1.2.2015

Ihan ihme hillo - eiku marja


Joka kesä pitää olla joku hassu kasvi kokeilussa, josta ei yhtään tiedä, mitä seuraa. Viime talvena kylvin ihmemarjan, wonderberry. Siemenet tilasin briteistä kun tuttavat tekivät kimppatilauksen.

Tässä plantussa on hyötykasville uskomaton 30 päivän itämisaika! Hölmönä kylvin nuo kuivumisherkkiin turveruukkuihin ja kuudesta siemenestä iti lopulta anoastaan kaksi. Olin kyllä jo vähän luovuttanut. Mutta sieltä ne tulivat.

Pikkutaimet näyttivät kovasti paprikoilta. Ja kasvoivat nopeasti tanakoiksi pikkupuskiksi ikkunalaudalla. Toukokuussa kun aloitin karaisun, oli niissä jo ensimmäiset pikkumarjat! Korkeutta plantuilla oli siinä vaiheessa ehkä 35 cm.

Kesän mittaan sain katua, että istutin pensaat kasvihuoneen ovensuun kohdalle. Pituutta noille kertyi parisen metriä ja nuo kaksi pensasta levisivät melkein toiselle puolelle kasvihuonetta. Pakko oli sitoa nuo pensaat narulla tiiviimmin, tai ei olisi päässyt ohi. Nämä siis vaativat suuren tilan!

Satoa kasvarin katossa asti...
Ihmemarja on sukua tomaatille, munakoisolle ja perunalle ja hämmästyttävästi suuri osa suvun edustajista ovat TODELLA myrkyllisiä. Suomessa kasvaa villinä kutakuinkin ihmemarjan kanssa samannäköinen mustakoiso, joka on suhteellisen myrkyllinen. Näitä ei kannata sekoittaa toisiinsa!

Kinkkistä ihmemarjan kohdalla on siis se, että marja on myrkyllinen siihen asti, että se on kunnolla kypsä. Ja siihen menee aikaa. Marja näyttää erehdyttävän kypsältä tooooodella pitkään. Helpoin tapa erottaa raaka marja kypsästä on sen litistäminen. Kun hedelmäliha on lilaa eikä vihreää, on marja kypsä.

Etusormen välissä on raa'an marjan siemeniä, kämmenen puolella kypsää kamaa.
Jos itse kasvi kiinnostaa, niin tässä on siitä enempi tietoa: paisleycarrot.com

Kiehuu, kiehuu.
Ihmemarjan makuhan ei ole juuri minkäänlainen kypsänäkään. Suoraansanottuna aika tylsä ja mitäänsanomaton. Seurasin planttua ensimaistiaisten jälkeen vähän aprikoiden – olisikhan tästä mihinkään? Mutta luotin interwebin lupaukseen hyvästä hillosta ja hoidin homman loppuun.

Sadonkorjuun jälkeen keitin siis helpon hillon:

Yksi osa hillosokeria kolmeen osaan marjaa. Sekaan yhden appelsiinin kuoret ja sen mehu, ainakin se riitti kun tein noin kolmesta litrasta marjaa. Keitetään aika pitkään, tuo on kovin juoksevaa tavaraa, eikä meinaa kiinteytyä millään. Purkitetaan ja annetaan seistä parisen viikkoa.

Tässä näkyy marjan mahtava väri, kun appelsiinin kuori on pinnalla.
Ja tuli muuten hyvää! Ehkä rinnastaisin enempi marmeladiin kuin hilloon, mutta nyt tiedän, mitä talven ajan tulee laitettua paahtoleivälle, nimittäin ihmehilloa. Tämä marmela-hillo sopii varmasti myös erinomaisesti joulutortun tapaisiin leivonnaisiin, missä hillon maku pääsee kunnolla esille.

Kuumensin purkit ennen purkittamista, mutta liian kuumiksi ja yksi purkki sanoi sopimuksensa irti.
Roskiinhan tuo oli heitettävä, ettei tulisi syöneksi lasinsiruja. Nyyh.
Herkku-herkku nam!


