30.12.2015

NIKSIPIRKKA • Kokedama orkidealla

Kokedama on japanilainen puutarhataiteen muoto, joka on tavallaan sukua bonsai-taiteelle. Perinteisessä kokedamassa muodstetaan pallo tietystä savesta ja turpeesta, siihen istutetaan valinnainen kasvi ja kuorrutetaan pallo sammaleella. Itse kokedaman tekeminen on japanilaiseen tapaan filosofinen taideprosessi, jonka sisäistäminen vaatinee kunnon kurssin kymisen, vähän kuin ikebana. Mutta kunnon länsimaiseen tapaan annetaan vaan palaa ja tehdään pallo!

Orkideaa ei tietenkään voi istuttaa tiiviiseen saveen, vaikka sitä olisi kuinka kevennetty turpeella. Löysin netistä muutaman ohjeen, paras oli tämä Astridin ohje, jonka lopputulos ei kuitenkaan ole silmää hivelevä. Toki hän pyöräytti pallonsa muutamassa minuutissa ja itse käytin aikaa noin tunnin.

Hauskaa oli! Tässä orkideaohje. Tästä tuli hyvin perus-perus, googlettamalla näet miten tämä pallo koristellaan upeiksi taideteoksiksi. Tärkeintä on mahdollisimman pyöreä ja sileä pallo ja näkemys materiaalin käyttäytymisestä.Materiaalit ylävasemmalta:

- orkideoille tarkoitettua kaarnaa
- kostutettua rahkasammalta (älä ota ulkoa tai saat öttimönkiäisiä kaupan päälle!)
- sipulipussi (päättelin, että keltainen peittyisi helpoiten, meillä on nyt himpskatisti sipulia)
- karhunlakaa (koska siimarulla oli visusti piilossa)
- mini-perhosorkidea Honkkarista (kärsinyt yksilö, mutta kauniimmilla en henno testailla)
- polyuretanipaloja (styroksia ei ollut käsillä, perusohjeessa käytetään styrokspaloja tai "pakkausnaksuja")Ensin kokeilin perusohjetta, johon tulee styroksia ja rahkasammalta pussin sisälle. Alimmaksi laitoin kerroksen sammalta, päälle kaarnaa ja päällimmäiseksi naksuja. Sitten koitin kääriä palloa. Se ei ollut helppoa, sllä en todellakaan halunnut naksujen paistavan läpi.Tulihan siitä pallo. mutta sen sisälle uppoi todella paljon rahkasammalta, josta totesin, että se ei juurikaan tee mitään, ja haluan sen ennemmin ulkopuolelle peittämään sipulipussia. Eli rips reps kaikki auki ja aloitus alusta!Onneksi sipulipussin jämistä sai just ja just väännettyä toisen pallon. Sen sisälle laitoin pelkkää kaarnaa.No nyt näyttää joltain! Lankaa ei leikata missään vaiheessa ennenkuin koko helahoito on täysin valmis, sillä solmiminen on ehdottomasti kusisin osa tätä projektia!Seuraavaksi sammalta pintaan. Mitä laadukkaampaa sammalta saa käsiinsä (käytännössä ulkomaisista verkkokaupoista), sen helpompaa tämä vaihe on, sillä laadukkaammassa sammaleessa on pidempiä "varsia". Minulla oli silppua, joten kerroksen kääriminen pallon pintaan oli "haastavaa". Lankaa sai pyöritellä paljon, ja alkoi hermostuttamaan, että se tulisi loistamaan lopputuloksesta. Mutta eikö siitä tullut ihana!?Seuraavaksi sovittelemaan orkideaa pallon päälle. Kuolleet juuret (kuivat, katkenneet ja muhjuiset) leikataan pois ja loput kääritään vaaaarovasti pallon ympärille. Nojoo, vähän saa luvan tunkea, että saa ne kunnolla pallon pintaan kiinni. Sitten pujotellaan planttu kiinni palloon siimalla tai karhunlangalla.
Lopuksi täytetään juurten välit ja rumat kohdat sammalella ja lisää lankaa ympärille. Mutta bonsai-tyyliin kannattaa jättää juurta esille kauniilla tavalla! Myös sopii muistaa, että perhosorkidea tekee reilusti ilmajuria jotka ajan myötä kaunistavat tätä kokonaisuutta ihan itsestään. Tämä kannattaa myös muistaa jos lisää muita kasveja orkideapalloon. Muotoillessa voi vielä painella palloa pallommaksi jos plantun lisääminen teki siitä päärynän.Aim bjuutifuul! Paitsi, että haluan roikkua vinosti, enkä näin pystyssä, sillä perhosorkidean luonnollinen kasvutapa on sivulle (siksi ne isot versiot kkasvavat vinoon ja kippaavat ruukkunsa niin, että meinaa hermo mennä).Pistin rautalangan pallon läpi ja taitoin sen L:n muotoon pallon alapinnassa ja siinä on ripustusmekanismi! Jos haluaa sen kelluvan maagisesti ilmassa, kannattaa ripustaa siimalla.Lasin läpi sivusta. Aika ihana! Joulukuusen valot sopivat kuin ananas hanuriin...Vielä koko kaappi edestäpäin. Tämä on ollut joululoman projektini, ja se alkaa hiljalleen löytämään muotonsa. Etualalla ruukuissa on masdevallia, joka odottaa pääsyä viileämpään viherhuoneeseen lähiaikoina ja kaksi muuta ovat tekohengityksessä olevat kaksi cirrhopetalumia, jotka tulivat minulle henkihieverissä. Ne eivät kaunista, mutta tuo on niille paras paikka. Vasemmalla takanurkassa kasvaa vanilja, joka varmasti ottaa koko pytyn haltuunsa kunhan vähän kasvaa. 

Kolme orkideaa olen kiinnittänyt suoraan omenapuun runkoon. Vähän jänskättää miten ne tulevat pärjäämään kesäloman yli, sillä nyt ne vaativat sumutuksen kerran päivässä... Yläreunaan haluan jonkun pieneksi jäävän saniaisen tai vastaavan kasvin ja taustaan tietty sammalta. Lamppu pitää myös saada, nyt kaappia valaisee jalkalamppu yläviistosta, siitä johtuu kuvan kelmeä valo. Mutta aika tyytyväinen olen jo nyt tähän "kaappiin", joka siis on päädylleen käännetty 250-litrainen akvaario. Joku ovi tähän olisi vielä kiva keksiä, nyt ilmankosteus kuitenkin pysyy karvan yli 60 prosentissa, mikä on jo ihan hyväksyttävä määrä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti