16.1.2016

Bokashi tulkoon • Osa 1

Nyt meikäläinen päätti kokeilla uutta kompostointimenetelmää nimeltä Bokashi. Lyhykäisyydessään Bokashin idea on, että talousjätteet fermentoidaan kutakuinkin samalla tavalla kuin tehdään hapankaalia. Hapatuksen jälkeen jätteet kaivetaan maahan, ja ne muuttuvat siellä mustaksi mullaksi kahdessa viikossa.

Olen jo puolen vuoden ajan lukenut innostuneita juttuja Facebookin eritäin aktiivisesta Bokashi-ryhmästä ja sitä kautta päntännyt Bokashin toimintaperiaatteita. Silmissä vilisi ensin emmit ja emmat, hapatit ja rouheet. Hiljalleen ymmärsin tekniikan ja oli ilo seurailla jo vauhdissa olevien harrastajien reippaita kokeiluja. Kahlasin myös monen monta YouTube-videota aiheesta, ja nyt lopulta on tunne, että on aika työntää sormeni soppaan.

Tarvikkeet voi ostaa netistä tai ne voi tehdä itse. Pihinä elikkona päätin tehdä kaiken itse, pidemmän kaavan mukaan. Pitäähän se perse työntää puuhun, kuten yleensä.

Kaupan tuotteilla prosessi menee niin, että talousjäte, joka on hyvä pilkkoa pienehköiksi palasiksi, laitetaan ilmatiiviiseen ja hanalliseen ämpäriin (jonka voi ostaa valmiina) ja joka litraan jätettä lisätään ruokalusikallinen bokashirouhetta. Kun ämpäri on täynnä, painellaan siitä viimeisetkin ilmat pihalle ja suljetaan kansi. Kahden viikon fermentoimisen jälkeen on seos, eli "hapatti" valmista. Tämä lopputulos ei eroa ulkonäöltään paljoakaan alkuperäisistä jätteistä, mutta maitohappobakteerit ovat jäystäneet sen pehmeäksi. Hapatti kaadetaan kuoppaan maahan, sekoitetaan hiemen multaa joukkoon ja peitetään mullalla. Kahden viikon päästä kuopassa on mustaa multaa.

Helpompaa kuin heinän teko. Mutta kun VOI tehdä asian monimutkaisemmin, niin pitäähän sitä kokeilla.

Bokashi-ryhmästä voi kuikuilla tarkempia tietoja litkuista ja rouheista, minä en tässä viitsi toistaa hyviä tietoja, mitä sieltä voi helposti lukea. Tässä vaan dokumentoin omaa Bokashi-polkuani.



Ensin pitää tehdä EM-1 -liuos, eli on maitohappoliuos, joka on Bokashin selkäranka. Sen jälkeen pitää vielä tehdä rouhe, eli liuosta lisätään rouheeseen, jota kuivatetaan ja jota on sitten helpompi käyttää kompostoidessa. Koko prosessiin menee jopa kuusi viikkoa ja se voi hyvinkin epäonnistua. Mutta siihen ei tarvitse kuin pari lasipurkkia, pari ämpäriä ja yhden kannen, puoli desiä riiiä, litran maitoa ja muutaman lusikallinen melassia. Ja jotain materiaalia, mistä rehdä rouhetta. Ei siis mikään kallis kokeilu.



Ensin puoli desiä riisiä pestään parissa desissä vettä. Talteen otetaan vesi, ei riisi. Riisi kannattaa keittää ja syödä illalliseksi.



Desi pesuvedestä kaadetaan puhtaaseen lasipurkkiin ja laitetaan kansi löyästi päälle, jotta purkkiin ei synny painetta.



 EM-1-liuoksen, eli Emmin, alku laitetaan pimeään kaappiin muhimaan 5-7 päiväksi. Jännää. Nyt odotan viikon verran, kalenteriinkin laitoin merkinnän. Viikon päästä alkaa leikki maidolla.



