1.12.2013

RESEPTI • Siperiantee - tarua vai totta?

Onko olosi kuten vuorenkilvellä pikkupakkasissa?
Siperiantee voi olla vastaus!
Puskantakaa-reseptit pyrkivät olemaan ilmastoystävällisiä, mutta helppoja ja maukkaita, keskittyen oman sadon hyödyntämiseen. Reseptit ovat useimmiten omia sovelluksia jostain löydetyistä resepteistä ja pyrin kertomaan lähteen, mikäli se on edelleen muistissa.

Tällä hetkellä puhutaan uudesta ihmejuomasta ja superfoodista, jota kutsutaan kiehtovasti nimellä Siperiantee. Se on voimajuoma, joka on tunnettu pitkään venäjällä – missä sitä ilmeisesti kutsutaan Mongolian teeksi. Tämä tee kuulemma auttaa jaksamaan, on hyväksi vatsalle, tasapainottaa elimistöä ja alentaa verenpainetta. Tätä litkua MTT:llä tutkineen miehen vaimon piti pienentää päiväannostaan, kun oli liian energinen olo. Aikamoinen lupaus. Tähän lumettomaan kaamosaikaan ei voi muuta kuin kokeilla.

Paljon lupaavan salamyhkäisen juoman raaka-aine on ah niin tuikitavallinen kasvi kuin vuorenkilpi. Siis se nahkealehtinen kasvi, joka löytyy lähes jokaisesta pihasta. Ja siitä käytetään viimevuotiset lakastuneet lehdet, ei vihreitä lehtiä. Oho.

En tässä aio syventyä siperianteen vaikuttaviin ainesosiin tai tutkimustuloksiin, hyvä blogikirjoitus (ja oma lähteeni tähän asiaan) löytyy tästä. Lukekaa siitä hyvä teksti.
Lehtiä kuivumassa

Tee näin:

Kerää ruskeita vuorenkilven lehtiä pihastasi. Jos et omista vuorenkilpiä, käy siistimässä naapurin puskaa. Kiva, että vaivaudut auttamaan naapuria. Usein noita istutetaan paikkoihin, joissa koirat käyvät tarpeillaan, vältä sellaisia. Pese ja kuivata lehdet ja murskaa ne sitten. Ota kaksi ruokalusikallista lehtiä ja keitä ne kolmessa desilitrassa vettä kymmenen minuuttia. Anna sen jälkeen vielä uuttua puoli vuorokautta. Siivilöi lehdet vedestä ja säilytä uute jääkaapissa (säilyy noin viikon). Juo uutetta päivittäin, annostelu on 2-3 teelusikallista mukilliseen kuumaa vettä.

Maku on yllättävän teemäinen, muta siinä on selvä "metsänpohjamainen" maku. Itse olen käyttänyt siperianteetä maustettuna. Olen tehnyt jotain muuta teetä (esimerkiksi kuivattu pyöröminttu tai vihreä tee on kiva) ja sitten lorauttanut siperianteen uutteen joukkoon. Tai vaihtoehtoisesti voisi raastaa sekaan vähän inkivääriä, tai mausta sitruunalla tai hunajalla. Tai vähän tuolla kaikella. Namsk.

Olen tätä kirjoittaessa juonut kupillisen siperianteetä joka aamu viikon verran. Kahteen päivään ei tuntunut missään. Kolmantena päivänä oli olo yllättävän virkeä ja viidentenä päivänä olin heti aamusta niin virkeä, että laskeskelin huvikseni autojen kulutuksia ja päästöjä ennen aamuyhdeksää! Aion ehdottomasti jatkaa tätä koetta, ainakaan mitään sivuoireita ei ole ilmaantunut. Jos ei sittä matikkainsidenttiä lasketa.

Lehdistä kipon pohjalle valunut
huuhteluvesi oli näin tummaa!
Lehtiä uuttumassa.

Hyvää on ja lämmin olo sisuksissa säilyy pitkään pienestäkin tilkasta.


















Lisäys 22.12.2013: Juotuani siperianteetä 2-3 tl joka päivä lähes kolmen vikon ajan, huomasin yhtenä aamuna että minua humasi kovasti, melkeinpä käännyin kotiinpäin työmatkalla. Hetken mietittyäni tajusin olon olevan samanlainen, kuin raskausaikana kokemani matala verenpaine. Tästä päätellen (en mitannut verenpainetta sen koommin) on matalasta verenpaineesta muutenkin kärsivien paras varoa siperianteen yliannostamista. Taidan tästä lähtien puolitta annoksen ja harventaa käyttökertoja tai vaihtoehtoisesti juoda teetä vuoroviikkoin.

