20.1.2014

RESEPTI • Jumalainen lämmin juuressalaatti

Puskantakaa-reseptit pyrkivät olemaan ilmastoystävällisiä, mutta helppoja ja maukkaita, keskittyen oman sadon hyödyntämiseen. Reseptit ovat useimmiten omia sovelluksia jostain löydetyistä resepteistä ja pyrin kertomaan lähteen, mikäli se on edelleen muistissa. 

Pitkään olen miettinyt, että pitäisi tutustua paremmin juureksiin. Nehän ovat talviaikana sitä ekologisinta ruokaa. Avomaalla, lähellä ja pienellä lannoite- ja vesimäärällä kasvatettuja. Minulle juurekset ovat peruna ja bataatti (niijjust), porkkana, lanttua satunnaisesti raasteena ja niiden lisäksi niitä epämääräisiä kuutioita, mitä keitoissa tapaa. Niin, säilöttyjä punajuuria tulee syötyä pari kertaa vuodessa. Jippadippa.

Otin jälleen kerran sitä sarvielukkaa sarvista. Ostin pienen bataatin, palan lanttua, kaskinauriita, palsternakan ja muutaman porkkanan. Päätin paahtaa ne. En aavistanut, millainen makuelämys lopputulos olisi!

Ilta lähestyi ja nälkä kurni. Tavallisen kevyen napostelulautasen kyytipojaksi päätin laittaa juuresidea vauhtiin. Lämmin juuressalaatti, kuulostaa sopivan "olenpa makea ruokabloggaaja" -tyyppiseltä. Tässä nopeasti ja nälissäni ideoimani resepti:

Yliarvioin juuston menekin - tuosta meni alle puolet.
- lanttua
- porkkanaa
- kaskinaurista
- bataattia
- palsternakkaa
- valkosipulinkynsi
- oliiviöljyä
- siemen- tai pähkinäsekoitusta
- jäävuorisalaattia tai muuta rapeaa ja mietoa salaattia
- suolaa, pippuria, provencen yrttisekoitusta

Valkosipuli on muuten tärkeä!
Leikataan pieniksi ja ohuehkoiksi paloiksi lanttua, porkkanaa, palsternakkaa, bataattia ja kaskinaurista. Tai jotain juureksia. Sekoita keskenään lautaselle. Tee silmämääräisesti niin paljon, että sekoitusta on pari naisen kouallista per ruokailija, jos teet tuhtia alkupalaa. Enemmän, jos teet pääruokaa.

Heivataan mikroon viideksi minuutiksi täydellä teholla - tämä lyhentää aikaa uunissa miljoonalla.

Sillä välin hienonnetaan valkosipulinkynsi ja sekoitetaan se reiluun loraukseen öljyä (pitää silmämääräisesti mitata, että juurespalat saa sekoitettua ölyyn, ihan hirveästi sitä ei mene).
Öljy maustetaan vielä suolalla, pippurilla ja reilulla rannelliikkeellä provencen yrttejä.


Kuumat juurekset kaadetaan uunipellille, niskaan ripaus siemensekoitusta, pieniksi murskattuja pähkinöitä, tai mistä jyvistä nyt sattuu tykkäämään. Sitten öljyseos kaadetaan niskaan ja sekoitetaan (näppejä poltellen), kunnes kaikki juurespalat ovat saaneet osansa.

Viimeiseksi murustellaan päälle pieni määrä mustaleimaista emmentalia, vuohenjuustoa tai vaikka vanhaa goudaa - jotain vahvaa juustoa. Siis ihan muutaman juustohöylälliseen verrattava määrä.

Uuniin 150-200 asteeseen siihen asti, että juusto on sulanut ja juurekset näyttävät paahtuneilta. Tai kunnes et kestä odottaa.

Lautaselle laitat ensin ison kourallisen rouskuvaa, mietoa salaattia (silvo se jotenkuten suupaloiksi). Ihan perus-jäävuorisalaatti käy hyvin kaikessa tylsyydessään. Sen niskaan pieni loraus oliiviöljyä, pippuria ja suolaa. Sitten tuot juurekset uunista ja lapioit salaatin päälle.

Kohti ääntä. Kurrrrr. Oli siis niin maan mahtavan parasta! Ugh! Tätä lisää. Jos jonkun vinegretin joskus keksisi, niin se on ehkä ainut, joka voisi mahdollisesti tätä unelmaa parantaa.


8 kommenttia:

  1. Nammm :P! Sekaan vois paiskoa myös chiliä, paprikaa ja ehkäpäs hunajaakin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti! Variaatioita lienee loputtomia (valkosipulia en kyllä jättäisi tästä pois).Tällä kertaa halusin juuresten oman maun pääosaan, siksi yrttipainotteinen maustaminen.

      Poista
  2. Täältä vois löytää jotain kivaa... jo tulevan kesän kasvimaallekkin istutettavaksikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät kolkuttaa ovea ja sormet syyhyävät! :D viikonloppuna on aika kylvää chilit!

      Poista
  3. Ai että, vaikuttaa hyvältää. Pitääkin kokeilla! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri kakkoskierros on täällä uunissa. Namsk! :D

      Poista
  4. Bataatissa vain on se ongelma, että jos ei ole luomua, se on kasvumaassaan (ainakin USAssa) ruiskutettu idunestoaineella ( kauppanimellään Budnip). Todella vahva kemikaali, joka aiheuttaa syöpää... Toki kaikki torjunta-aineet ovat vaarallisia, mutta tuosta kyseisestä kemikaalista olen lukenut sen olevan erityisen haitallista. EIkä kuoriminenkaan auta, koska imeytyy ja uppoutuu koko mötikkään... Harmi, sillä bataatti on ollut lempparijuureksiani ja todella pirtä lisäys sosekeitossa.

    Suomalaiset lantut ovat yleensä puhtaita, samoin kuin perunat - siksi ne saattavat talvella itääkin. Idut ovat terve merkki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä jälleen hyvä syy suosia luomua! Just tänään bongasin nättejä pikku bataatteja kaupan luomuhyllystä :)

      Poista