10.12.2014

KIRJAVINKKI • Hui kotilo!

Tähän mennessä Suomessa ei ole ollut minkäänsorttista kotilo-etana-opasta. Ei sitten minkäänlaista. Netissä kuuluu pitkin kesää avunhuutoja: "Onko tämä lehtokotilo", "Onko tämä nyt se pelätty espanjalainen?". Ja usein vastaus valitettavasti kuuluu "En tiedä, tapa se varmuuden vuoksi".

Onneksi nyt on helpotusta tiedonhakuun. Elokuussa ilmestyi paksu ja kaunis opus "Suomen kotilot ja etanat". Kirjassa esitellään lajeista sekä niiden fyysinen koko, levinneisyysalue sekä vaikka mitä muuta kiinnostavaa. En ollut tajunnut, kuinka paljon kotiloita ja etanoita maassamme on! 

Yksi kirjan kirjoittajista, nilviäistutkija Ilmari Valovirta, kävi työpaikallamme esittelemässä teosta ja kertomassa sen synnystä. Tätä tiedon järkälettä on hänen mukaan valmisteltu 15 vuotta, mutta kuulemma sitä ei olisi voinut julkaista aiemmin. Syy tähän on tekniikka. Pienimmät kotilot ovat alle millimetrin kokoisia, ja koska tekijät halusivat kunnon rakennekuvat kaikista lajeista, piti istua nätisti odottamassa, että sellainen tekniikka kehitettäisiin.

Mutta nyt se aika ja siten myös kirja on täällä! Suosittelen lämpimästi sen hankintaa, sillä nämä mahtavat hyötyeläimet ansaitsevat paikan puutarhoissamme. Aniharva laji on riesaksi puutarhureille ja viljelijöille ja tämän kirjan avulla ne tunnistaa helposti ja varmasti, eikä tarvitse "varmuuden vuoksi" listiä yhtään ainutta puutarhan tuikitarpeellista työmiestä.

Voisi kuvitella, että aiheesta sikiäisi tylsiä, kiinnostavimmillaan limaisia aiheita, mutta tätä kirjaa on ilo selailla!

Olitko kuvitellutkaan, että meiltä löytyy näin monta ja näin kaunista kotiloa! Ja kuvassa on vain murto-osa lajeista.


Kirjoitan muuten kirjasta ihan puhtaasta mielenkiinnosta, en ole saanut edes kirjaa itselleni (kuvaamani kappale on työpaikan omstuksessa). Omasi saat täältä: tibiale.fi tai vaikka prismasta. On ne nilviäiset vaan kiehtovia!

4 kommenttia:

  1. Vaikuttaa hyvältä teokselta. Vähän hintava tosin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei se mikään ihan halpa ole. Onneksi siinä on joka euron edestä sisältöä!

      Poista