14.3.2015

Vuoden 2015 tomaatit


Noniin. Tomaatit on kylvetty ja taimet kasvaa porhaltaa. Viime vuonna en kirjoittanut lajikkeista halavatiun sanaakaan, sillä kesä oli niin syvältä tomaattien suhteen. Jäätävän kylmä kesäkuu hidasti kaiken. Siis juhannuksen jälkeenkin sai tehdä pihatöitä toppatakissa ja pipossa, prkl! Eipä tullut mikään mahtisato ja jopa siementen kunto hermostutti, itävätkö vai tuliko sutta, kun piti muutamaa lajiketta kypsytellä sisällä ilman, että ensimmäinenkään tomaatti olisi kasvihuoneessa lähtenyt punertamaan.

Nomutta. Ensi kesänä ei voi millään supersadoilla hurrailla, kun ei ole kasvihuonetta, vaan taimet saavat asustella pitkin poikin avomaalla ja seinustalla. Katsotaan sitten syssymmällä miten meni. Mutta nyt ne on kaikki kylvetty (paitsi ehkä yksi laji, josta ystävällinen puutarhakeiju minulle kuiskasi, nimittäin ruokakaupan tommies-pelletomaatit, jotka ovat kuulemma todella hyviä ja satoisia). Ja 100% lajikkeista on jo itänyt, jee!

Hontelot ja onnettoman pitkät taimet. Mutta ei haittaa, kohta ne voi koulia omiin ruukkuihinsa ja upottaa sirkkalehtiin asti.
Black cherry

Laitan tomaateista multiin kaksi siementä per lajike. Jos on todella vanha siemensatsi, laitan useamman. Jos lajikkeita on kolmenkymmenen nurkilla, on yleensä yksi lajike, josta kumpikaan siemen ei idä, eli pitää tehdä uusintakylvö. Tänä vuonna yksi ainut siemen jätti itämättä.

Sitten hoidan kaikkia taimia istutusvalmiiksi ja siinä vaiheessa diilaan tuplista toisen pois (joka lajistahan ei yleensä ole kahta). Töissä ovat jo tottuneet Alixin keväiseen taimimyyntiin ja plantut häviävät alta aikayksikön, mutta tomaatintaimet kelpaavat myös vaihtokaupatessa puutarhaharrastajien kanssa.

Noniin, sen suuremmitta pulinoitta, vuoden ehdokkaat ovat:

"pakko-kylvää-joka-vuosi" -sarja:
- Rosalita
- Black pear
- Black cherry
- Amish  gold

"nämä-ovat-aika-kivoja" -sarja:
- Yellow pear shaped
Green sausage
- Tigerella
- Outdoor girl
- Gardeners delight
- Green sausage

"uudet tulokkaat" -sarja:
- Great White
- Orange russian 117
- Silvery Fir Tree
- Irman ihme
- Green envy

Ja vielä pitää laittaa oman risteytyksen F2-siemenet jatkokokeiluun.

Eli yhteensä 15 lajiketta. Ehdoton jokavuotinen lajike on aina kuusveen oma "ruskea tomaatti", eli helppo, herkullinen, älyttömän satoisa black cherry, jota poika on itse hoivannut kolmevuotiaasta asti. Siis pienenä minä toki hoidin koulimiset ja kastellut, mutta poika on itse kylvänyt, näpäytellyt kukat, karsinut varkaat, poiminut herkut (jakanut ne muiden kanssa) ja tietenkin kerännyt siemenet talteen seuraavaa vuotta varten. Äiti on ylpeä.

Toivon mukaan saadaan kasvihuoneen puutteesta huolimatta satoa sen verran, että saan ukoille keitettyä heidän lempisoosia, eli kepsuttia. Nyt viedään viimeistä pulloa viime vuodelta... Peukut pystyyn!

Tämä herkkukimara on työn palkka. Ei mikään huono palkka.
-----------------------------------------------
Tykkää Puskantakaa-Facebooksivuista, niin saat ilmoituksen uusista blogipostauksista!

