25.1.2015

Resepti • Helppo juustofondue

Tämä resepti on kaukana ekologisesta tai terveellisestä, mutta talvi vaatii pientä juhlaa aina välillä. Tämä ukkoni bravuuri, juustofondue, on ihan parasta suureen tai pieneen juhlaan. Kavereille ollaan useasti tarjottu tätä juhlarokana ja harva ei ole maininnut asiasta jälkikäteen. Viimeksi syötiin fondueta uutenavuotena ihan perheen kesken ennenkuin mentiin ulos katsomaan räiskintää ja tässä siitä teille siitä repsutti kun kerrankin tajusin räpsiä muutaman kuvan.

Paprikajauhe, luomuvalkkari, valkosipulin kynsi, maizenaa ja kolmea eri juustoa: emmental, gruyére ja ritari.

Fonduen teko on kaiken lisäksi helppoa, kunhan vain omistat fonduekeittimen. Vai mikäsennimionkaan. Etkä unohda tarkistaa, onko sitä polttonestettä (sinolia?) ajoissa.

Viinissä pulppuaa mausteet.
Eli hanki nämä, jos teet neljälle:

- kolmea eri juustoa: emmental (puna- tai mustaleimaista), gruyére ja ritari, yhteensä kilon verran, jokaista noin kolmasosan verran painosta.
- 2 dl valkoviiniä
- 1-4 valkosipulinkynttä, maun mukaan
- maizenaa
- paprikajauhetta
- mustapippuria
- vaaleaa patonkia, jos otat esipaistettuja patonkeja, niin kolme patonkia riitää neljälle hengelle.

Paista patonki ja leikkaa se noin 5 cm kuutioihin. Raasta juustot ja hienonna valkosipuli. Sytytä tulitsydeemi ja laita se padan alle.

Kaada valkoviini pataan, perään valkosipuli, mustapippuri ja paprikajauhe.

Odota, että pata lämpiää niin, että seos alkaa pulppuamaan. Silloin lisätään juusto kourallinen kerrallaan sekoitellen. Odota välillä, että juusto sulaa kunnolla.

Kun kaikki juusto on sulanut ja sekin pulppuaa, jää pataan vähän rasvaista lillua, sen saa aisoihin kun päälle ripottelee vähän maizenaa ja sekoittelee pari minuuttia. Säädä tuli pienemmälle ennen ruokailua, ettei herkku pala pohjaan.

Sitten patonkia puikkoon ja eikun dippaamaan! Nam!
Odotetaan, että kuumenee.
Juusto sekaan hiljalleen. Tämä on tuskallisin hetki, joka tuntuu pidemmältä, kuin oikeasti on.
Lillut kuriin maizenalla ja eikun herkuttelemaan!

Valkoviini liottaa juuston rasvan. Jos rasvalillua jää paljon pintaan, oli viiniä liian vähän, laita seuraavalla kerralla enemmän. Viinin alkoholihan kerkeää kiehua pois ennenkuin pääsee maistelemaan, joten tämä on ihan turvallinen ruoka lapsillekin.Moni käyttää ranskanleipää patongin sijasta, mutta taktisesti patonki voitaa, sillä fiksu painaa puikkonsa vähintään yhden kuorireunan, mieluiten kahden läpi. Ei putoa pala. Jos pala putoaa juuston sekaan, niin on erilaisia sääntöjä, mitä pitää tehdä. Juoda kirsikkaviinaa, laulaa laulu tai vaikka mitä. Keksi vaikka oma sääntö!Mutta muista, että tuli ja kuuma, sulanut juusto eivät ole leikin asia! 
Ipana saa aina kaksi tikkua, niin saa laskea toisen lautaselle viilenemään sillä välin, kun kauhoo seuraavaa palaa.
Tykkää Puskantakaa-Facebooksivuista, niin saat ilmoituksen uusista blogipostauksista!

6 kommenttia:

 1. Varmasti hyvää!! Fonduekeitintä ei kylläkään vielä ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just kävin kierrätyskeskuksessa, missä keraamisen version olisi sanut vitosella. Suosittelen jos yhtään on naposteluhenkinen ihminen. Sit voi myös tehdä liemifonduetä vaihtelun vuoksi :)

   Poista
 2. Meillä ei olekaan syöty fondueta vuosiin, mutta nyt iski himo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se syntisen sulan juuston ihanuus...! Ihan parasta. Tehkää, tehkää!

   Poista
 3. Herkulliselta vaikuttaa! Suolaiset fonduet on jääneet väliin, mutta suklaafonduella on kyllä nautiskeltu ;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, suklaafondue juustofonduen jälkkäriksi! Jos vielä keksisi alkuruokafonduen, niin voisi tehdä fonfueillallisen! Vaan kukaan ei jaksaisi niin montaa herkkua putkeen ;)

   Poista