8.7.2014

RESEPTI • Paras purkkisärki

 Puskantakaa-reseptit pyrkivät olemaan ilmastoystävällisiä, 
mutta helppoja ja maukkaita, keskittyen oman sadon hyödyntämiseen. 
Reseptit ovat useimmiten omia sovelluksia jostain löydetyistä resepteistä 
ja pyrin kertomaan lähteen, mikäli se on edelleen muistissa. 


Kesällä joka ikinen ipana haluaa ongelle. Mutta mitä ihmettä pitäisi tehdä niille miljoonalle pikkusärjelle jotka ovat innokkaan kalastajan saalis? Ja joka vielä olisi helppoa ja hyvää? Särjestähän ei tule mitenkään hehkeää kalakeittoakaan. Vastaus on purkkikala! Ihan superhyvää, helppoa ja ekologistakin. Vähän siinä saa näprätä, mutta lomalla on ihana näperrellä. Huomaan, että taidan olla purkitusfriikki. Mutta on vaan niin kiva tehdä kerralla paljon ja purkitetuttuja tuotoksia ei ole kiire syödä pois.

Eli miten purkkikala toimii? Tässä reseptissä ei ole oikeastaan mitään selviä grammaohjeita, kaikki tehdään oman maun mukaan. Mutta tässä perusohje.

Ensin otat vastaan särkisaaliin. Vaikka kuinka pieni fisu kelpaa ja sekaisin voi olla ihan kaikensorttista pikkukalaa. Perkaa kalat, leikkaa pois päät, kidukset kiduskaarineen ja evät. Lahnat on hyvä suomustaa, niiden suomut ovat hehtaarin kokoiset, muita ei tarvitse suomustaa. Leikkaa vielä "sillipaloiksi".

Tämänkertainen pikku saaliimme perattuna ja saamassa pientä savukäsittelyä grillissä. Nam!
Sitten otat puhtaat purkit esille. Puhdas tarkoittaa tiskikoneessa jossain vaiheessa käytettyä, ei tarvitse olla steriiliä. Paras koko on sillipurkki, ne ovat silleen suunniteltu sopiviksi annospurkeiksi.

Leikkaa sipuli kuutioiksi (määrä riippuu kalan määrästä), ota esille pippuria ja suolaa sekä luomuketsuppipurkki.

Tämä sipuli oli vähän turhan suuri tälle kalamäärälle. Mutta sipuliahan sopii laittaa oman maun mukaan.Laita ensin purkkien pohjalle kerros sipulisilppua ja lado siihen sitten kerroksittain kalapaloja, sipulia, hippusen suolaa ja pippuria ja ketsuppia kunnon struuttaukset. Päällimmäiseksi vähän sipulisilppua ja niskaan kunnon loraus öljyä. Ei purkin täydeltä, vaan niin, että pohjalle kertyy muutama sentti.

Purkit valmiina uuniin. Yhdessä vain on ketsuppia, ja sitäkin aällä kertaa, ettei savun maku peity.


Voit myös testata erilaisia mausteita, tässä reseptissä kuvatut kalat savustimme ensin samalla kun savustimme muutakin ruokaa. Näistä purkeista osasta tehtiin ketsupillista ja osasta ketsupittomia.

Sitten laitat kannet päälle kevyesti (ei silleen hampaat irvessä kiinni) ja siirrä ritilälle kylmään uuniin. Laita alle uunipelti, sillä usein joku purkki kuplii yli, ja on himppasen helpompi pestä uunipelti kuin uuni (been there, done that). Lämpö 125 asteeseen ja odota neljä tuntia. Sitten väännä kannet kunnolla kiinni, polta käpäläsi pariin otteeseen siinä samalla, laita purkit heti takaisin uuniin ja anna purkkien jäähtyä uunin kanssa.

Säilytä purkkisärki jääkaapissa. Jos et syö hetinytpois, niin nämä säilyvät pitkään! Tässä kuvassa syödään kaksi vuotta sitten tehtyä kalaa. Ihan koemielessä olen jättänyt avaamatta, mutta nyt oli ihan pakkosaada. On edelleen oikein hyvässä iskussa, nam!

Tässä purkki pöydässä, eikä yhtään häpeä kaupallisten tuotteiden rinnalla!


Uuni hauduttaa kalan sörsseliksi. Silmä erottaa selkärankaa ja vaikka mitä, mutta suu ei enää erota niitä! Vau! Vähän tuota voisi verrata sardiineihin, mutta on vielä pehmeämpää ja täyteläisempää (etenkin jos on käyttänyt kunnolla ketsuppia). Meillä tämä ruoka kelpaa pikkukalastajalle todella hyvin. Purkkisärki on aivan mahtavaa tavaraa uusien pottujen kanssa, leivällä tai vaikka missä.

Viisvee jätti parhaan viimeiseksi! Sanoi itse kysymättä, että oma kala on parempaa kuin kaupan.


Mitä suuremman satsin teet kerralla, sen ekologisempi. Tässä reseptissä käytetään uunia pitkään, joten fiksuinta on täyttä se kerralla kunnolla. Olen parhaimmillaan tehnyt puolen kauppakassin verran purkkisärkeä kerralla. Siinä meni toki tovi, että sain kalat käsiteltyä, mutta oli se sen arvoistakin.

Sissi tuli lopuksi pesemään ylijäämävoinokareen. Ylimääräkalaahan ei jäänyt. Ja muutenkin tomaatti ja sipuli
ovat kissoille myrkyllisiä yhtään suuremmissa määrissä. Maitotuotteetkaan eivät ole kissanruokaa...

4 kommenttia:

 1. Tämä on todella hyvä ohje, juuri näin. Maustamisessa suosikkini on inkivääri-chili-yhdistelmä, mutta eniten olen tehnyt juuri tuolla ohjeen mukaisella sipuli-suola-pippuri-yhdistelmällä. Suuret kiitokset ohjeen tekijälle :) Ville

  VastaaPoista
 2. Oltiin äsken vaimoni (Shanghaista, Kiina) kanssa ongella ja särkikaloja + 4 pientä ahvenaa. Tietysti se isoin (särkikala) pääsi karkuun mutta että ei menisi kalavaleeksi niin kokoa ei kerrota!Kiinalaiset osaavat arvostaa todella paljon nimenomaan särkikaloja. Pyöräyttävät wokkipannussa missä kuuma öljy, soijakastike (mikä ei ole se Suomessa yleisimmin käytetty musta suolaliemi!), vähän erillaiset mausteet, ja kylämaistuu! Huomenna täytyy isännän jotenkin yrittää vähän päteä joten otetaan tästä ohje ja elämäni ensimmäistä purkkikalaa tekemään! :) Pienenä mainoksena vielä, sähköuuni "pöhisee" tietenkin aurinkoisena päivinä itse tuotetulla energialla, sillä maahantuomme, teemme tarjouksia, ja asennamme aurinkovoimaloita mökeistä teollisuuteen. Nimimerkistä löytyy yhteistiedot ;)

  VastaaPoista
 3. ... ja pienenä korjauksena vielä ... ei ne paneelit suoraa aurinkoa tarvitse, valoisuus ratkaisee ja pilviselläkin ilmalla tuottaa!

  VastaaPoista
 4. Eipä näy aurinkopaneelimiehen tietoja. En plokkaa,ehkä siksi ei näy..Satunnainen kävijä vaan. Muuten mukava ohje hyljeksityille särkikaloille.

  VastaaPoista