Tomaatinkasvatus on hauska pikku projekti, joka ei ole vaikea ja josta voi saada paljon iloa jos muistaa olla stressaamatta lopputulosta. Kuten joku viisas sanoi, tärkein ei ole lopputulos, vaan matka. Tomaatisa saa nauttia paljon jo ennen sadonkorjuuta, sillä sitä saa hypistellä ja tuoksutella mikä on iso osa kyseisen plantun lumoa.
Noniin. Perusohjeisiin, siis.
Eli kipinkapin hankkimaan taimimultaa. Se on hyvä ostaa kaupasta eikä sooloilla jollain epämääräisellä tavaralla, sillä siemenet tykkäävät vähäravinteisesta mullasta. Kovin ravinteikas multa estää pidemmän idätysajan vaativia siemeniä itämästä, tämän opin tänä keväänä. Lisäksi taimimulta on tauditonta ja rikkaruohotonta. Ei olisi kiva huomata kasvattavansa pikkukoivuja 15 kappaletta...
Herkullisia siemenlajikkeita löytyy nykyään laajalti. Kurkkaa puutarhaliikkeiden, rautakauppojen ja erilaisten nettikauppojen valikoimia. Valitse muutama erilainen, tomaatteja ei ole erikseen vaikeita tai helppoja!
'Schellenbergs favorit' - suurin kasvattamani pihvitomaatti! |
Tomaatin taimikasvtuksen pika-ABC on tässä:
Black cherry on yleinen ja aivan mahtavan satoisa! |
- Kylvä siemenet ehdottoman puhtaisiin ruukkuihin. Käytettyjen ruukkujen huuhtelu ei todellakaan riitä, vaan kuuraaminen, liottaminen, pihassa pakastaminen ja vaikka uunissa kuumentaminen tai tiskikoneessa käyttäminen on suositeltavaa taudinaiheuttajien hävittämiseksi.
- Pidä kylvös kosteana (ne pikkuiset kasvarit kennostoilla ovat oikein hyviä alussa, kelmun alla jotenkin aina kasvaa hometta), pienikin kuivahtaminen väärään aikaan tappaa siemenen. Vältä kuitenkin homehtumista.
- Kun taimet ovat kasvattaneet ensimmäiset oikeat lehtensä sirkkalehtien jälkeen, on aika koulia. Kouliminen tarkoittaa omaan kasvupurkkiin siirtämistä ja kouliminen vauhdittaa kasvua. Kouli ottamalla plantun lehdistä kiinni, ei varresta. Teelusikalla myllää juuret varovasti mullasta ja istuta omaan ruukkuunsa. Tomaatti kannattaa upottaa alimpia lehtiä myöden multaan (puutarhamulta tai musta multa on tällöin jo hyvä), sillä se kasvattaa juuria pitkin vartta ja taimesta tulee vahvempi.
Jokaiselle omansa, meillä pidetään kirsikkatomaateista. |
- Sitten kasvattelet sisällä tasaisessa kosteudessa ja mahdollisimman aurinkoisessa. Tue tainta sitomalla se keppiin, jos se alkaa lerpsahtamaan.
- Odota kunnes hallat ovat varmasti ohi. Silloin alkaa rumba. Tomaatti pitää karaista ennen ulos tai kasvihuoneeseen istuttamista (karaista kannattaa kaikkia sisällä kasvatettuja planttuja). Karaiseminen tarkoittaa päivittäistä ulkoilutusta, ulkoilmaan totuttelemista. Planttu hinataan jonnekin varjoisaan paikkaan ja vielä mielellään varjostetaan jollain harsolla. Ja tuodaan yöksi sisälle turvaan. Tätä jatketaan vähintään viikon, mielellään kahden verran ja on työläin osuus tomaatin kasvattamista.
- Kun lopulta on ulosistuttamisen aika, upotetaan taimi jälleen niin syvälle kasvualustaan, kuin mahdollista (jotkut jopa istuttavat taimen kyljellään tai kieputtavat vartta monta kierrosta mullan alla istuttaessaan amppelitomaattia).
Siementen kestää suurinpiirtein 3-7 vuorokautta itää, pieni lämpö ei ole haitaksi. Kovin kylmällä ikkunalaudalla voi tulla ongelmia. Kylvöksen voi siis pitää pimeässä mutta lämpimässä, vaikka lattialämmityksellä kylppärissä, sillä siemen ei vaadi valoa itääkseen. Heti kun itää, niin siirto valoon vaan.
Ensimmäinen onnistunut kylvökseni jokunen vuosi sitten... |
Tomaatti on kiitollinen kasvatettava, se nimittäin antaa paljon anteeksi ja törpöinkin amatöörikasvattaja saa yleensä maistaa edes muutaman työn hedelmän. Myöhemmin keväällä tulee tomaatinhoidosta lisätekstiä, lannoituksista ja tuennoista, en jätä pulaan tällä aloitustiedolla. Ja jos kaikki menee täysin mönkään, haet keväämmällä taimet torilta tai taimitarhalta. Joten, go for it!
-----------------------------
Tykkää Puskantakaa-Facebooksivuista, niin saat ilmoituksen uusista blogipostauksista!
Omat tomaatit on niin ihania :) Kesän parhaita juttuja
VastaaPoistaNiin on! Tomaatissa on jotain, mitä ei ole missään muussa vihanneksessa. Onkohan se tuoksu vai elinvoimaisuus vai mikä?
PoistaSiis ookko se oikeesti Sinä tuossa tuon pöyristyttävän ison tomaatin kanssa. En tienyt täläisiä kalatarinoita olevan olemassakaan!
VastaaPoistaMiltä se maistui?
Ei sentään, jälkikasvuhan se tomaattia pitelee. Painoa kyllä oli reily 700g, siitä sai kokonaisen keiton! Ja oli mielettömän hyvä. Näissä jäteissä on vaan se puli, ettei yksi planttu ei jaksa tehdä kuin yhden jättihedelmän, tämän lisäksi kyseinen planttu teki kaksi normitomaatin kokoista ja yhden minitomaatin.
PoistaWow, tuo Schellenberg's on kyllä jotain... niin isoa lajia en haluaisi kasvatella, kepit eivät millään riittäisi tukemaan moista kuormaa...
VastaaPoistaTuollahan nuo köllöttävät mullassa, pari jo maitopurkeissa. Kesää ja kasvukautta odotellen.
En itsekään arvannut, että tuo voi paisua noihin mittoihin! Kepit kyllä kestivät, mutta tuo oli repiä itsensä irti omasta rungostaan...
Poista