35 kommenttia:

  1. Tämä voi olla terveellsita ja hyvänmakuistakin, mutta teetä se ei ole. Teetra saadaan vain teepensaan lehdistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan oikeassa olet. Tämä lienee ikuisuusongelma, sillä siperiantee näyttäisi jo olevan vakiintunut nimi,, kuten yrttitee ja muut "teet". Mistä keksittäisiin yrtti- ja kasvi-infuusioille oma nimi? :)

      Poista
    2. Eihän Suomessa tehtävä viinikään ole viiniä sillä viiniä valmistetaan viinirypäleistä, ei herukoista tai mansikoista tai pihlajanmarjoista. Silti näitäkin viinin nimellä myydään, turhaa saivartelua tämäkin ettei muka ole teetä.. ;-)

      Poista
    3. HIh, ne ovat kyllä tiukasti marjaviinejä, viininä niitä ei saa myydä, sillä viiniä ilman marja-etuliitettä ei saa tuottaa suomessa. Minä juon kyllä iloisesti yrttiteetä, mutta kysypä tee-hifistelijältä onko teetä sellainen, josa ei ole teekasvia ;)

      Poista
  2. Kuulostaa lupaavalta. Saako teille tulla siistimään pihaa? Meillä ei vuorenkilpeä kasva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä siistin naapurin pihaa ;) niillä on noin 25 neliötä siistittävää, huhhuh.

      Poista
    2. :D Täytyy ehkä pyytää työkaverilta.

      Poista
  3. Saakohan tätä myös jostain ostettua / tilattua? :) Onko joku nähnyt/kuullut? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en juuri käy luontaistuotekaupoissa, joten en tiedä... Jos joku on nähnyt, niin etenkin annostus kiinnostaisi :)

      Poista
  4. ^Luottaisin Bertalan Galambosin annostukseen ja valmistusohjeeseen. Jos sallitaan linkitys..

    http://3.bp.blogspot.com/-8T4XewQISQ4/UoMisVVECUI/AAAAAAAAGE0/MMZhVfsxeW0/s1600/Vuorenkilpitee_01.png

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki linkitys sallitaan. Tuohon artikkeliin oli postauksessakin linkki, kiertoteitse :) kiinnostaa lähinnä verrata ohjeita ja annostuksia keskenään.

      Poista
  5. äitee juo sitä ja siivoaa kahtakerrosta ja kellarivarastokin on läpi käyty,aiemmin oli sohvaperuna mutta jostain kuuli tästä ja kokeili:)on hoikistunut,liekö tee ja monipuolinen liikunta siivouksen myötä,Itse en uskalla kokeilla edes tavallista teetä tai kahvia,ovat liian piristäviä,mukava lukea muden mielipiteitä,ilolla eteen päin ja kiitti sulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kuulla, että on ollut hyvä vaikutus! Suomalaisille varmasti tekee hyvää, kun on tuota kohonnutta verenpainetta aika monella. Ja tosiaan pääsee liikkeelle ja jalka nousee, se siinä on parasta kun kaikki tuntuu paljon kevyemmältä.

      Poista
  6. Vuorenkilpitee vahvistaa vanhan jalkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on voimajuomaa tosiaan :) Vahvistaa nuoremmankin jäseniä mukavasti.

      Poista
    2. Olen huomannut saman. ½ vuotta olen ollut juomatta teetä ja taas on jalat tulleet voimattomiksi. Aloitin 3 päivää sitten uudestaan juomaan kyseistä teetä, ja nyt odottelen vaikutuksen alkamista.

