27.10.2013

Project bonchi osa 3 – Iwagumi, kudasai.Pakko oli tuoda vähän japania ja akvaarioharrastuksen vaikutteita tähän projektiin. Iwagumi on siis oikeastaan tapa sommitella kiviä akvaariooon, osa akvaarioguru Takashi Amanon kehittämää Nature Aquarium -konseptia. Kannattaa tutustua tähän hätkähdyttävän kauniiseen tapaan pitää pientä vedenalaista puutarhaa kotonaan.

Kivet ovat salaisesta kivipaikastamme, mistä löytää todella nättejä, mustia kiviä. Näitä on vuonna jos toisena roudattu akvaario- ja puutarhakohteisiin kädet väärinä, kuntopolkua pari kilometria metsään päin. Ovat lenkkeilijät hieman tollottaneet sankojemme sisältöä. Muistakaa, ettei kiveä saa kerätä ilman maanomistajan lupaa!

Vänkyräpuun juureen halusin vaatimattoman kiviasetelman puun alaoksien ollessa aika lähellä mullan pintaa.
Suorarunkoisen puun viereen rakensin tyypillisemmän iwagumi-asettelun törröttävine kivineen.Sitten oli pakko saada vähän luontoa juurille. En yhtään tiedä selviääkö tuo sammal sisätiloissa. Mutta se ei ole tuota pahemman näköinen vetettyään viikko muovipussissa lattialla odottaessaan oikeaa hetkeä sommitteluun, eli eiköhän se heteken verran elä. Nyt pitänee hankkia sumutuspullo töihin, että saa anettua mättäille pienet suihkut silloin tällöin. Ja miettiä lannoitteita...

Kuin pieni pala metsää, heti tuli eri fiilis!
Sammal irtosi taloyhtiön kaivonrenkaasta, joka kuitenkin ennen tai myöhemmin
olisi avattu. Sammalta ei saa repiä mistä vain!
Pieni hiekkapolku kohti jättilohkareita, hihii! Saa nähdä pysyykö hiekka paikoillaan kun kastelen yltäpäin.
Vänkyrärunko alkaa todellakin ottaa muotoa!

6 kommenttia:

 1. Vitsit, noi on hienoja. Mulla vielä on chilimarjoja puskissa, joten en ole rohjennut ryhtyä bonsailemaan. Pelkään, että kun olen kerännyt sadon, niin mun puskat kuolee. En osaa hoitaa sisäkasveja :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen oikein surkea sisäkasvien hoitaja, mutta tänä talvena koitan näitä ja sen lisäksi koitan talvehdittaa pelakuut. Vähän jännittää, saas nähdä, millaista keväällä on.

   Poista
 2. Tosihienoja kuvia, paljonko tarvitsee valoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Koitan saada nuo pärjäämään yhdellä 32W pienloisteputkella, täysspektrinen päivänvaloputki. Kun en oikein siedä niitä pinkkejä kasvivaloja. Tuon lampun alla on aiemmin basilikat sun muut talvehtineet, eli eiköhän se riitä. Tai siis toivottavasti.

   Poista