22.9.2013

NIKSIPIRKKA • Siemenpussi

Heti kun itse alkaa keräämään siemeniä huomaa, että sitä on aika lirissä niiden kanssa. Ison kirjekuoren pohjalla kalisee kaverilta saadut viisi minimaalista basilikansiementä, anopilta saadut kurpitsansiemenet ovat kääritty paperiarkkiin ja satelevat siitä vähän väliä ja muutoin niin kätevät minigrip-pussit muuttuvat staattisen sähkön hirviöiksi kun koitat ravistella niistä pikkuruisia siemeni. Itse kerätyt tomaatinsiemenethän pysyvät aika hyvin kiinni talouspaperissaan, mutta miten on muiden kerättyjen siementen laita?

Vastaus on tämä papreinen pussukka. Tekniikan opittuasi taitat sellaisen vaikka kauppakuitista, että saat heti uudet siemenpussit maksettuasi jaettua saaliin kaverin kanssa. Seuraa kuvasarja ja teinpä vielä loppuun ihka aidon videon, missä taitan pussukkaa (itselläni meinasi nimittäin ymmärrys loppua kun luin seliyksen netistä).


Ota A4-arkki, mieluusti töistä roskapaperilaatikosta, tai uusiokäytä maksettu lasku. Kierrätys kunniaan. Yhdestä arkista saat neljä isoa pussia esimerkiksi kurpitsan siemenille, tai kahdeksan pikkupussia "normaalikokoisille" siemenille. Kannattaa ensin harjoitella pari kertaa isommalla koolla.


Ota neljännes tai kahdeksasosa arkkia (riippuen pussin koosta) ja taita se pystysuunnassa kahtia.

Tee pieni taitos avoimeen reunaan, millä "suljet" sen. Tämä taitos kannattaa tehdä suhteellisen pieneksi.


Käännä pala ja taita nurkat kummastakin päästä selän puolelle.


Käännä toinenkin nurkka taakse ja pujota se edellisen taitoksen reunan alle, näin pussi pysyy kasassa. Tuo viimeinen taitos vaatii aina pientä pakottamista, kannattaa ensin tehdä pieni taitos tai paperireunan pehmennys ihan tulevan päätykolmion juuresta, niin nurka taittuu alas mahdollisimman alhaalta.

Pussi avataan ja suljetaan sitten kummasta päästä tahansa ja kylkeen voit kirjoittaa yllättävän paljon infoa. Ja jos löydät paperinpalasen, niin saat aina vastaantulevat siemenet talteen ja järjestykseen! Tadaa!

Tässä vielä high-tech video, jos en osannut selittää kunnolla:


7 kommenttia:

 1. Video ei kyllä näy, sano oettä "This video is private"...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyppitäis näkyä :) Ns. Oppimiskäyrä.

   Poista
 2. Kerran kun sain siemeniä tuollaisessa pussissa, niin tarkkaan säilytin sen malliksi :) En ole tosin tuota mallia tarvinnut, kun en kauheasti siemeniä kerää. Vähät muille antamani siemenet ovat päätyneet Hyötykasviyhdistyksen paperisiin siemenpusseihin, siis tyhjentyneisiin. Säästän noita pusseja aina sen verran, että on kunnon pino. Mukavia kun niissä ei ole tekstiä. Samaa mieltä, että minigripit ovat aivan hirviöitä!

  Ihailen niitä ahkeria puutarhureita, jotka vielä siemenetkin kerää kaikesta mahdollisesta :) Se on hienoa!

  Oonpa kumminkin muutaman perennalajin siemeniä kerännyt, joita haluan täällä omalla pihalla lisätä. Majailevat nyt Lidlin puolen litran jugurttipurkeissa. Omaan käyttöön kun kerää niin en ole viitsinyt putsailla. Roskineen päivineen heittelen ne loppusyksystä maahan.

  Nyt on mulla valtaisa siirtoralli menossa :D

  Tuomipihlaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En yhtään ihmettele, että et kerää siemeniä, sen verran paljon tekemistä sinulla on järjettömän upean puutarhasi kanssa! Joskus pitää tulla käymään siellä korvessa ihan "matkakertomus-blogipostausmielessä" :)

   Poista
  2. Sehän olisi suuri kunnia ja ilo :) Tervetuloa ensi kesänä kesäretkelle tänne! Ota vaan rohkeasti yhteyttä pentin yksärillä.
   t. Tuomipihlaja

   Poista
 3. Minäkin olen joskus saanut ohjeen tuollaiseen siemenpussiin. Nämä sinun ohjeesi toimivat oikein hyvin. Ei tarvitse liimaa eikä niittejä, oikein hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja se ominaisuus on paras, että lähes mistä tahansa lapusta saa taiteltua siemenpussin hätätilanteessa ;)

   Poista