12 kommenttia:

 1. Juuri äsken kylvin omani, taisi tulla neljää vai viittä eri tomskua. Mukana myös omat kestosuosikkini Black cherry ja puutarhurin herkku<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Black cherry on vaan kertakaikkisen huippu! :D

   Poista
 2. Mulla tän viikonlopun jälkeen kylvettynä 30 tomaattilajiketta. Ja tilaa on maks. 20 lajikkeelle. Vaikeuksia siis tilattu... joistain kylvin 3 siementä ja tietysti kaikki semmoisista ovat itäneet. terv. A.H.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, mulla on ihan sama ongelma, sillä tänä kesänä ei ole kasvihuonetta lainkaan. Tomaatteja ei vaan VOI kylvää liian vähän. Mutta mielessäni nuo muuttavat jotenkin terassille asustelemaan erilaisiin astioihin. Ehkä. Katsotaan.

   Poista
 3. Minä ajattelin kylvää tomaatit huomenna. Valitettavasti minullakin tahtoo tulla liikaa laitettua ja sitten tuskailen niiden kanssa, kun eivät mahdu minnekkään, no ystävät kyllä huolivat ylimääräiset ;-P
  Toissa kesä kun oli todella lämmin tomaatit kasvoivat paremmin saunan seinustalla kuin kasvihuoneessa, joka oli aivan liian kuuma! Toivotaan siis sinulle lämmintä kesää :-D

  VastaaPoista
 4. Ihanan värikästä satoa! Viime kesänä meillä oli kasvihuoneessa Balck cherry, joka tuotti tosi hyvin satoa, mutta nyt tänä vuonna jätin sen väliin, kun tuli ostettua muita lajikkeita. Olen vähentänyt tomaatin kasvatusta. Sen sijaan olen innostunut kasvattamaan enemmän kurkkuja. Kasvihuonekurkut tuottavat todella hyvin satoa. Mukavaa viikonlopun ja maaliskuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin ihan kuin karkkikulho? :D Täällä kasvaa yleensä myös paprikaa, chiliä, kurkkua ja herkkuhyppykurkkua. Mutta edelleen tomaatti on minun ykkösherkku. Kasvihuonekurkku on herkku, joka ei ole minulla toiminut, koska kastelu on ollut kovin epätasaista (kasvihuone mökillä). Mutta ajattelin panostaa automatiikkaan, josko minäkin hurahtaisin kurkkuun :)

   Poista
 5. Täälläkin tänä vuonna 'vain' 15 lajia tiedossa... Yllätys oli iso, kun jotkin siemenet eivät antaneet elonmerkkiä.
  Tunnustan laittaneeni tänään vikat siemenet... Kelta-ja oranssipainotteista tänä vuonna, Zolotoy Korol, Khurma, Gold Nugget, Orange Strawberry ja keltainen markettitomaatti :)
  Mustiakin on muutama, ne ovat tomaattimakumaailman kulmakiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltaiset ja ruskeat tomaatit ovat niin herkullisia, että on ihme, että punaiset tomaatit ovat valtavirtaa :P Mutta toiset tykkäävät hapokkaammasta tomaatista, minä maaaaakeasta :)

   Poista
 6. Hei kysäisen, onko tuo "Irman ihme" sama tomaatti kuin härkätomaatti? Viime vuonna kasvatin tomaattia, jossa ei ollut sisällä sitä löysää siemenmassaa kuin ehkä herneen verran, ja siitä sain tälle keväälle siemenet. Malto ei ollut hapokasta, vaan aivan ihanan mietoa mutta aromikasta. Kokki-poikani tunnisti sen härkätomaatiksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Härkätomaatti on ehkä ruoanlaitossa tunnetuimoia pihvitomaatteja. Irman ihme on suomalainen harrastelajike, pihvitomaatti-tyyppinen sekin :)

   Poista