Itsetehdyt paperiset taimiruukut. Kyllä. Ne ovat totista totta. Kokeiltu ja hyviksi havaittu. Ei enää kaupparallia oikeankokoisten muoviruukkujen perässä, ei tiskaamista ja kuuraamista, että saa halkeilevat muoviruukut puhtaiksi syksyllä, ei hermoilua keväällä siitä, tuleeko taimiin taimipolte tai home tai jokin muu, mikä ei hankaamisesta huolimatta peseytynykään, ei maitotölkkien pesemistä ja haisevien pakkausten säilömistä. Nämä ruukut ovat ekologisia, puhtaita, täysin maatuvia, yllättävän kestäviä ja kaiken kukkuraksi ilmaisia! Wohoo!
Nythän on chilien kylvöaika, joten pian pitää olla ruukkuja, mihin koulia pikkutaimet (joo-o, ihan tosi, vaikka lumi vasta laskeutui).
Voit toki hankkia hienon puisen ruukuntekimen, niitä saa kaupoista
suomessakin, mutta kätevä emäntä kaivelee kaapista sopivan lasipurkin,
juomalasin tai säilykepurkin. Paras muotti on suoraseinäinen ja reunan
ja pohjan sauma on mahdollisimman terävä (siksi olen valinnut
säilykepurkin pienempiä ruukkuja varten). Lisäksi tarvitset vain sanomalehtipaperia. Ei liimaa, ei teippiä. Vain purkin ja paperia.
Tässä ohje:
|
Jos saat kannen leikattua siististi säilykepurkista, ettet leikkaa itseäsi reunoihin, niin se on mainio muotti. Tai sitten teippaat reunat jollain paksulla teipilllä, ettet viillä ranteita turhaan. |
|
Sitten dyykkaat sanomalehtipaperia. Ota yksi sivu lehdestä, ja taita se pituussuunnassa kahtia. Pituudella ei ole väliä, kunhan se kiertyy vähintään puolitoista kierrosta purkin ympärille. |
|
Laita paperi pöydälle ja kiepauta se purkin ympärille. Purkin pohja tulee ylöspäin ruukkuun nähden (fiksu laittaa siis paperin taitetun reunan ylöspäin), purkin suuaukko on ruukun pohjan tuntumassa. |
|
Seuraavaksi ruttaa muotin suuaukosta sisälle kaikki "irtonainen" paperi. Sisälle työnnettävän paperin pituuden on hyvä olla yli puolet pohjan leveydestä, että saat pohjaan kunnon "tukoksen". |
|
Näperrä purkki irti ruukusta. Ttässä vaiheessa huomaat viimeistään, että
paperi on hyvä kiepauttaa aika tiiviisti purkin ympäri, muttei
kuitenkaan liian tiiviisti, muutoin tässä kohti on vaikea saada purkki
irti ruukusta. |
|
Käännä muotti toisin päin, pujota takaisin ruukkuun pohja edellä ja paina. |
|
Ota taas purkki irti. Tadaa! Valmis ruukku! |
|
Jos ruukun yläreunat repsottavat, saat lisätukea taittamalla yläreunasta sentti sisällepäin. |
Tyhjinä paperipotit tuntuvat kamalilta rimpuloilta, jotka eivät edes pysy pystyssä, mutta kun saat niihin multaa, niin ne asettuvat hyvin. Jos olet tyrkännyt pohjasta sisälle puoli sanomalehteä, niin ruukku ei kuitenkaan seiso vaikka laittaisit sen täyteen kiviä. Muutaman harjoitusruukun jälkeen tekniikka kyllä löytyy ja keksit, miten säädellä ruukun kokoa ja syvyyttä.
|
Kissat huilivat taimihyllyssä, yllä tomaatintaimia paperiruukuissaan. |
Koon voit siis valita kasvatettavan taimen mukaan, esimerkiksi pitkäksi venähtäneen tomaatintaimen saat näppärästi istutettua syvempään ilman että pitäisi pestä maitotölkkejä tai käydä ruukkukaupassa, sinun pitää vain löytää sopivan kokoinen purkki.
Viime talvena tein myös kestävyyskokeen, ja koulin kuusi tomaatintainta paperiruukkuihin tammikuun lopulla. Oletin ruukkujen hajoavan itsestään muutamassa viikossa. Asetin taimet dyno-laatikoihin (niitä mustia laatikoita, missä ruoat tulevat suurkeittiöihin, niitä kannattaa kysyä ei vain kissojen näytelyhiekkiksiksi, vaan myös taimikasvatukseen). Hämmästyksekseni ne hajosivat vasta kun nostin ne laatikosta istuttaessani taimet kasvihuoneeseen alkukesästä! Juuria pilkotti jo paperista läpi, mutta paperi oli edelleen kasassa. Jos tiedät nostavasi ja siirteleväsi taimia paljon, niin nämä eivät kestä kovinkaan monta kuuautta, mutta kaksi kuukautta "vanhat" ruukut kestivät oikein hyvin nostelemista ja kavereille jakamista, kotonakin olin siirrellyt ruukkuja pari kertaa.
|
Lukija-arvonnassa tämä tyylikäs setti! |
Ehkä toteat, että kaupan papri- tai turveruukut ovat kuitenkin helpommat. Minusta itse tehdyt voittavat kuitenkin, sillä kaupan paperi- tai turveruukut kuivuvat nopeammin ja niissä olen menettänyt taimia. "Miten niin kuivuvat nopeammin, nehän ovat samaa ainetta, mutta tukevammat", saatat ajatella. Näitä itsetehtyjä paperiruukkuja saa ladottua selvästi tiheämpään ja korkeareunaisessa dynossa säilytettynä eivät haihduta vettä sivuilta juurikaan. Jotenkin ehkä paperin kuiturakenne myös estää pahimman haihtumisen.
