13.2.2014

NIKSIPIRKKA • Siemenet järjestykseen

Tässä tärkeimpiä omaisuuksiani!
Näin keväällä tulee hypisteltyä siemeniä paljonkin. Onneksi ylvöihin on jo päässyt, että pahin paine on purettu, mutta kyllä edelleenkin pitää vähän hypistellä välillä. Pitkään säilytin siemenpussit kerilaisissa laatikoissa. Koitin tehdä välipahvit ja sillä tavoin saada pussit järjestykseen, mutta eiväthän ne mkomat mitään pahvinriekaleita tottele. Siemenpussin muoto on harvemmin siisti "kuin uusi", vaan ovat erilaisilla taitoksilla ja rullilla heti kun on pari siementä ottanut käyttöön. Lisäksi tulee kaikki tuttujen kanssa vaihdetut, hyvin sekalaiset pussit, kaikkea minigrip-pusseista taiteltuihin kahvinsuodatinpussehin.

Koska minuun usein iskee lajitteluvimma (älä sekoita sitä siisteysvimmaan, ehhei), niiin halusin siemeniini järjestystä ja silmäiltävyyttä. Tiedätkö, sitä, että voisi selailla ja silmillä imeä sisäänsä kaikki tulevaisuuden haaveet ja lupaukset, mitä siemenet kuiskii. Miettiä tulevaa kesää, mullan tuoksua ja aurinkoa. Niin, kröhöm. Tai jotain sinnepäin.

Muutama papupussi mahtuu, jos väliin laittaa myös 
isoja taskuja. Tosin kookkaat pavut paksuntavat nopeasti 
kansiota. Isot taskut ovat minulla lähinnä tyhjiä mutta 
vielä säästettäviä siemenpusseja varten.
Keksinpä siis mainion siemensäilytysjärjestelmän, johon menee kaikki siemenpussit papuja, herneitä ja muita suuria siemeniä lukuunottamatta. Kansion!

Siis, kaikillahan meillä lojuu rengaskansioita tyhjän panttina. Jos ei kotona, niin työpaikan toimistotarvikehuoneessa. Eli sellainen kainaloon. Ja samaisessa toimistotarvikehuoneessa pölyttyy suurella todennäköisyydellä nykypäivänä kovin eksoottisiltä tuntuvat diataskut. Siis muovitaskut diakehyksille. Niitä siis kansion sisään. Tadaa! Aiemmin esittelemiäni paperipusseja menee just sopivasti kaksi vierekkäin yhden dian paikalle, ja kaupan siemenpussit mahtuvat taskuun kunhan taittaa kerran.

Testatusti tämä kansiosysteemi toimii! Näin pysyy siemenet ojennuksessa mahdollisimman pienellä vaivalla. Ja talvella voi ottaa kansion syliinsä kuin suuren satukirjan konsanaan ja selailla aarteitaan. Tosin valitettavan helposti huomaa, kuinka hiivatin monta tomaattilajiketta olenkaan kerännyt. Niitä on kolme arkillista. Siinä, missä chililajikkeita on viisi. Hups.

Tätä on ihana selailla, haistella ja hypistellä pitkin talvea. Ja todellinen apu silloin, kun siemenet pitäisi löytyä.

4 kommenttia:

 1. Oletpas keksinyt hyvän tavan säilyttää siemenpusseja. Taidanpa kopioida...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kokeilemaan, parempaa "kirjaa" ei talvisaikaan ole ;)

   Poista
 2. Alix, löysin vanhan mapin, jossa muovitaskupussukoita 4 taskua/sivu. Tämä on niin hieno idea, että aion toteuttaa. Minkälainen järjestys sinulla on? Kylvöajan mukaan? Hyötykasvit/koristekasvit? Vai mikä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Muista ne tuoksuvat siemenet, kuten tilli :D Minulla siemenet ovat tykäysjärjestyksessä, eli ekana tietty tomaatit ;) Sitten paprikat ja chilit, sitten yrtit, sitten kurpitsa- ja kurkurkksivu, ja vielä ainakin juurekset. Kun avaa kansion toisesta suunnasta niin siellä on perennat ja kukat. Mutta niitä on niin vähän, ettei kannata edes järjestellä :D

   Poista