27.6.2014

NIKSIPIRKKA • Puiden ja pensaiden aluset kuntoon!

Olen taistellut jokusen vuoden puiden ja pensaiden alusten siisteyden kansa. Haluan, että siellä kiertää ilma, jotteivät homeet ja tuholaiset viihtyisi ja haluaisin ettei siellä kasva nokkosia. Tuntuu olevan kovin vaikeaa. Olen kitkenyt ja kokeillut erilaisia katteita, mutta rehevässä paikassa ne eivät kertakaikkiaan riitä, vaan kuorikatteiden, hakekatteiden ja ruohosilppukatteidenkin läpi tunkee leinikkiä, juolavehnää ja tietenkin sitä nokkosta.

Tiedän, että puutkin voivat parhaiten, jos niiden tyvellä ei kasva nurmikkoa. Nurmettoman alueen pitäisi olla suuri, mielellään latvuston kokoinen alue. Hedelmäpuiden juurella pörräävä ajettava ruohonleikkuri ei varmasti myöskään tee hyvää juurille ja ne ikuiset tupsut puiden juurella saavat karvani nousemaan. En halua mitään kliinistä puts-puts-pihaa, mutta jotain rotia sentään! Ja vaikka puutarhojen muodonmuutosohjelmissa tämä toive aiheutta minussa väistämättä oksennusrefleksin, niin toivon helppohoitoisuutta. Kiitos.

Eli alkoi hedelmäpuutarhan kattaminen. Tässä hapankirsikan alusen teko.

Ensin hankitaan jostain halvalla jotain pihakiveä, tiiltä tai muuta reunakiveä. Purkutyömailta voi saada tiiltä ilmaiseksikin.

Kuoritaan varovasti nurmikkoa pois, muistaen, että monen kasvin juuret ovat lähellä pintaa. Laita puun runkoon naru ja toiseen päähän tukeva keppi. Näin sinulla on kätevä ympyrämitta. Tee solmut kunnolla – jos solmu valuu, suurenee ympyrä ja kun pääset loppuun, voi tuloksena olla aikamoinen oho.Hanki juuriestekangasta jos olet rikas. Tai jotain muuta kangasta, joka pitää rikat loitolla. Vaikka mansikkakangasta.
Lado ensin kivet maapohjalle, jotta näet, että ne istuvat nätisti, eikä jä jättirakoa lopuksi. Jos omistat rälläkän, voit trimmata vikaa kiveä, muutoin joudut pienentämään tai suurentamaan ympyrää. Ja huomaat kuinka "tasainen" nurmikko on...


Peitä sitten alue kankaalla, nosta kankaan reunat ylös kuopan reunoille ja lado kivet paikoilleen. Ole tarkka puun tyviosan kohdalla. Kankaan tule peittää maan ja puun tyviosan kunnolla, mutta kangasta ja katetta ei saa latoa runkoa vasten kuin ihan muutama hassu sentti, tai puu kärsii. Leikkaa kangas mattoveitsellä mistä se jää pilkottamaan.


Kata paksulla kerroksella kaunista katetta. Katteen tyypillä ei ole paljoa väliä, paitsi että havunkuosikate voi olla liian hapanta monelle marjakasville. Itse käytin haketta, mitä ollaan tehty pihlajarisukoista sun muista. Hiekka voisi myös olla nätti ja suhteellisen helppo kitkeä.

Jos omistat kanttausraudan ja pidät kanttaamisesta, voi kivet unohtaa. Kovin juolavehnäisessä massa kanttaus kuitenkin on usein riittämätön keino pitää puun alusta siistinä.

Nyt voit kätevästi ajaa nurmiparturilla renkulaa pitkin eikä runkotupsuja ole mailla halmeilla!

Lopuksi vielä "ennen-kuva" toisesta suunnasta:


Tykkää Puskantakaa-Facebooksivuista, niin saat ilmoituksen uusista blogipostauksista!

4 kommenttia:

 1. Siitä tuli tosi siisti! Olen käyttänyt samaa omenapuiden alla, mutta toi kivikanttaus on kyllä hieno. Täytyy ehkä tuunata vielä omia virityksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Nyt pitää vaan ylläpitää hakekerrosta riittävän paksuna (kuulemma ei yli 7 cm), ettei rikat puske kankaan läpi. Seuraavin laitan varmuuden vuoksi mansikkakangasta. Juuriestekangasta olisi ollut riittävä pala, mutta vähän epäröin laittaa vitivalkoista pintaa hakkeen alle. Vähän kun hake liukuu, niin yök.

   Poista
 2. Olen kuullut, että tuommoisia asioita tapahtuu. Mutta että joku ihan oikeasti saa toimeksi ja tekee noin hienon rinkulan. Kyl määki...sit joskus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, hyvä puoli vilpoisessa kesässä on se, että jaksuutia löytyy paremmin kunnon rehkimiselle. Polvisuojat housuissa edesauttavat myös huomattavasti tuota polvillaan könymistä. Kyl sääki!

   Poista