18.3.2014

Uutta kirjaa nuuhkimassa

Sain mutkan kautta vihiä siitä, että uusi puutarhakirjaa ollaan julkaisemassa. Sehän oli pakko saada käsiin mahdollisimman pian! Päätin päiväksi kohottaa itseni lehdistön jäseneksi ja menin pressitilaisuuteen. Saapuessani talvipuutarhassa järjestettyyn tilaisuuteen vähän emmin olenko liian syvillä vesillä, mutta sain lämpimän vastaanoton ja istahdin helpottuneena lehtien ja television toimittajien joukkoon.

Mutta, asiaan. Kyseessä on todella kiinnostava kirja Luonnon kaunis pihapiiri - Miten saan puutarhani kukoistamaan. Sen on kirjoittanut Radio Suomen Perhosbaari-puutarhaohjelman lähetyksistä tuttu kolmikko Riku Lumiaro, Juha Laaksonen ja Mikko Lagerström ja siinä on jotain vähän extraa muihin puutarhakirjoihin verrattuna. Ainiin, ja kustannusyhtiökin kuulunee mainita, eli Paasilinna. Ihan en ole varma onko kirja vielä kaupan hyllyillä, mutta sainpa sen käsiini.

Aihe on lyhykäisyydessään, tiivistäen sanottu, luonto puutarhassa ja miten sitä voi saada lisää (siis luontoa puutarhaansa). Miten luomamme puutarha vaikuttaa ympäröivään luontoon ja miten ympäröivä luonto vaikuttaa puutarhaamme – siihen kuuluu luonnonkasvit, hyönteiset, vesi ja eläimet. Sanat monimuotoisuus ja ilmastonmuutos löytyvät kirjasta, mutta onneksi se ei edusta soosoo-asennetta tai viherpiiperrysabsolutismia. Opus ei edes kehoita pitämään pihaa villiryteikkönä, vaan kukin voi napata omaan puutarhaansa sopivat ideat siitä, miten luonnolle voisi suoda monimuotoisen jalansijan ihan kotiovelle asti. Ihanan raikasta.


Luonnonmukaisuushan on ajan trendi, mutta kirjassa ei tarkastella lannoitevaihtoehtoja ja verrata tuotemerkkejä, vaan puhutaan kompostoinnin merkityksestä sekä ilahduttavasti korostetaan lajien monimuotoisuuden merkitystä. Monimuotoisuushan on paras tae luonnon tasapainolle, silloin mikään yksittäinen haittatekijä ei pääse yhtä helposti niskan päälle.

Kirja on pullollaan käytännönläheisiä ja inspiroivia vinkkejä ja ohjeita, kaikkea ajuruohoniityn perustamisohjeista linnunpöntön rakentamiseen, kaikki maustettu pienellä lisällä siitä, miten saat lisää luontoa puutarhaasi, oli se lintuja tai vaikkapa perhosia. Esimerkiksi vesiaihe – se ei ole vain puutarhan kaunistus, vaan myös erinomainen pieneliöiden keidas. Mikä tietopaketti! Woop! Viime vuosina mediassa esitellyt hyönteishotellit ovat so last season, nyt innostuin ajatuksesta perustaa oma lahopuutarha!

On ulkomailla suurrlla budjetilla tehtyjä kirjoja, joiden kuvitukseen on käytetty aikaa ja rakaa ja joiden kuvat on lavastettu hiuslakkaa ja hammastikkuja hyväksi käyttäen, jotta kaikki olisi kohdallaan. Tämän kirjan kuvamateriaali on pääosin kirjoittajien omaa vuosien varrella kertynyttä materiaalia. Kotikutoisempaa, mutta nämä luovat kirjaan uskottavuuden ja autenttisuuden tunteen. Taitto nostaa hyvin esille luonnolliset, kotosuomalaiset kuvat ja nostaa kivasti esille näppärät vinkkiosat. Itse graafikon koulutuksen saaneena jäin kuitenkin vähän harmittelemaan sitä, ettei kirjan taittajaa mainita, siitä nootti kustantajalle.

Tämä opus on suunnattu kaikille, joilla on vanha puutarha, jossa tekee mieli tehdä muutoksia. Tai uutta perustavalle, ihan sama. Tietoa löytyy sekä aloittelijoille että pidemmälle päässeille, jos heitä kiinnostaa saada enemmän eloa puutarhaansa. Jos haet kiiltokuvia terasseista, sisustustyynyistä ja muotoonleikatuista puksipuista on tämä kirja täysin väärä sinulle.

Mehuakin oli tarjolla pressitilaisuudessa. Ja pientä suolaista, jota en kehdannut ottaa. Mutta servetti oli pakko viedä, se oli niin ihana. Ainiin, ja vähän sääli etten nauhoittanut tilaisuutta, sillä  lopuksi Mikko Lagerström kajautti ilmoille mojovan oodin kasville! Tuli testattua talvipuutarhan lasien kunto sillä desibelimäärällä. Yksikään ruutu ei särkynyt, eikä yksikään kasvi surkastunut. Kirjakin on vallan suositeltavaa tavaraa.

Pressikappaleeni ajattelinkin arpoa teidän, lukijoideni, kesken. Toki ajattelin ensin lukea sen kannesta kanteen. Laita alle kommentti tai puskantakaa facebook-seinälle, sillä olen kuullut paljon kommenttia siitä, että tänne on välillä vaikea kommentoida. Viisvee saa sitten arpoa kirjan vaikka viikonloppuna.

Tykkää Puskantakaa-Facebooksivuista, niin saat ilmoituksen uusista blogipostauksista!

12 kommenttia:

 1. No kylläpä kuulostaa mielenkiintoiselta opukselta, olen viivana mukana arvonnassa!

  VastaaPoista
 2. Tuohan pitää tilata jos ei omaan hyllyyn niin ainaki kirjastoon.

  VastaaPoista
 3. Mukana arvonnassa :)

  Kristiina Kymenlahti

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa kiinnostavalta! Koska olen aktiivisesti vähentänyt omistamieni kirjojen määrää, tämä ei lukemisen jälkeen jäisi keräämään pölyä ainakaan meidän kirjahyllyyn. Jos arpaonni ei suosi, täytyy suunnata kirjastoon. Kiitos Alix vinkistä!

  VastaaPoista
 5. Tuleva vanhan puutarhan omista on kiitollinen vinkistä! Suuntaan kyttäämään kirjakauppojen uutuuksia.
  Tiina Ahonpää

  VastaaPoista
 6. Näin paneutuneella ja kiinnostavalla kirja-arvostelulla olisit Alix hyvin kehdannut syödä pikkusuolaispöydän tyhjäksi! Ilman muuta mukana arvonnassa :-)
  t. Ellium Pentistä

  VastaaPoista
 7. Ilman muuta mukana arvonnassa

  VastaaPoista
 8. Arvontaan... Päivi Kuhmosta

  VastaaPoista
 9. Mielenkiintoiselta vaikuttava kirja. Mukaan arvontaan, kiitos.

  VastaaPoista
 10. Mielenkiintoiseltahan tuo kirja vaikutti, arvontaan mukaan

  VastaaPoista