Keräsn myös talteen siemeniä oikein kunnolla. Vaan hiiret olivat käyneet popsimassa 95% niistä, mokomatkin!
Koska tämä oli hauska kokeilu, niin ajattelin jakaa keräämäni siemenet sinulle, jos haluat kokeilla tätä erikoisuutta ensi kesänä (niitä jäi onneksi reilusti hiirtenkin jälkeen). Laita Puskantakaa-facebooksivun postauksen alle heppauksesi. Siemeniä riittää kahdeksalle ensimmäiselle. Saat siemenet postittamalla minulle kirjekuoren, jossa on valmis palautusukori itsellesi, tai voit noutaa pussukan minulta. Wonderberryn kylvöaika alkaa kohta olla käsillä, joten heppaa pian!

12 kommenttia:

 1. Voi hyvänen aika, mitä harmia tuosta lasipurkin särkymisestä! Meinaatko itse kasvattaa vielä ensi kesänä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan se harmillista, kun siinä meni iso osa sadosta ja ihan loppumetreillä vielä. En varmaan tänä vuonna voi kasvattaa tuota, sillä minulta uupuu kasvihuone tänä kautena! :O Aika hurja tilanne, mutta eiköhän se korjaannu seuraavaksi kesäksi. Kunhan tilaa on ja hillot loppu, niin ehdottomasti laitan uusiksi, tuosta hillosta tuli namskis! :D

   Poista
 2. Ohhoh, onpahan sillä ollut kasvuvauhtia! Onko kasvi yksivuotinen, vai oletko elättänyt sitä tämän talven yli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole edes ajatellut, että tuon hurjimuksen raahaisi sisälle :D Ehkä se on monivuotinen, mutta epäilen kyllä.

   Poista
 3. Hyvä, että vinkkasit lukemaan loppuun asti. Hep!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitatko FB:n puolella minulle visetin, niin saat ohjeet? :)

   Poista
 4. Näitä kasvattelin viime kesänä kaksi pensasta, amerikkalaisista siemenistä. Toisessa puskassa marjat maistuivat erinomaisilta, toisessa sen sijaan olivat aivan puumaisen mauttomia - vaikka olisin odottanut kuinka.
  Luin sitten jostain, että wonderberryn kohdalla voi olla kyse jonkinasteisesta geneettisestä vaihtelusta, ei siis olisi täysin stabiili tämä laji..?
  Nyt tulossa yksi taimi, ja toivon siitä maukasta satoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerro syksyllä, minkä makuinen tuli. Minulla kummatkin puskat tuottvat hyvin ei-minkään-makuista marjaa. Hmm, nyt alkoi tehdä mieli paahtoleipää ihmehillolla :D

   Poista
 5. Kuulostaa mielenkiintoiselta uudelta lajilta. Ehkä minäkin kokeilen muutaman vuoden päästä, kun silloin meidän pienet puutarhurit ovat sen kokoisia että uskovat jo, ettei marjaa todellakaan saa syödä ennenkuin on kypsää. Tiedätkö pärjää tämä vain kasvihuoneessa, vai voisiko kasvattaa ulkona? Muistelen lukeneeni että tomaattikin olisi oikeastaan monivuotinen vaikka täällä aina käytännössä yksivuotinen(en ole ihan varma mutta näin on jäänyt mieleeni). Että sen voisi ruukussa talvettaa. Ehkä tätä marjaakin voisi kokeilla talvettaa jossain kellarissa tmv. ruukussa, jos leikkasi syksyllä matalaksi. Kun on tomaatin sukuinenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä pärjääkö avomaalla, mutta jos pärjää kasvihuoneessa, niin miksipä ei pärjäisi lämpimällä seinustallakin siinä, missä tomaatti. Ainahan sitä voi kokeilla! :) Kuten sitä talvehdittamistakin. Aika rajusti sitä saa leiata, jos meinaa saada sisälle, tuo kasvaa parimetriseksi puskaksi...

   Poista
 6. facebook.com/sannankasvimaalla3.11.2015 12.27

  Ei sulla ois vielä näitä jemmassa? Kokeilisin mieluusti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Sanna, anteeksi, että vastaus on viipynyt. Löysin juuri ihan pienen pussukan siemeniä kesältä 2014 (tältä vuodeltahan ei ole siemeniä kun en kasvattanut ihmemarjaa änä kesänä). Laitan sinulle viestiä fb:n puolella!

   Poista