16.6.2015

Orkideaarion tausta Osa1

Tähän postaukseen olisi varmaan pitänyt tökätä joku kukkasen kuva, ettei olisi ihan tylsän oloinen, mutta olkoot. Sisältö toimikoon itsenään, heh.

Pitkään olen suunnitellut tekeväni orkideaariostani oikein sademetsän. Elävän taustan, sammalta, saniaisia. Se sai kuitenkin odottaa siihen asti, että olimme muuttaneet, en halunnut muuttaa troopposta lasilaatikkoa keskellä keväträntää.

Nyt olen odottanut niin kauan, että vaikka kevättyöt olivat kuumimmillaan, niin piti saada puuhailtua. Ja onhan sadepäiviä siunaantunut, joiden aikana on voinut antaa itselleen luvan askarrella vähän. Otin siis uuden timantin (tässä juttu sen taloon tupsahtamisesta) ja rupesin hommiin.

Eli näin. Vapaalla kädellä vedin ensin roskasäkkiin maalarinteipillä suurpiirteiset kehykset altaan sivuseinän koon mukaan (kyseessähän on nurkkamallinen allas). Sitten otin purkin polyuretaania ja aloin suihkia ees-taas polyuretaania. Ekasta ei tullut kuin tasainen kermakakku, kun ei ollut oikein tuntumaa siihen, paljonko tuo massa oikein paisuu. Kahdesta seuraavasta tuli sitten oikein hyvät! Sen jälkeen asetin pieniä ruukkuja ja paremman puutteessa polyuretaanipurkkien korkkeja massan päälle, ja suihkin lisää polyuretaania ympäri. Oli kuin kakkua olisi tehnyt.


Ensin suurinpiirtein sivun muoto roskasäkin pintaan.

Suih, suih, kermakakkua.

Ekaan versioon sain kiireessä vain kaksi purkkia (toinen on valkoinen eikä oikein näy).

Toiseen kaivoin kukkapurkkeja ja sain neljä mahdutettua. Purkki polyuretania riitti just ja just yhteen levyyn.

Minua oltiin varoitettu siitä, että tuo haisee, mutta ei se minusta ollut juuri minkään hajuista. Verrattuna vaikka erilaisiin maaleihin niin haju oli varsin mieto. Sormista tuo ei kyllä meinannut lähteä ollenkaan, vasta toisen purkillisen kohdalla huomasin näppärät suojahanskat minipakkauksessa korkin sisällä.

Alapuoli, kun nostin levyn irti muoveista muutaman tunnin päästä. Kuumaisema. 

Nopea mallaus ennenkuin laskin ne alas kuivumaan loppuun. Lupaavalta näyttää!

Sitten piti antaa massan kuivua. Argh. Parin tunnin päästä menin pannuhuoneeseen kurkistamaan ja totesin massan paisuneen vielä lisää. Siinä kohti se oli päältä kuivahtanut, mutta sisätä hattaramaista, joten varovasti irroitin purkit ennenkuin massa kovettuisi täysin. Vähän ne repivät reikää takaa, mutta koska koloihin tulisi orkideoita, niin eipä haitannut.

Viikon maltoin lopulta odottaa. Sitten leikkasin palat muotoon. Ei kovinkaan tasaisesti, mutta sinnepäin. Heti oli pakko mallintaa orkidearuukkua koloon, ja hyvältä näyttää tässä vaiheessa!

Altaan sivun koko piirretty taustapuolelle. Terävällä puukolla
leikkaaminen sujui helposti, eikä tuo murustanut ollenkaan.

Valmiit levyt vierekkäin. Yllättävän hyvä lopputulos! Koitin mallata puunoksaa, johon nuo purkit tulevat.
Katsotaan erottuuko ajatus vielä kankaankin läpi...

Oli pakko kokeilla, miltä pieni orkidea näyttäisi kolossa. 

Seuraavaksi olisi vuorossa vettä imevän erityiskankaan liimaaminen tuohon kiinni. Se ei tule olemaan ihan helppoa, sillä kangashan ei johda vettä jos sen "täyttää" liimalla. Mutta siitä lisää kun pääsen niin pitkälle.

-----------------------------------------------
Tykkää Puskantakaa-Facebooksivuista, niin saat ilmoituksen uusista blogipostauksista!

4 kommenttia:

 1. Oho! Tää sun projektis mykisti. Oottelen jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :D Jatkoa piisaa piakkoin.

   Poista
 2. Tulipa hienoja! Vähän kuin akvaarion taustan tekemistä. Aiotko jollakin maalata nuo, vai yrittää saada pinnat täyteen jotain kasvillisuutta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvinkin paljon kuin akvaariotausta, mutta tämä kelluisi ja olisi luultavasti kaloille myrkyllinen :) Päälle tulee vettä johdattava kangas ja sitten siihen koitan saada sammalta kasvamaan. Ensin pitää saada vesihuolto toimimaan mahdollisimman automaattisesti, sillä en ole mikään jokapäivännyhrääjä ;)

   Poista