Koska olen nyt raapustanut tätä blogia kohta puoli vuotta, ja 10 000 lukukertaa täyttyi juuri, haluan arpoa pienen itse tehdyn kevätsetin teidän, ihanien lukijoideni, kesken. Laatikossa on tuunaamani taimipotintekopurkki (tuunaukselle en anna minkäännäköisiä kestävyystakeita), pieni lajitelma herkullisten hyötykasvien siemeniä pieneen pihaan tai suurelle parvekkeelle ja muutama tyhjä siemenpussi jotta voisit jakaa siemeiä ystävillesi. Hepitä alla, jos haluat osallista, niin annan viisveen arpoa onnekkaan keskiviikkona 15.1.2014.
Minä kokeilin pari vuotta sitten taitella paperiruukkuja taimilleni. Olivat hyviä ja kestäviä, mutta liian herkkiä kuivumaan kuten turveruukutkin, siksipä olen siirtynyt käyttämään kertakäyttömukeja. Mutta niiden puhdistaminen on työlästä!!!!
VastaaPoistaLuulenpa, että kikka kolmonen on siinä, että pitää paperiruukut riittävän lähellä toisiaan ja korkealaitaisissa purkeissa. Ei nimittäin ollut minkäännäköistä kuivumisongelmaa minulla :)
PoistaHep :-) Minäkin jo vallan unohdin näiden paperiruukkujen teon.. Joitain vuosia sitten käytin pilttipurkkia muottina ja tulikin hyviä pikkuruukkuja. Taidanpa ottaa taas niksin käyttöön, myös isommissa ruukuissa. Näitä voi tosiaan latoa hyvinkin tiukasti dynoon tai karkkilootaan, eikä kuivu kovin äkkiä. Turveruukkuja kokeilleena, nämä toimivat paljon paremmin :-D
VastaaPoistaHep! Pitääpä kokeilla.
VastaaPoistaHep!
VastaaPoistahep!
VastaaPoistaHep.
VastaaPoistaHep!
VastaaPoistaMutta että chilien kylvöaika? Mulla on tossa siemeniä kerättynä, mutta en mä niitä vielä aatellut kylvää.
Mä suunnittelin testaavani vessapaperirullahylsyjä ruukkuina.
PoistaVessapaperirullat ovat ihan jees, jos latoo me tosi tiiviisti, muuten kuivuvat nopeasti. Chili on hyvä kylvää nyt, etenkin jos on pidemmän kasvukauden vaativa lajike. Pari viikkoa menee itämisessä (lämpimässä) ja sen jälkeen vaatii tietty lisävaloa.
PoistaHeps- arpajaisiin ja kiittistä innostavasta vinkistä :) Nämä blogit pitäisikin olla aina kovasti etuajassa kirjoitettu, että hitaammatki ryhtyjät ehtii mukaan ;)
VastaaPoistaHyvä jos vinkki oli hyödyllinen! Superpuutarhurithan osaavat jo kaikki nämä mun "niksit", mutta ei me kaikki muut vielä osata/muisteta :D
PoistaHep!
VastaaPoistaHep! :) Itse olen käyttänyt vähän samanlaista systeemiä, koska mielestäni paperiruukkujen jatkoistutus on helppoa: sinne vaan mullan sekaan, hyvin tuntuu maatuvan! Kuivumisen olen ehkäissyt sillä, että laittaa päälle lasipurkin tai läpinäkyvän muovimukin (muista ilmarako), niin kosteus säilyy paremmin. Tietty tämä vaatii vähän enemmän tilaa. Pari kertaa olen latonut paperiruukut tiiviisti yhteen vedenpitävään rasiaan ja laittanut kelmua kevyesti päälle. Toimii :)
VastaaPoistaKiitos lisävinkeistä! Kaikille kylvöksille kun ei välttämättä löydy eineslaatikoita (lounasruokalan täti katsoi minua epäillen kun kysyin niitä, en tiedä mitä hän ajatteli...).
PoistaViisvee arpoi illasta siemenpottipurkin tinna-irenelle! Onnittelut. Laitatko postiosoitteesi minulle meilitse (alix.antell@gmail.com) niin laitan pikkupaketin tulemaan postissa läipäivinä!
VastaaPoistaJoo täältähän tämä löytyi. Nyt olen tehnyt ruukkuja kummallakin tavalla. Omalla kompostipussien taitteluohjeella ja tällä sinun ohjeellasi. Nämä pysyy paremmin pystyssä kuin minun ja suu-aukko on hieman suurempi, vaikka ruukut suunnilleen saman kokoiset. Niihin mun tekemiin oli tosi vaikea koulia pikkutaimia, kun ei nakkisormet millään onnistunut asettelemaan pikkutaimia kauniisti. Pari tainta katkesi kesken puuhan. No, onneksi niitä oli pikkaisen ylimääräisiä.
VastaaPoistaNuo ovat vielä tukevammat kun heittää ensimmäisen kauhallisen multaa pohjalle. Tosin esimerkiksi tomaatit tungen aina mahdollisimman pohjalle, silloin voisi kyllä kasvattaa komannen käden, että saa kaikki kohdilleen... :D
Poista