Puskantakaa-reseptit pyrkivät olemaan ilmastoystävällisiä, mutta helppoja ja maukkaita, keskittyen oman sadon hyödyntämiseen. Reseptit ovat useimmiten omia sovelluksia jostain löydetyistä resepteistä ja pyrin kertomaan lähteen, mikäli se on edelleen muistissa.
Otin jälleen kerran sitä sarvielukkaa sarvista. Ostin pienen bataatin, palan lanttua, kaskinauriita, palsternakan ja muutaman porkkanan. Päätin paahtaa ne. En aavistanut, millainen makuelämys lopputulos olisi!
Ilta lähestyi ja nälkä kurni. Tavallisen kevyen napostelulautasen kyytipojaksi päätin laittaa juuresidea vauhtiin. Lämmin juuressalaatti, kuulostaa sopivan "olenpa makea ruokabloggaaja" -tyyppiseltä. Tässä nopeasti ja nälissäni ideoimani resepti:
Yliarvioin juuston menekin - tuosta meni alle puolet. |
- porkkanaa
- kaskinaurista
- bataattia
- palsternakkaa
- valkosipulinkynsi
- oliiviöljyä
- siemen- tai pähkinäsekoitusta
- jäävuorisalaattia tai muuta rapeaa ja mietoa salaattia
- suolaa, pippuria, provencen yrttisekoitusta
Valkosipuli on muuten tärkeä! |
Heivataan mikroon viideksi minuutiksi täydellä teholla - tämä lyhentää aikaa uunissa miljoonalla.
Sillä välin hienonnetaan valkosipulinkynsi ja sekoitetaan se reiluun loraukseen öljyä (pitää silmämääräisesti mitata, että juurespalat saa sekoitettua ölyyn, ihan hirveästi sitä ei mene).
Öljy maustetaan vielä suolalla, pippurilla ja reilulla rannelliikkeellä provencen yrttejä.
Kuumat juurekset kaadetaan uunipellille, niskaan ripaus siemensekoitusta, pieniksi murskattuja pähkinöitä, tai mistä jyvistä nyt sattuu tykkäämään. Sitten öljyseos kaadetaan niskaan ja sekoitetaan (näppejä poltellen), kunnes kaikki juurespalat ovat saaneet osansa.
Viimeiseksi murustellaan päälle pieni määrä mustaleimaista emmentalia, vuohenjuustoa tai vaikka vanhaa goudaa - jotain vahvaa juustoa. Siis ihan muutaman juustohöylälliseen verrattava määrä.
Uuniin 150-200 asteeseen siihen asti, että juusto on sulanut ja juurekset näyttävät paahtuneilta. Tai kunnes et kestä odottaa.
Lautaselle laitat ensin ison kourallisen rouskuvaa, mietoa salaattia (silvo se jotenkuten suupaloiksi). Ihan perus-jäävuorisalaatti käy hyvin kaikessa tylsyydessään. Sen niskaan pieni loraus oliiviöljyä, pippuria ja suolaa. Sitten tuot juurekset uunista ja lapioit salaatin päälle.
Kohti ääntä. Kurrrrr. Oli siis niin maan mahtavan parasta! Ugh! Tätä lisää. Jos jonkun vinegretin joskus keksisi, niin se on ehkä ainut, joka voisi mahdollisesti tätä unelmaa parantaa.
Nammm :P! Sekaan vois paiskoa myös chiliä, paprikaa ja ehkäpäs hunajaakin?
VastaaPoistaEhdottomasti! Variaatioita lienee loputtomia (valkosipulia en kyllä jättäisi tästä pois).Tällä kertaa halusin juuresten oman maun pääosaan, siksi yrttipainotteinen maustaminen.
PoistaTäältä vois löytää jotain kivaa... jo tulevan kesän kasvimaallekkin istutettavaksikin.
VastaaPoistaKevät kolkuttaa ovea ja sormet syyhyävät! :D viikonloppuna on aika kylvää chilit!
PoistaAi että, vaikuttaa hyvältää. Pitääkin kokeilla! :D
VastaaPoistaJuuri kakkoskierros on täällä uunissa. Namsk! :D
PoistaBataatissa vain on se ongelma, että jos ei ole luomua, se on kasvumaassaan (ainakin USAssa) ruiskutettu idunestoaineella ( kauppanimellään Budnip). Todella vahva kemikaali, joka aiheuttaa syöpää... Toki kaikki torjunta-aineet ovat vaarallisia, mutta tuosta kyseisestä kemikaalista olen lukenut sen olevan erityisen haitallista. EIkä kuoriminenkaan auta, koska imeytyy ja uppoutuu koko mötikkään... Harmi, sillä bataatti on ollut lempparijuureksiani ja todella pirtä lisäys sosekeitossa.
VastaaPoistaSuomalaiset lantut ovat yleensä puhtaita, samoin kuin perunat - siksi ne saattavat talvella itääkin. Idut ovat terve merkki!
Siinä jälleen hyvä syy suosia luomua! Just tänään bongasin nättejä pikku bataatteja kaupan luomuhyllystä :)
Poista