26.7.2014

NIKSIPIRKKA • Nokkoskäyte lannoitteeksi

Sääntöhän on se, että mitä vähemmän haluat jonkun kasvin kasvavan pihassasi, sen hanakammin se levitäytyy. Ja toisin päin. Ja nokkosiahan meillä kellään ei kasva pihassa, eihän? No, nyt olisi syömisen lisäksi mahtava keino pitää ne kurissa. Pelkkä ajatus saa jo nokkoset kaikkoamaan naapurin puolelle (lisäksi nokkoskeitto, nokosmuhennos, nokkosletut ja vaikka mitkä saavt nokkoset juoksemaan henkensä edestä).

Nokkonen on sekä puutarhurille että kasveille erittäin hyvää lannoitetta. Itsellesi teet niistä lettuja, keittoa, muhennosta ja vaikka mitä superherkkuja. Kasveille teet käytettä.  Näin se käy:

1. Kerää nokkosia kannelliseen astiaan, kerää oikein reilusti, tunge astia täyteen. Älä ota jo kukkineita nokkosia, tai saat kitkeä nokkosvauvoja penkeistä pitkään!
2. Vettä niskaan!




3. Kansi tiiviisti kiinni ja odota viikko.


4. Pidätä hengitystä kun avaat purkin ja nouki rangat pois. Kuvaa tähän ei tarvitse, näky on yhtä ällöttävä kuin haju. Jos haluat hienostella, voit siivilöidä litkun. Mutta silloin en takaa, etteikö haju pudottaisi sinut kanveesiin. Mitä pahemmalta haisee, sen parempaa on käyte.

5. Annostele puoli litraa nokkoskäytettä 10 litran kastelukannuun ja anna normaalin kasteluveden sijasta kerran viikossa. Jos annat joka toinen viikko niin laita litra per kastelukannu, mutta mitä tasaisempi lannoitus, sen iloisemmat vihannekset. Jos laitat vähemmän nokkosia äytteeseen, annostele enemmän. Muutaman kerran jälkeen nenä oppii tunnistamaan käytteen vahvuuden. Trust me. Tästä haisulitkusta pitävät kaikki kasvit, jotka pitävät vahvasta typpilannoitteesta, itse käytän tätä kasvihuoneessa ja pelakuille.

Tomskut sanoo namnam!
Pari kertaa kesässä teen myös käytettä rohtoraunioyrtistä. Se sisältää vielä enemmän ravintoaineita ja etenkin tomaatille niin tärkeää magnesiumia. Magnesiumia tomaatti tarvitsee voidakseen käyttää maasta kalkkia ja ilman kalkkia tomskuun iskee nopeasti latvamätä (osasyy latvamätään on myös kasteluongelmat). Annan rohtoraunioyrtikäytettä keran tomaattien raakileaikana, ennenkuin ne alkavat värittymään ja toisen kerran kun kypsyminen on jo alkanut, mutta vielä on vähän kukkivia tomaatteja. Huomaa, että rohtoraunioyrtti on erittäin hanakasti leviävä kasvi, jota et todellakaan halua istuttaa omaan pihaasi. Itse haen sitä sylillisen sen pari kertaa kesässä tuttavilta, jotka itsekin taistelevat kyseistä planttua vastaan. He ovat yleensä vain tyytyväisiä, että joku tulee repimään vihulaista pois.

Nokkosesta saa myös erinomaista tuholaiskarkoitetta. Silloin annetaan nokkoskäytteen seistä vuorokauden ja sen jälkeen se ruiskutetaan esim. kirvojen niskaan. Jos käytät nokkosvettä tähänkin tarkoitukseen niin sinun kannattaa vähentää lannoiteliuoksena antamista, ettei tule typpiyliannostus.

Näiden kaikkien nokkosen hyötykäyttömahdollisuuksien mukana luulisi nokkosten häviävän pihasta alta aikayksikön!


--------------------------
Tykkää Puskantakaa-Facebooksivuista, niin saat ilmoituksen uusista blogipostauksista!

2 kommenttia:

  1. Meilläkin kasvoi yksi penkillinen rohtoraunioyrttiä, jotka kaivoin juurineen (n. puolen metrin syvyyteen) pois. Mutta vielä sinnikäs kasvaa koivun alla. Tämähän on hyvä tietää, että niistä voi tehdä tomaateille lannoite litkua. Heti tuumasta toimeen. Miten vahvan keitoksella lannoitat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samalla reseptillä olen lannoittanut kuin nokkoskäytettäkin, eli se puolisen litraa isoon kastelukannuun. Vähän käytän nenää apuna, jos tulee TOSI tujua, niin laitan vähemmänkin.

      Poista