      Poista
  7. Tätä aion kokeilla, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti se antaa sinullekin potkua :)

      Poista
  8. Hei, osaatko sanoa, voinko käyttää keräämiäni ja kuivattamiani lehtiä (kerätty viime pe ja kuivatettu la), vaikka ne eivät ilmeisesti nyt olleet tarpeeksi ruskeita, osa oli vihreitä vielä. Eli eivät olleet sillä tavalla fermentoituneet, kuin joistakin nettilähteistä oeln lukenut, enkä tehnyt niille muuta kuin pesin ja kuivatin uunissa. En haluaisi heittää hukkaan noita, kun aikamoisen vaivan näin ja sitten vasta luin tuosta fermentoinnista, mikä olisi pitänyt tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En usko, että vuorenkilpi olisi myrkyllistä vihreänä, mutta eipä siinä taida myöskään olla sitä potkuakaan. Mitä ruskeampi ja koppurampi, sitä parempi, valitettavasti.

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta. Taidan kokeilla vaikuttaako tuo yhtään mitenkään.

      Poista
    3. Kerro sitten toimiko! Sehän ei varsinaisesti tunnu kehossa kuten esim kofeiini. Sitä vaan jaksaa nostaa painavempia asioita tai juosta pidempään väsymättä. Ja yliannostusta kannattaa varoa :)

      Poista
  9. Kuivatut VIHREÄT lehdet sisältävät runsaasti arbutiinia, eikä sen liikakäyttöä suositella sisäisesti nautittuna. Vihreistä lehdistä voi valmistaa myös ihovoiteen tyyppisiä aineita - en tiedä onko ulkoiselle käytölle rajauksia/max. määriä. Ruskeista fermentoituneista lehdistä em.ainetta ei kovin paljoa löydy ja teetä voikin sipoa päivittäin. Molemmilla lehdillä on oma käyttönsä. Lisätietoa:
    http://wikikko.info/wiki/Vuorenkilpi
    Tuolta kannattaa lukea myös "sianpuolukaan" liittyvä linkki, josta löytyy vähänenemmän arbutiiniin liittyvää tietoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, olipa hyvä tieto, en ollut tullut ajatelleeksiaaan! Toivottavasti Magia huomaa tämän :)

      Poista
  10. Poimin ruskeat kuivat lehdet, kastan ne kiehuvassa vedessä, jonka jälkeen asettelen ne uunipellille ja laitan kuivumaan saunan lauteille. Näin saan lehdistä pois lian sun muut pieneliöt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti hyvä tapa! Etenkin jos eivät ole kuraiset, niinkuin ne lehdet, mitä minä käytin :P Niitä sai kuurata ihan kunnolla...

      Poista
  11. Heh.. tuli tänään kokeiltua tuota juomaa ja kannettiin muuttotavaroita mm.pesukonetta, joka talvella tuntui älyttömän painavalta, mutta tänään oikein yllätyin kuinka kevyesti se nousi! Liekkö jotain perää sitten tuona voimajuomana? (Ja en tiennyt tuosta voimajuoma-tarkoituksesta vasta kuin äsken luettuani!) =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aini! Ja kuinkakohan huonosti käy kunnen lehtiä pessyt tai keittänyt.. kaadoin vain kiehuvaa vettä lehtien päälle ja annoin hautua n.20min?

      Poista
    2. Minä ainakin uskon tuohon voimaominaisuuteen! Kyllä sen huomaa, että jalka nousee ja haba jaksaa ihan eri tavalla. Enkä usko, että tuo sinun valmistusmenetelmäsi on mitenkään huono, luulen, että tuon litkukkeen valmistaminen tekee sen, että annostus on tasaisempaa ja tarkempaa, mutta en myöskään usko, että jokaisessa vuorenkilvessä on sama koostumus. Eli vaihtelua tulee kuitenkin.

      Poista
  12. Mitään yrttiä ei suositella käytettäväksi yli kahta viikkoa putkeen. Aina täytyy vaihtaa kasvia parin viikon jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin minäkin suosittelisin! :)

      Poista
    2. Koska kaikenmaailman kasveja ja yrttejä ei ole viranomaistahojen suunnalta testattu ja vaarattomiksi todettu. Eli kaikki, mitä ei ole virallisissa tutkimuksissa osoitettu vaarattomaksi, on lähtökohtaisesti vaarallista :) Jokainen sitten seuraa suosituksia oman maalaisjärkensä mukaan.

      Poista
    3. Minulta löytyy kuivattua fermentoitunutta lehteä jos on kiinnostusta 0407125028

      Poista
  13. Jos aikoo tehdä vuorenkilven vihreistä lehdistä teetä, on syytä varata tarpeeksi vessapaperia. Alkaa meinaan aimo ripuli.

    VastaaPoista