Vielä pitää kyhätä ämpärisysteemi. Koitan, josko viinipakkauksen hanan saisi ympättyä ämpäriin. Jos ei, niin mennään reiällä, joka on peitetty ilmastointiteipillä. Ämpärin sisälle laitan toisen ämpärin, jonka pohjassa on reippaasti reikiä. Tämä systeemi pitää tehdä, koska liika kosteus ei ole hapatusprosessille hyväksi, vaan tarvitaan kosteudeneroittelupohja. On myös ostettavissa siivousämpäreitä, joissa on lianerotinpohja. Nämä ovat kuulemma näppäriä, mutta kun meillä nurkat vilisevät ämpäreitä, niin käytän niitä. Nestettä lirutellaan pois muutaman päivän välein, ja tämä neste on kuulemma mitä tykeintä kasviravinnetta, eli se kannattaa ottaa talteen.

Nyt matkani ihmeellisen Bokashin maailmaan on alkanut, tervetuloa seuraaman sitä!

-----------------------------------------------
Tykkää Puskantakaa-Facebooksivuista, niin saat ilmoituksen uusista blogipostauksista!
Puskantakaa löytyy nyt myös Instagramista.

10 kommenttia:

  1. Mahtavaa kun bokashikärpänen on purrut sinuakin! Seuraan innolla kokeilujasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on niin pitkään harkittu juttu, että litkujen pitää onnistua ihan puhtaalla tahdonvoimallakin :D

      Poista
    2. Samoja kokeiluja itselläkin :)-tilausta odotellaan Em-1 ja eilen meni riisivesi kaappiin...tulee vertailut kohilleen kun laittaa molemmista rouheet tulemaan..

      Poista
  2. Mielenkiintoista! Onko sulla sitten jatkossa useampi ämpäri käytössä kun yksi tai useampi on fermentoitumassa ja mihin ihmeeseen sä tällä säällä saat kaivettua kuopan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toiseksi ämpäriksi kiinnostaisi hankkia ämpäri lianerottimella, mutta siihen ei ole kiirettä, sillä kestänee pari kuukautta ennenkuin siitä tarvitsee murehtia. Koitan nyt ensin päästä siihen tilaan,että minulla olisi rouhetta käytössä. Kuoppaa en usko saavani aikaiseksi, mutta suunnitteilla olisi saavi pannuhuoneeseen, johon tulisi "sisäkuoppa".

      Poista
  3. Täytyypä seurata touhujasi. Jos vaikka keväämmällä ottaisi opikseen. Kävisiköhän tuon maitohappoliuoksen valmistukseen kanisteri, jossa on hana valmiina. Vai tarvitaanko rouheenkin valmistukseen vastaavaa systeemiä? En ole lukenut fb ryhmän ohjeistuksia, siksi kyselen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitään suljettuja säiliöitä ei kannata käyttää, sillä käydessään tilavuus suurenee. Kurkkaa bokashi-ryhmää, siellä on todella hyvät ohjeet: https://www.facebook.com/groups/827830627253608/files/

      Poista
  4. Tuo homma on mulle aivan uutta. Olen ekaa kertaa sun blogissa ja liityin lukijaksi. Tykkään lukea kaikkia erilaisia blogeja. Ois kiva jos tulisit kylään Aurinkokujallekkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bokashi on tosiaan uusi juttu, siksi se onkin kiinnostava ;) Pitääkin piipahtaa sinun puolella!

      Poista
  5. Moikka! Oliko sulla jatkoa tähän juttuu? En löytänyt.
    Itse olen kiinnostunut bokashista ja vielä kiinnostuneempi tekemään sitä hieman vaihtoehtoisin menetelmin. Jutussa esitetty tapa on Suomen bokashiryhmässä kielletty.
    Itse lensin juuri ryhmästä, koska esitin mielenkiintoa vaihtoehtoisuutta kohtaan. ;-D

    VastaaPoista