21.12.2013

Lipsahdus, ehkä kohtalokas sellainen

Nyt se stten tapahtui. "Talvi" on ollut harmaa ja puutarhapuolella hiljainen, joten olen löytänyt tseni useasti netin mitä erilaisemmilta "orkideat for dummies" -sivustoilta. Kaupoissa perhoskämmekät tuntuvat hyökkäävän joka suunnasta ja minä väistelen minkä kerkeän ja pystyn, silmät kiinni, ei-ei-ei. Ynh, Auh. Urgh. Onpa ollut vaikea pitää näppinsä kurissa. Liian monta orkideaorjaa tunnen, niille kun antaa sen kuuluisan pikkurillin niin pian omistaakin orkideahuoneen ja se kastelu. En ole koskaan ollut mikään luotettava huonekasvien kastelija. Olin päättänyt, että sisäkasveja en ota, akvaariot, kissat, ratsastaminen, tanssi ja puutarhanhoito saavat olla riittävä määrä harrastuksia. Niin, ja tämä bloggaaminen. Ynh. Auh. Ei-ei-ei.

Hetkellisen helpotuksen orkideakuumeeseeni antoi Vantaan Bauhaus. Livahdin tavalleni uskollisena miesseurueesta puutarhatuotteiden puolelle ja silmät kiiluen näin ensimmäiset orkideapussit. Siihen se innostus muuttui lähes fyysiseksi ällötykseksi, kun vastassa oli upeat, suuret, hotavan valkoiset perhoskämmeät parhaassa kukassaan - peitettyinä spraymaaleilla ja glitterillä. YÖKS! Siinä meni fiilis niin totaalisesti, että mitkään muut orkideat eivät enää maistuneet.

Mutta. Eilen. Käytiin pikkuisessa lähi-K:ssa ruokaostoksilla, sillä välin kun taistelu-audit ja pusku-bemarit täyttivät joulutunnelmallaan isojen markettien ja läheisen suuren kauppakseskuksen parkkipaikat (pahoittelen jos ajat juuri jotain noista autoista. Tai en tiedä pahoittelenko sittenkään, heh). Ja siellä juuri työntekijä nosti aiemmin sisääntulossa tyrkyllä olleita orkideoita joulukukkien tieltä ylimmälle hyllylle pois näkösältä. Paristakymmenestä ruukusta jo puolet olivat täysin kuihtunein kukin ja lopuista oli vähintään nuput kuihtuneet. Noiden tila suretti nin kovasti siellä piilosalle nostettuina, viittä vaille roskikseen menossa, että valitsin joukosta terveimmän näköisen ja nostin kauppakoriin.

Miehet tulivat juuri silloin kauppaan, ja ukkoni sanoi nauraen viisveelle "Kato, luulin, että mennään ruokakauppaan, mutta äiti menikin kukkakauppaan".  Punastuin.

Voi sitä tyydytyksen tunnetta, kun kotona sain upottaa rutikuivan ruukun ruttuisen kuivine juurineen ihanan virkistävään vesikylpyyn. Ja heti iski huoli, onko vesi sopivan lämpöistä, kauanko uskallan jättää sen tuohon, onko se nyt varmasti imenyt riittävästi, mistäköhän saan kunnon orkidearavinnetta, paahtuuko se tuolla ikkunalaudalla patterin kuumuuteen...

Niinpäniin. Tuli sitten talvipäivänseisauksen kunniaksi annettua se pikkusormi ja ruvettua orkideaorjaksi. Aika kertoo, olenko hyvä vai huono sellainen.

8 kommenttia:

 1. Heh, minä olen vielä välttynyt moiselta kiusaukselta, kun olen kaikki lahjaorkideat ansiokkaasti saattanut kuolon porteille. Jos sattuisi kauppaan just, kun niitä ollaan heittämässä pois tai jotain, voisin ehkä suostua pelastusoperaatioon minäkin - ehkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut, että lahjakasvit ja itse silmät kiiluen hankitut kasvit selviävät hyvin eri prosentllla ;)

   Poista
 2. Tästä sitten rakentelemaan, sain juuri oman pakettini postista (joululahja itselleni) :) http://www.dusk.se/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uijui, mikä vinkki. Yhteen jos toiseenkin projektiin ;)

   Poista
 3. Hih, mä just eilen sanoin nimenomaan ruokakaupassa Jounille, että onneksi sä olet mukana vahtimassa - mä muuten ostaisin näitä varmaan aina, kun vastaan tulee. (En niitä siniristilippuhirvityksiä, mutta oli siellä ihan nättejä luomumpiakin...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo mietin, että saisko noita kukattomia ilmaiseksi, ennenkuin menevät roskiin. Mutta tuskinpa saa.

   Poista
 4. Mitä "orkideat-for-dummies" -sivustoja!? Infoa heti kiitos! :D Kolme olen lahjaksi saanut ja kaikki on jo kuopattu :( En tajua, mitä niille tapahtui. Olisi kiva saada edes yksi pysymään hengissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://www.orchids.uk.com/beginnersthree.htm
   http://www.orchid-care-tips.com/growing-orchids-for-beginners.html
   http://www.aboutorchids.com/
   http://www.suomenorkideayhdistys.fi/index.php?p=perhosorkidean-hoito

   Noista aloitin, lyömällä googleen "orchids for begnners" hauksi. Nyt katsotaan kuoppaanko tuon kasvini vai kasvaako se ;) Vielä se elää ja juuretovat vihreät, mikä on hyvä juttu. Vielä pitäisi perata kasvualusta ja selvittää, ettei se ole maatunut liikaa. Jännää puuhaa.

   Poista