6.10.2013

#Lihatonlokakuu 6.10.: Maidoton raparperipiirakka

Mökillä tulee elettyä voileivillä ja viinillä, illasta herkuteltua lohivoileivillä, mutta tänään viisvee vaati tiukasti raparperipiirakkaa. Harvemmin makeita ruokia tehdään lihasta, eli kuuluneeko NIIN virallisesti lihattoman lokakuun ruokavalioon, mutta koska tämä taisi olla meidän perheen päivällinen, niin tässä tulee kuitenkin. Tämän voi tehdä maidottomasti käyttämällä margariinia ja joku taitava tietää voiko tehdä ilman sitä yhtä luomumunaakin, jolloin tämä on vallan vegaani resepti.

Päätin siis viisvee puutarhurin suostuttelemana kiusata lakastuvia raparperiplanttuja verottamalla niitä muutaman varren verran. Pohjana käytin lempipohjaani, kas tässä resepti.

Yhdessä mitattiin aineet kulhoon ja viisvee aloitti rasvan nyppimisen. Minä pesin ja kuorin raparperinvarsia. Suuri oli yllätykseni, kun tajusin pojan nyppineen ei-aivan-huoneenlämpöisen rasvan valmiiksi! Yleensä aikuisenkin käsi väsyy siihen puuhaan aika pian. Sai apuri siis nakuttaa munankin joukkoon ihan itse ja tehdä taikina loppuun. Vuokaankin hän sai taikinan paineltua ansiokkaasti, minulle jäi vain tasoittaminen ja reunoille painaminen jäljelle.

Itse paloittelin raparperin ja tajusin samalla, että olin unohtanut tavanomaisen rahkan, joka kuuluu pohjan ja raparpereiden väliin. Silmäilin ei-ihan-nuoria raparperinvarsia ja keksin älynväläyksen – keitänpä nopeasti niistä hillokkeen ja laiten sen piirakkapohjalle. Kosteutta ja pehmeyttä yhdessä paketissa  – tadaa! Desi-pari sokeria ja puoli litraa-litra raparperinpaloja kattilaan ja muutaman minuutin keittoaika, siinä se. Kaadoin hillokkeen vuokaan (viimeiset nesteet jätin kattilaan) ja uuniin puoleksi tunniksi.

Vaikein osuus piirakan paistoa on aina se hetki, kun piirakka otetaan uunista ja odotetaan jäähtymistä. Viisvee alkoi jo ärtymään... Lopulta käskin hakemaan isin verstaalta ja eikun herkuttelemaan. Maidottomuus (ja tyylipisteet) ropisi tietenkin sillä hetkellä kun kylmänviileästi tökättiin kaupan valmis-vaniljakastiketta päälle, mutta maku ei hävinnyt! Piirakka hävisi kolmeen napaan yhdellä istumalla. Tätäkin tulee kyllä ehdottomasti tehtyä uudstaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti