamassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa kylvin viimeisen lajikkeen tänä aamuna! Katsotaan, mitkä kaikki itää ja selviävätkö hengissä. Yhden paste-tyyppisen lajikkeen kaikki neljä itänyttä siementä on jo kuolo korjannut, ne eivät saa siemenen kuorta irti sirkkalehdistä ja kun yritän auttaa, niin kupsahtavat. Ärgh. Tämän vuoden kylvetyt tomaatit ovat seuraavat: green sausage, new big dwarf, brandywine yellow, pink honey, violet jasper, de barao black, garden peach, schellenberg's favorite, irman ihme, silvery fir tree, black cherry, white tomesol, black pear, amish gold, orange paruche, rosalita, grandma mary's paste, tigerella, häränsydän, yellow pearshaped, mohammed, oma risteymäni sekä joku, jota en nyt muista. Ja se toinen paste-lajike, jota en nyt muista, mutta joka ei selviytynyt. Pitänee päivittää nuo blogiin kunhan viimeisetkin nousevat mullista :)

      Poista
  6. Kertokaa ihmeessä, otetaanko varkaat pois Amish golden tomaatti rungosta. Kiitos

    VastaaPoista
  7. Huomenna sit lähtee varkaat. Uusi tuttavuus minulle tämä Amish gold.
    Isot kiitokset tiedosta. T. Ritu

    VastaaPoista
  8. Sinulla on kiva blogi. Mistä olet ostanut Rosalitan siemeniä?

    VastaaPoista
  9. Hei, jäin miettimään tuota pensastava sanaa - siitäkö ei napsita varkaita vaan annetaan rauhassa kasvatella oksia? Maja ja Roma olivat hypänneet matkaan ha molemmissa on tuo pensastava...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, pensastomaatin uide on, että se tekee ihan hyvin satoa, vaikkei napsi varkaita. Ja se ei kasva pituutta loputtomiin. Mutta kyllä minä usein vähän karsin niitäkin. Maja pysyy tosi pienenä, se on kiva siitä.

      Poista
  10. Kiitos nopeasta vastauksesta🙂

    VastaaPoista
  11. Hei,
    Kiitos hyvästä listasta! Laitoin ton perusteella kasvamaan Sweet million, black cherry, black prince, amish gold ja rosalita :) laitan lasitetulle parvekkeelle vesiviljelysysteemiin kunhan saan sen valmiiksi, hyvin kasvaneet jo 1,5 kuukaudessa ja osa työntänyt kukkia jo (olen napsinut pois koska muutto edessä ja voisivat vielä kasvaa, en ole varma teinkö oikein?).

    Piti kysyä että paljonkohan noille olisi syytä varata tilaa leveyssuunnassa?
    ja onko jotain vinkkejä noihin lajikkeisiin?

    Onko muuten top kymmeneen tullut uusia lajeja? :)

    Antti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Antti! Onpa tästä tosiaan vierähtänyt aikaa! Kuvasin ja makutestasin tomaatit viime syksynä, mutta kirjoittaminen jäi...

      Tänä vuonna kasvatukessa on todellisia erikoisuuksia ameriikan ihmevalloista, pitää koittaa muistaa kirjoittaa niistä.

      Olen järjestäen pitänyt taimivälin reiluna, ettei homeet iske syksyllä, noin 45-50 cm. Kun vielä käytin laastipaljuja, niin kaksi per palju. Rosalita on poukkeus, se on hyvin hontelo ja herkästi nokkiinsa ottava, sen lehdet pitää napsia pois jo aika varhain. Sekä sen, että Amish goldin siemenet tuntuvat jotenkin taantuneen minulla vuosi vuodelta, mikä on sääli. Muut valitsemasi lajikkeet ovat pysyneet vahvoina. Kerääthän siemeniä talteen itsekin, niin saat lisää samoja tomaatteja tulevaisuudessankin!

      Poista