30.9.2013

RESEPTI • Gaspacho ja valkosipuli-juustogratinoitu lepä

Puskantakaa-reseptit pyrkivät olemaan ilmastoystävällisiä, mutta helppoja ja maukkaita, keskittyen oman sadon hyödyntämiseen. Reseptit ovat useimmiten omia sovelluksia jostain löydetyistä resepteistä ja pyrin kertomaan lähteen, mikäli se on edelleen muistissa.

Syksy pukkaa päälle ja illat pimenevät. Tekee mieli herkutella. Jääkaapissa on vielä tomaattia ja kesäkurpitsaa, joita ei mihinkään vielä ole keksinyt upottaa. Valkosipulitkin on nostettu, uudet istutettu ja siitä mausta ei voi saada liiakseen tällä hetkellä. Mitä keksisi? No tietenkin ihanan mausteisen kylmän keiton ja lämpimän voileivän!

Gaspacho (eli kypsentämätön vihanneskeitto)
Annos on VALTVA, jopa 8 annosta kulhokoosta riippuen. Perus-gaspachossahan on kurkkua eikä kesäkurpitsaa, ja se on juoksevampaa ja läpinäkyvämpää kuin tämä, josta tulee puuromaisempaa ja... hmm... jokseenkin rusehtavaa (ainakin jos käyttää lähinnä ruskeita tomaatteja niinkuin minä tein). Älä anna ulkonäön pelottaa.

500-700g tomaattia
2 vartta lehti- tai varsiselleriä
puolikas iso keskäkurpitsa
1 punasipuli (itse korvasin sipulin kourallisella ruohosiplia ja ilmasipulia)
1 paprika
1-2 valkopispulin kynttä
chiliä maun mukaan (itse laitoin kokonaisen pienen peter pepperin)
1-1,5 dl öljyä 
0,5 dl punaviinietikkaa (tai vähemmän, maistele lisätessä)
2 rkl hienonnettua persiljaa
2 rkl juoksevaa hunajaa tai sokeria
Maun mukaan suolaa ja pippuria

3-4 dl tomaattimehua tai
purkki tomaattipyrettä sekoitettuna muutamaan desiin vettä.

Leikkaa kaikki palasiksi ja surauta blenderissä tai sauvasekoittimella tasaiseki. Tarkista maku ja lisää sokeria, tomaattimehua/pyrettä, viinietikkaa tai suolaa maun mukaan. Selleri on muuten ehdoton, tämän sanon ei-niin-sellerinystävänä. Mahtava ruoka – ei kypsentämistä, ei säätöä, tarjoile kylmänä. On muuten myös mahtavaa kesähelteillä.

Pimeässä kuvaaminen on oma taiteenlajinsa...

Valkosipuli-yrttivoi
100g voita (suolan taso maun mukaan)
2-3 valkosipulinkynttä
2 rkl persiljaa, oreganoa, timjamia tai ruohosipulia

Anna voin lämmetä huoneenlämpöiseksi ja notkeaksi. Hienonna valkosipuli ja mieleisesi yrtti mahdollisimman hienoksi. Sekoita keskenään ja nosta voipaperin palaselle. Pyöritä voiklimppi pötkyläksi ja laita jääkaappiin. Leikkaa siivuja tarpeen mukaan. Sopii huoman hyvin esimerkiksi wokattujen vihannesten päälle.

Gratinoitu leipä
Ota lempileipäsi (meillä tumma leipä) ja voitele reilusti voilla. Päälle vielä lempijuustoasi ja hetkeksi grillivastuksen alle uuniin, jotta voi sulaa. Syö heti kuumana!

Tämä on mahtava iltapala esimerkiksi saunan jälkeen uuden elokuvan kera. Yllättävän tuhti ja täyttävä. Ja mahtavan maun lisäksi varmasti tallessa kaikki tärkeät viinamiitit. Ja pieni voi-juusto-leipä-herkku pimeneviin syysiltoihin on varmaa mielialalääkettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti