Njam! Kaupassa bongasin syysherkun, eli myskikurpitsan. Englanniksi butternut squash. Alle kolme euroa kilolta. Hulluhan sen jättäisi hyllyyn! Tänään lihaton lokakuu sai siis jatkoa ihanalla herkkukeitolla. Ja kokeilin ekaa kertaa ikinä kurpitsansiementen paahtamista.
Keitto on helppoakin helpompi. Yleisesti resepteissä ensin paahdetaan kurppa, mutta tässä vaan paloitellaan, keitetään, surautetaan ja maustetaan. Toki keittoaika on aika pitkä, jopa puoli tuntia.
Noniin. Reseptiin.
1 myskikurpitsa (noin kilon kurpasta saa nelisen alkukeittoa tai ison pääkeiton kahdelle)
1-2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 klimppi voita paistamiseen
2 dl kermaa tai kaura-kermavalmistetta
mausteiksi suola, valkopippuri, muskottipähkinä ja jos haluaa vielä ekstra potkua niin cayennepippuria tai chiliä.

Pilko sipulit ja kuullota reilun aikaa voissa kattilan pohjalla. Kun ovat ottaneet ihan pikkasen väriä niin kippaa kurpanpalaset perään ja jos et jaksa käännellä kurppia koko ajan, niin visko desi vettä perään, ettei pala pohjaan. Lämpö pienelle, kansi päälle ja kääntele välillä. Keitä kunnes on pehmoista ja alkaa sössööntyä itsestään.


Kun keitton puolella kurppa on pehmeää, niin se soseutetaan. Kätevimmin sauvasekoittimella, mutta kukin tyylillään. Sekaan kerma tai sen korviketta ja loraus vettä että saat halutun koostumuksen. Sitten mausteita joukkoon ja maista, että tulee riittävästi suolaa ja että saat pienen lämmön tai potkun makuun. Kiehauta ja se on siinä. Kippaa keitto kulhoon ja ripottele siemeniä päälle. Ne siemenet oli tosiaan hifistelyn arvoisia - aivan sikahyviä! Tosin paksuun ja samettiseen keittoon ne vähän hävisivät, ensi kerralla laitan ne salaattiin tai johonkin muuhun. Tai syön taas ihan karkkeina. Ja ainiin, muista, että myskikurpasta lähtee aikalailla keltaista väriä. Etenkin käsiin. Taitaa olla aika karoteenipitoinen mollukka. Syö se.

![]() |
Kuoret ovat upean kauniita, valitettavsti kuva ei tee sävyille oikeutta. |
Minä en edes yritä kuoria kovakuorisia kurpitsoja. Teen niinkuin spaghettikurpitsalle: kurpitsa isolla veitsellä halki ja isoon kattilaan kannen alle hautumaan parin sentin syvyiseen veteen, halkaisupuoli ylöspäin. Kun kurpitsa on hieman pehmennyt vesikattilassa, siitä voi voi irrottaa paloja vaikka teräksisellä jäätelökauhalla. Kuorikin lähtee kevyesti irti veitsellä. Ihan mikä tuntuu helpoimmalta. Terv. Soile S.
VastaaPoistaMahtava idea, pitääkin kokeilla seuraavalla kerralla!
PoistaPehmentää voi myös uunissa: halki, leikkauspinta ylöspäin, kuumaan uuniin kunnes pehmenee, voi kaapia ruokalusikalla sisuksen kuoresta irti.
VastaaPoistaHankin eilen myskikurpan, että saan kokeiltua tätä tekniikkaa! Jei! Tosin uuni on epäekologisin tapa laittaa ruokaa, mutta kait sitä silloin tällöin sopii lämmittää (etenkin kun meillä on täystuulisähkösopimus).
PoistaTäytyypäs testata. Kiitti ohjeesta, google toi tänne, kun etsin myskikurpitsakeitto reseptiä.
VastaaPoistaT: Viippu