26.1.2014

NIKSIPIRKKA • Aika kylvöjen!

Jos multasormea särkee, niin ei hätää - sitä pääsee hoivaamaan kylvämällä perennoja. Ai nyt vai? No juujuu.

Hanki itsellesi ihanien perennojen siemeniä, ainakin rautakaupoissa on jo siementelineet esillä. Ota tomaattirasia tai kannellinen viilipurkin mallinen kippo tai vaikka pieni kukkaruukku. Jos purkissa ei ole reikiä itsestään, tee niitä (saavat olla reilun kokoisia, sekä pohjassa että kannesa). Kylvä siemenet ohjeen mukaan kyvömultaan. Suihkuta multa kunnolla kosteaksi ja jatka suihkuttelemistä muistaessasi päivän-parin ajan.
Teen pohjareiät seinän alareunaan, jottei IHAN kaikki vesi valuisi läpi. Pohjalle laitan tujua mustaa multaa ja pinnalle vielä reilun kerroksen kylvömultaa (joka on hellempää siemenille). Kanteen myös kunnon reiät, että saa hyödyt sula- ja sadevesistä!

Koreissa purkkeja on helppo siirtää kevään tullen.
EI NÄIN! Viime keväänä laitoin purkit keskelle hankea, kasvulaatikoiden 
"päälle". Arvatkaapa vaan mitä tapahtui lumen sulaessa...


Sitten vie purkki pihaan. Valitse varjoisa paikka ja tietty sellainen, jossa kukaan ei astu päälle tai josta ei joku luo lumia ja purkkia pois sen mukana (juu, näitä on nähty). Peitä rasia tai purkki kunnon lumikasalla. Jätä omaan rauhaan kevääseen (katso välillä, että lunta on purkin päällä).

Keväällä kun purkki sulaa esille aloita kastelu. Mitä enemmän multaa käytit kylövaiheessa ja mitä varjoisammassa purkki on, sen vähemmän arka se on kuivumiselle. Älä te mitään muuta, kuin katso, ettei purkki kuivu. Seuraa mielenkiinnolla, mutta älä ihmettele, jos mitään ei tapahdu pitkään aikaan. Jotkut siemenet itävät vasta juhanuksena, jotkut mahdollisesti vasta seuraavana keväänä!

Kun siemenet ovat itäneet ja työntäneet ensimmäiset oikeat kasvulehtensä (sirkkalehtien jälkeen), kouli ne, eli siirrä ne kasvaaan omiin ruukkuihinsa ja hoida kuin mitä kesäkasveja tahansa. Useimmat perennat eivät kuki ensimmäisenä vuotenaan ja voivat perennapenkkiin istutettuina tukehtua isompien varjoon. Toisena vuotenaan ne voi hyvin siirtää perennapenkkiin. Tosin tässä vaiheessa olet jo kylvänyt uusia perennasiemeniä ja sen lisäksi hankkinut taimia täyttämään ne kolot, jotka aioit täyttää näillä siemenkasvatuksillasi. No eipä hätää, aina kasville joku kolo löytyy.

Helppoja ja nopeasti kukivia lajeja, joita mielihyvin voin suositella ensi kertaa hankikylvöjä kokeilevalle ovat punakellukka, päivänkakkara ja erilaiset akileijat.

Kylväminen on ihanaa, kohta on kevät!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti