27.8.2014

RESEPTi • Toffeinen omenahillo

Puskantakaa-reseptit pyrkivät olemaan ilmastoystävällisiä, 
mutta helppoja ja maukkaita, keskittyen oman sadon hyödyntämiseen. 
Reseptit ovat useimmiten omia sovelluksia jostain löydetyistä resepteistä 
ja pyrin kertomaan lähteen, mikäli se on edelleen muistissa. 


Ikean paperisesta muffinssivuoasta saa hauskan "myssyn" purkille.
Tänä vuonna omenaa tulee aivan simona. Olisi pitänyt karsia raakileita kovalla kädellä, sillä suuresta määrästä johtuen omput ovat pieniä ja putoavat herkästi. Syy suureen satoon oli aivan julmettu kukinta keväällä, omppupuut olivat kuin pilvenhattaroita viikon veran. Sääli, kun en saanut hyvää kuvaa siitä.

Nomutta, omputhan pitää hyödyntää, ja ihanan toffeeinen herkkuhillo on kyllä aivan parasta. Se kruunaa kaiken jäätelöstä paahtoleipään. Itse käytän sitä lakkahillon sijasta leipäjuustonkin kera. Slurps.

Eli tee näin:

Poimi omenoita. Mielellään himppasen ennenkuin ovat aivan kypsiä. Osta hillosokeria. Kaiva kaapista purkkeja ja suurin kattila. Ja eikun toimeen.

Leikkaa omenoista kodat ja muut kovat kohdat pois ja paloittele. Ei tarvitse olla mitenkään pikkukuutiota, itse leikkaan noin 4x4 cm paloiksi. Tai jotain sinnepäin. Ja jätä ihmeessä kuoret sekaan!

Leikkaaminen on puuduttavaa. Jos ei ole seuraa, niin laitan jonkun dokumenttiohjelman pyörimään areenasta.


Täytä kattila omenen paloilla (silleen turhan täyteen tietty, että tippuu reunojen yli kun sekoittaa). Sitten hillosokeria perään. Itse laitan 5 litran täpötäyteen kattilaan suoraan pussista ranneliikkeellä vajaan pussillisen tai koko kilon sokeria, riippuen omenen makeudesta. Sokeria pitää olla paljon, tämä nyt ei ole mikään raakaruoka-terveyspöperö vaan ihan ehtaa herkkua!

Sokeri ja omena ne yhteen soppii, pannaan ne pussauskoppiin!
Laita levy päälle ja kaada desi-pari (kattilan koosta riippuen) vettä päälle. Muuten omput helposti palavat pohjaan alkuvaiheessa. Alussa pitää nimittäin kääntää omenoita koko ajan, kunnes alkavat mehustua. Siihen menee ehkä viitisen minuuttia. Kun mehustuminen alkaa, riittää sekoittaminen silloin tällöin. 

Toffeen maun saat hilloon keittämällä sitä pitkään, ainakin pari tuntia. Väri muuttuu vaaleasta ruskeaksi tai ompun lajikkeesta riippuen punaruskeaksi. Slurps! Voit myös maustaa hillon miten haluat – kanelilla, inkiväärillä tai jopa chilillä. 

Voit myös kypsentää hillon uunissa, jolloin tarvitset ISON uunipadan tai -vuoan. Hilloainekset sinne ja uuniin noin puoleksitoista tunniksi. Välillä tätäkin kannattaa sekoittaa, ettei sokeri pala. Itse koen ongelmallisena riittävän suuren astian löytämisen, jos hilloa alkaa keittämään, niin ei sitä nyt herranjestas tehdä kahta purkkia. 

Kun hillo on muuttunut siirappiseksi ja ruskeaksi voit vielä soseuttaa sen sauvasekoittimella jos haluat tasaisemman hillon. Purkita se sitten kuumana puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin ja säilytä viileässä. Mitä suuremman satsin teet kerralla, sen ekologisempaa!

Vasemmalla viiden litran kattila, jossa juuri "alkukääntö" meneillään. Oikealla edellinen satsi
kaadettuna kolmen litran kattilaan, melkein purkitusvalmiina.
Itse käytän tiskikoneessa pestyjä purkkeja, jotka kuumennan 175-200 -asteisessa uunissa parisenkymmentä minuuttia ennen purkitusta (käytännössä aika on pidempi kun sitä aina laittaa purkit sinne uuniin ajoissa). Lisäksi keitän kannet kymmenisen minuuttia (vähintään – kattila tulee aina laitettua liedelle liian myöhään). Käytännössä nappaan uunista purkin kerrallaan ja kiehuvasta vedestä pikku pihdeillä yhden kannen kerrallaan sitä mukaan, mitä purkitan. JOS haluaa hienostella, niin purkit voi liottaa vuorokauden verran pelkässä vedessä. Silloin vikatkin pöpöt heräävät ja kuolevat varmemmin uunissa. 

Muista tarkistaa, että kansien keskikohouma on painunut sisälle, kun purkki on jäähtynyt. Minusta on jotenkin kovin tyydyttävä ääni, kun keittiöstä alkaa kuulua "plop" kun ne kannet painuvat sisään.

Jos lykky käy, niin jää tilkka yli, joka on liian pieni purkitettavaksi. Se on heti pakko laittaa kuumalle paahtoleivälle heti kun hillo vaan viilenee niin paljon, ettei polta itseään rakoille. 
Mmmm, ihania oman puun omppuja!
Lyhyesti resepti menee näin:

5 litraa paloiteltuja omenoita
1 kg hillosokeria (maun mukaan)
Pohjalle tilkka vettä

Kiehauta koko ajan sekoittaen kunnes oenat alkavat mehustua, sen jälkeen sekoita välillä. Keitä noin kaksi tuntia, kunnes hillo muuttuu ruskeaksi ja siirappiseksi. Jos haluat sileämmän hillon, käytä sauvasekoitinta ennen purkitusta.---------------------------------
Tykkää Puskantakaa-Facebooksivuista, niin saat ilmoituksen uusista blogipostauksista!

2 kommenttia:

  1. Suurkiitos ohjeesta. Tuli todella herkkullista hilloa.

    VastaaPoista
  2. Ihana tämä omenahillo-ohje! Ihan paras, kun voi laittaa uuniin ja unohtaa sinne. Oon tehny jo kolm satsia, ja ainakin pari vielä ehtii tehdä jos löytää vielä jostain omenoita.

    VastaaPoista